Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ABB добави два нови модела към фамилията си коботи GoFa

ABB лансира на пазара два нови варианта на популярните си коботи от серията GoFa. Моделите GoFa 10 и GoFa 12 са предназначении допълнително да улеснят прехода на съвременните предприятия към колаборативната автоматизация, съобщиха специално за Robotics-Bulgaria.com от българското бизнес направление "Роботика и дискретна автоматизация" на компанията.

С товароносимост съответно 10 и 12 кг и с водеща в своя клас повторяемост на операциите новите системи могат да изпълняват разширен кръг от задачи в споделено работно пространство с оператор. Това не само ще повиши безопасността и производителността на приложенията, но ще помогне на бизнеса по-лесно да преодолее негативните ефекти от глобалния дефицит на квалифицирани кадри за индустрията, поясняват от ABB.

 

Усъвършенствани възможности

 

С възможности за лесно и интуитивно програмиране и бърза интеграция в съществуващи производствени системи новите допълнения към утвърдената гама коботи GoFa ще спомогнат за по-скорошно премахване на бариерите пред автоматизацията в множество малки и средни предприятия и ще подпомогнат редица начинаещи в сферата на практическата роботика образователни институции, допълват от компанията.

 

"От пускането на емблематичния ни кобот YuMi на пазара през 2015 г. насам разработихме най-изчерпателното в индустрията портфолио от колаборативни роботи в отговор на нарастващите изисквания за по-безопасни и лесни за внедряване и използване решения за автоматизация, които да запълнят липсите във връзка с глада за работна ръка.

 

С по-високия полезен товар и по-дълбок работен обсег от предшествениците си моделите GoFa 10 и 12 увеличават ползите от автоматизирането на индустриални приложения, особено за потребителите, които за пръв път използват роботи", подчертава президентът на ABB Robotics Марк Сегура.

 

 

  • Сред предимствата на новите коботи са усъвършенстваните скорости на централната точка на инструмента (TCP) – до 2 метра в секунда с максимално отклонение от 0,02 мм за оптимална повторяемост. Това са двойно по-добри параметри в сравнение с аналогични системи на пазара, уточняват от ABB.

 

  • Благодарение на високата си степен на защита (IP67) срещу навлизане на влага, прах и замърсявания двата модела могат да бъдат използвани и във взискателни приложения, като обслужване на машини, манипулиране с компоненти, полиране и асемблиране. Работният обсег от 1,62 м при GoFa 10 е с 14% по-дълбок от този при други коботи в същия клас и прави системата отлично решение за палетизиране.

 

По-достъпна автоматизация за "прохождащите" в роботиката предприятия

 

Новите колаборативни роботи от фамилията GoFa могат да бъдат лесно програмирани посредством демонстрация (ръчно обучение на работните позиции) и чрез софтуера с командни блокове Wizard Easy на ABB. Това позволява на служители дори без опит и умения в сферата на роботиката и програмирането да настройват системите за различни приложения.

 

Предварително инсталиран в коботите и с помощта на мобилното приложение SafeMove, терминалът за управление FlexPendant на ABB дава възможност за управлението на функции за безопасно ограничение на скоростта, мониторинг на движението в статичен режим и надзор на ориентацията на робота. Това позволява сигурното изпълнение на споделени с оператор работни задачи без необходимост от обемни и тежки предпазни ограждения или бариери.

 

Оптимална прецизност и енергийна ефективност

 

Коботите GoFa 10 и GoFa 12 са оборудвани с контролери от серията OmniCore, които разполагат с усъвършенстваните фирмени технологии за управление на движението TrueMove и QuickMove. В комбинация с интелигентните сензори за въртящ момент и позиция на двата нови модела, тези решения гарантират плавни движения и оптимална прецизност при довършителна обработка, монтажни операции, асемблиране и тестване на изделия.

 

Новите роботи са проектирани и с фокус върху енергийната ефективност, като включват функции за възстановяване на енергия от спирачните системи и могат да работят с до 20% по-ниска консумация в сравнение с пазарните си аналози.

 

     
Източник: ABB

Ключови думи: ABB   АББ Роботика   GoFa   кобот   колаборативен робот   YuMi   Wizard Easy   SafeMove   FlexPendant  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...