Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Динамично развитие в сектора на роботиката и автоматизацията през 2022 г. отчита ежегодният доклад на PARAi

02.08.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

От Професионалната асоциация по роботика, автоматизация и иновации (PARAi) публикуваха традиционния си доклад за родните успехи в роботиката и автоматизацията, в който определят изминалата 2022 г. като "една от най-динамичните години" за икономиката на страната ни.

 

"От производството до здравеопазването, от логистиката до образованието, роботиката и автоматизацията изиграха централна роля в оформянето на икономическия пейзаж на България. Членовете на PARAi, които интегрират роботи, инсталираха 73 нови единици през 2022 г.", информират от Асоциацията.

 

Обзор на сектора

 

Документът прави кратък анализ и обзор на сектора, както и преглед на някои от действащите в страната международни компании, производители и интегратори на роботи и системи за автоматизация, организации за научна и развойна дейност, образователни и държавни институции и т. н.

 

Изданието разглежда развитието на високотехнологичната екосистема у нас през 2022 г. и през призмата на мениджърите и обществениците, а с коментари се включват представители на службата по търговско-икономическите въпроси на Република България в Мюнхен, Българската предприемаческа асоциация BESCO, Българска стопанска камара, Българска асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ), Фонд на фондовете, Столична община и др.

 

Развитие в отделните направления

 

В трите си основни раздела публикацията по традиция обобщава постиженията в индустриалната, сервизната роботика и автоматизация и образователния сектор. Като ключови събития в бранша през изминалата година от PARAi отличават инвестицията в завод за изделия за роботизирана хирургия в Първомай, редица проекти в български фабрики, производствени бази и логистични центрове за автоматизиране и роботизиране на технологични процеси, откриването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) в София и т. н.

 

 

В сферата на сервизната роботика от PARAi описват напредъка при решенията за умно земеделие, българските AI чатботове, IoT технологиите и др. От Асоциацията насочват вниманието и към собствените си инициативи през отминалата година, целящи да стимулират развитието на сектора, включително Robotics Strategy Forum 2022 и пилотното издание на PARA Robotics Incubator.

 

"От сдружението се опитваме да насърчим интереса към предприемачеството и техниката, затова през 2022 г. организирахме първия сезон на нашия инкубатор по роботика. Освен, че участниците в него натрупаха знания, контакти и технически опит, два от проектите успяха да наберат допълнително финансиране, за да развият прототипите си до завършени продукти", припомнят авторите на доклада Йонко Чуклев и Кристиян Михайлов от PARAi.

 

С цялото съдържание на новия годишен доклад на Асоциацията "Българските успехи в роботиката и автоматизацията през 2022 г." можете да се запознаете, след като го изтеглите безплатно от тук.

 

     
Източник: PARAi

Ключови думи: PARAi   роботика   автоматизация   доклад   Robotics Strategy Forum   PARA Robotics Incubator  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...