Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Yaskawa прилага иновативна цялостна концепция за устойчивост в индустриалната роботика

Yaskawa е сред глобалните производители в бранша, за които устойчивостта е приоритет. Компанията от години прилага ключови подходи в тази насока с акцент върху иновациите за удължаване на сервизния живот на роботите, повишаване на енергийната им ефективност и оптимизиране на производствените и логистични операции по посока намаляване на загубите и редуциране на въглеродните емисии.

 

Удължен експлоатационен живот чрез ретрофит на роботите

 

Освен върху предлагането само на висококачествени и издръжливи при дългогодишна експлоатация компоненти японската компания поставя фокус и върху възможностите за повторна употреба на роботите. Макар в миналото моделите от гамата Motoman да са проектирани за сервизен цикъл от порядъка на 8 до 12 години, огромна част от тези системи работят безупречно вече повече от три десетилетия благодарение на здравите си и устойчиви на натоварване части.

 

Една от масово прилаганите от промишлените предприятия стратегии е да продължават да използват роботите си и след изтичане на заложения от производителя експлоатационен срок, а при възникване на повреда да ги изпращат за ремонт.

 

По-ефективна с оглед на устойчивостта практика обаче се оказва подлагането на роботизираните системи на ретрофит – ремонт, реинженеринг и модернизация, щом доближат края на указания период и то преди да са настъпили сериозни повреди:

 

  • За целта екипът на Yaskawa разглобява роботите в центъра си в Алерсхаузен, Германия, и ги възстановява в максимално близко до първоначалното им състояние, за да ги върне обратно при клиента във възможно най-кратък срок.
  • Ако периодът е твърде дълъг за потребителя и той не желае да прекъсва производството си, изведеният от експлоатация робот се подменя с друг идентичен модел, който вече е бил рециклиран, докато собствената му система бъде подготвена и доставена обратно за работа.

 

И двата варианта гарантират едни и същи предимства на предприятията – Yaskawa удължава гаранцията на подменените компоненти с още една година, като гарантира и фиксирана цена при бъдещи поръчки за максимална сигурност на инвестицията. Наличните резервни части, съществуващият контролер и всички периферни устройства в добро състояние могат да продължат да бъдат използвани без необходимост да се закупуват нови.

 

Възможности за възстановяване на енергия

 

От Yaskawa изчисляват, че най-голямо количество въглеродни емисии роботите генерират не в производствената си фаза или след края на жизнения си цикъл, а по време на експлоатационния си период. Ето защо от компанията разработват специфични решения за енергоспестяване в този етап.

 

Независимо дали се използват за манипулиране, палетизиране, асемблиране или довършителна обработка, индустриалните роботизирани системи извършват множество движения настрани и надолу, при които енергията в двигателите им се разсейва. Доскоро чрез електрически резистори тази енергия се преобразуваше в отпадна топлина и се отделяше неизползвана в околната среда.

 

Благодарение на иновативно технологично решение всички по-големи модели роботи от гамата Motoman с товароносимост до 50 кг и контролери YRC1000 могат да превръщат кинетичната енергия директно в 400 V променлив ток (с честота 50 Hz) и да го подават обратно към мрежата. В зависимост от работната програма и индивидуалната схема на движение това може значително да понижи собствената консумация на робота с до 25% и да спомогне за спестяването на около 2800 KWh енергия годишно за всяка работна единица.

 

Устойчиво производство и логистика

 

За да намали допълнително въглеродния отпечатък от дейността си, Yaskawa разчита на завода си за производство на роботи в Словения, за да покрива около 90% от търсенето на модели от гамата Motoman на европейския пазар. Така компанията спестява тонове емисии всяка година чрез елиминиране на необходимостта от транспортиране на продукцията на хиляди километри.

 

 

 

 

АТРИ Роботикс
Стара Загора 6000
ул. Цар Иван Шишман №77, офис 32
Тел.: +359 893 967 467; +359 899 625 160
E-mail: robotics@a3robotics.bg
Web: https://a3robotics.bg/

 

     
Източник: АТРИ Роботикс

Ключови думи: АТРИ Роботикс   A3 Robotics   Yaskawa   Motoman   устойчивост   ретрофит   реинженеринг   индустриални роботи   рециклиране на роботи  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...