Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Dronamics официално стана първата авиокомпания за товарни дронове в света след получаването на обозначителни кодове от IATA и ICAO

20.07.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Първата компания за товарни дронове в света с лиценз да оперира в Европа – българската Dronamics, е получила обозначителни кодове от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) и Международната организация за гражданска авиация (ICAO), съобщиха от фирмата.

 

Това прави Dronamics и първият оператор в сегмента, който се сдобива с такива кодове, даващи му статут на авиокомпания, част от международната мрежа на регистрираните от Асоциацията въздушни превозвачи. Благодарение на международно разпознаваемите обозначения дружеството може да сключва търговски споразумения с други превозвачи в регистъра на IATA, безпроблемно да комуникира със спедитори и да публикува графици за полети чрез OAG – водещ световен доставчик на цифрова информация за въздушни превози и пътувания.

 

Какви предимства осигуряват кодовете?

 

Двубуквеният обозначителен код, присвоен на Dronamics от IATA, e "OY" с представка "651". Кодовете на Асоциацията са ключово значение в авиационната индустрия, тъй като служат като основни идентификатори за авиокомпаниите, техните дестинации и документацията към товарите. С помощта на кода операторът ще може да задава стандартизирани и световно разпознаваеми номера както на полетите си по график, така и на извънредни такива.

 

Счетоводната представка пък позволява на Dronamics да издава въздушни товарителници (AWB), гарантирайки безпроблемния превоз на товари в рамките на обширната мрежа от дестинации в обхвата на лиценза на компанията.

 

От Международната организация за гражданска авиация са присвоили на карго дрон компанията трибуквеното обозначение "DXE" и телефонната позивна "Black swan", по името на емблематичния й модел товарна безпилотна летателна система.

 

Кодовете на ICAO широко се използват от пилоти и ръководители на въздушно движение по целия свят, като играят решаваща роля в планирането на полети, комуникацията с контрола на въздушното движение и разпространението на важна информация чрез NOTAM (Notice to Air Missions) известия за въздушни мисии.

 

Пионери във въздушния превоз на товари от ново поколение

 

"Да станем първата авиокомпания за карго дронове с обозначителни кодове на IATA и ICAO е доказателство за пионерския ни дух и за успеха на визията ни за по-бързи, по-евтини и по-екологични въздушни превози на товари – за всекиго и навсякъде. Това признание от водещата авиационна общност укрепва позицията ни на картата на международната авиация", споделя съоснователят и главен изпълнителен директор на Dronamics Свилен Рангелов.

 

"Чрез осигуряването на кодове за обозначаване от IATA и ICAO Dronamics затвърди позицията си на първата в света авиокомпания за товарни дронове. Това подсилва ангажимента ни да революционализираме въздушния превоз на товари с нашата дрон технология и разкрива нови възможности за сътрудничество, растеж и интеграция в глобалната авиационна екосистема", допълват от компанията.

 

 

Съфинансирана от ЕС в рамките на Европейския съвет за иновации, българската фирма е водещ разработчик и оператор на едрогабаритни дронове с голям обсег, създадени специално за превоз на товари. Ключовият модел на Dronamics – Black Swan ("Черният лебед"), е проектиран да пренася до 350 кг на разстояние до 2500 км, до 80% по-бързо, 50% по-евтино и с до 60% по-ниски емисии от алтернативните видове транспорт, включително въздушен, информират от компанията.

 

Технологията позволява доставки в рамките на същия ден на храни, лекарства, стоки в сегмента на електронната търговия, резервни части и др. – на големи дистанции и за лица и организации от различни сфери и индустрии. Освен първата лицензирана в Европа авиокомпания за товарни дронове, Dronamics е и първият стратегически партньор на IATA в сегмента на безпилотните летателни средства в световен мащаб. Бързо разрастващият се екип на компанията включва опитни експерти в авиокосмическата сфера, логистиката и технологиите, допълват от там.
 

     
Източник: Dronamics

Ключови думи: Dronamics   Дронамикс   IATA   ICAO   авиокомпания   товарни дронове   карго дронове   въздушен превоз на товари   Black Swan  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...