Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ABB надгради функционалността на автономните си мобилни роботи с визуална SLAM технология

ABB Robotics разширява функционалните възможности на гамата си автономни мобилни роботи (AMR) с добавянето на визуална SLAM (Simultaneous Localization and Mapping) технология за едновременно локализиране и картографиране, която им позволява да вземат интелигентни решения във връзка с навигацията на база информация за околната среда.

Това съобщиха специално за Robotics-Bulgaria.com от българското бизнес направление "Роботика и дискретна автоматизация" на компанията.

 

Технологията комбинира 3D машинно зрение с изкуствен интелект, а в резултат мобилните роботи постигат по-бързо, гъвкаво и ефективно изпълнение на рискови, повторяеми и уморителни за човека задачи в производството и дистрибуцията, допълват от компанията.

 

Интелигентна навигация от ново поколение

 

SLAM платформите за триизмерно зрение осигуряват съществени предимства в сравнение с други методи за навигация на AMR системите, включително магнитни ленти, QR кодове и традиционните 2D SLAM технологии, които изискват допълнителна инфраструктура, за да функционират.

 

"С въвеждането на визуалната SLAM технология помагаме на предприятията радикално да оптимизират операциите си, като подобрят скоростта, гъвкавостта и производителността и същевременно освободят значителен човешки ресурс, който да се заеме с по-стратегически и удовлетворяващи задачи. Разполагайки с повече автономност и ново ниво на интелигентност, AMR системите могат да работят по-безопасно в динамичните и споделени с хора работни среди", коментира президентът на ABB Robotics Марк Сегура.

 

Посредством камери с визуална SLAM технология автономните роботи триизмерно картографират в реално време заобикалящото ги пространство. Платформата за машинно зрение може да разграничава статични елементи на средата, като подове, тавани и стени, от подвижни обекти, като хора и превозни средства, които изменят пространствената си позиция. Камерите регистрират определени характеристики, които са естествени за средата, което им позволява динамично да се адаптират към нея и да определят най-ефективната и безопасна траектория до крайната си дестинация.

 

Предимства

 

За разлика от 2D SLAM системите, новата платформа с триизмерно зрение гарантира прецизно позициониране с точност до 3 мм и не се нуждае от допълнителни референтни приспособления, като рефлектори или маркери, което спомага за икономия на място и средства в халетата и складовете.

 

 

"Елиминирайки необходимостта да изменяме средата, да прекъсваме технологичните процеси или да добавяме инфраструктурни елементи, визуалната SLAM технология ни помага да съкратим времето за въвеждане в експлоатация с до 20% в сравнение с предишното поколение решения в сегмента.

 

Така новите мобилни роботи могат много по-бързо да бъдат интегрирани в съществуващите флотилии, а те – да бъдат функционално надграждани и в отдалечен режим. Технологията има и друго предимство във връзка със сигурността на информацията. Тя обработва само сурови данни, без да съхранява изображения в паметта на робота или на сървър", подчертават от ABB Robotics.

 

Оптимизирана продуктова гама

 

От компанията разработват визуалната SLAM платформа за автономните си мобилни системи в партньорство с доставчика на решения за триизмерно зрение и изкуствен интелект Sevensense Robotics. Технологията е интегрирана в последното поколение AMR системи на ABB - AMR T702V и AMR P604V, което излиза на пазара през втората половина на настоящата година. Предстои до 2025 г. да дебютират още продуктови серии с визуална SLAM навигация.

 

Решението вече се използва в различни проекти от клиенти на ABB в автомобилната индустрия и търговията, които имат възможност да заместят конвенционалните си производствени линии с интелигентни модулни клетки, обслужвани от автономни мобилни роботи, информира производителят.

 

Още за технологията ще научите от видеото тук:

 

 

     
Източник: ABB

Ключови думи: ABB   АББ България   автономни роботи   мобилни роботи   SLAM   3D зрение   машинно зрение   изкуствен интелект  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...