Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Новости при дроновете за мирни цели ще бъдат сред акцентите на МТП Пловдив 2023

01.09.2023   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Последните достижения при безпилотните летателни технологии ще бъдат на фокус в тазгодишното издание на Международния технически панаир в Пловдив, което ще се проведе от 14 до 17 септември, съобщават организаторите и допълват, че дроновете ще намират все по-широко приложение във всички сфери на социално-икономическия живот.

 

Сред изложителите в този сегмент по традиция ще бъде Институтът за космически изследвания и технологии (ИКИТ) към Българската академия на науките. "Постепенно организацията за въздушно движение ще премине към цифровизация на летателните апарати", споделя проф. Димо Зафиров от Института.

 

Въздушните роботи

 

Експертът участва в разработването на необходимата рамка, която да гарантира развитието на технологията у нас. Той смята, че България има всички предпоставки да бъде конкурентноспособна в сектора, тъй като разполага със силни традиции в областта на безпилотните технологии, които тръгват именно от Пловдив. "В момента дроновете се използват силно в земеделски дейности като пръскане, торене и обработка на различни растения", допълва Зафиров.

 

"До края на десетилетието въздушни роботи с изкуствен интелект ще бъдат в употреба за целите на градския транспорт, куриерските услуги, снабдяването с лекарства и доставката на различни стоки. Тенденцията е стабилна и специална наредба трябва да регламентира въздушни пространства за дроновете. Така се осигурява безопасността на безпилотните апарати, както и на останалите летателни средства", обобщават от МТП Пловдив.

 

Дроновете и 5G технологиите

 

През 2022 г. от ИКИТ-БАН разработиха и демонстрираха 5G дрон за доставка на малки пратки по поръчка на един от телекомуникационните оператори в страната. С него бяха извършени първите полети в България на безпилотен апарат, управляван чрез 5G мобилна мрежа.

 

"От екип на секция "Аерокосмически системи за управление" беше проектиран и изработен прототип на безпилотен самолет с голяма продължителност на полета и с голяма маса на полезния товар, като през месец декември 2022 г. беше извършен и първият му тестов полет", допълват от Института.

 

Мисията на ИКИТ-БАН е извършване на фундаментални и приложни изследвания в областта на физиката на Космоса, дистанционните изследвания на Земята и планетите и аерокосмическите технологии. Сред приоритетните области за академичната организация са:

 

  • Слънчево-земна и космическа физика: слънчев вятър, магнитосферно-йоносферна физика, физика на високата и средната атмосфера, космическо време;
  • Астрофизика: астрофизика на високите енергии, галактически космически лъчи;
  • Медико-биологични изследвания: космически биотехнологии, хелиобиология, телемедицина;
  • Дистанционни изследвания на земята и планетите: създаване, развитие и трансфер на методи, средства и технологии за дистанционни изследвания на Земята и планетите, регионален и глобален мониторинг на околната среда и сигурност;
  • Космическо материалознание и нанотехнологии: синтез и изучаване на нови, перспективни материали, получаване на нови модификации на съществуващи материали;
  • Разработване на иновативна аерокосмическа техника и технологии: разработване на иновативна аерокосмическа техника и технологии, както и трансфера им в икономиката.
     
Източник: МТП, ИКИТ-БАН

Ключови думи: МТП   МТП Пловдив   Международен технически панаир   дронове   безпилотни летателни апарати   ИКИТ-БАН  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Събитията
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...