Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Роботите с крака се справят изненадващо добре в условия на слаба гравитация

Тук на Земята все по-често се срещат роботи с крака, тъй като те се оказват особено подходящи за трудни терени. В космоса обаче хората все още зависят в значителна степен от машини с колела, но това може скоро да се промени.
 
Колелата вършат доста добра работа на Луната и на Марс, но има и доста други места за изследване като по-малки луни и астероиди, на които не теренът е проблем, а гравитацията.
 
В среда с ниска гравитация всеки робот, движещ се през труден терен, рискува да преминава във фази на полет, което може да е опасно за роботите, които не са подготвени за това. След експерименти с четирикрак робот наречен SpaceBok изследователи от Лабораторията по роботизирани системи към Швейцарския технологичен институт ETH в Цюрих установяват, че роботът може да се придвижва успешно в среда с ниска гравитация с леки скокове, като използва краката за насочване по време на полета точно както правят котките.
 
Истинско предизвикателство в процеса на обучение на робота е голямата сложност на действието, при което, докато размахва крака във въздуха, трябва да постигне специфична конфигурация, а динамиката е "твърде нелинейна". Дори симулацията на целия процес е доста трудна. Мекото приземяване е от изключителна важност, защото неконтролираното подскачане може да запрати робота на голямо разстояние.
 
В условия на ниска гравитация въртенето на колелата става трудно заради намаленото триене. Краката обаче дават възможност да се използва ниската гравитация за високи скокове, които са много ефективни. С високи подскоц могат да се преодоляват и големи препятствия по пътя, което е по-трудно при по-силна гравитация, обяснява водещият автор на изследването Никита Рудин.
 
Според него най-голямото предизвикателство е фазата на дългия полет, която не съществува в земни условия. При земната гравитация роботите (и животните) използват съпротивителните сили на повърхността, за да балансират, и по време на скок те обикновено не трябва да променят посоката. При ниска гравитация фазата на полет се удължава с няколко секунди и контактите  с повърхността са кратки. Роботът трябва да може да се преориентира, т.е. да балансира във въздуха. В противен случай и малко нарушение по време на скока ще причини бавно преобръщане на робота. Накратко, при ниска гравитация възниква проблем с управлението, който може да се пренебрегне на Земята.
 
Добавянето на опашка, както и на тежки обувки би помогнало за подобряване на характеристиките на робота, но това ще го направи по-тежък, което е скъпо в космоса. Интересно подобрение според Рудин би било добавянето на възможност роботът да извива гръбнака си като котка.

 

     
Източник: IEEE, SpaceBok

Ключови думи: IEEE Spectrum   ETH   роботи  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...