Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Седем тенденции ще определят развитието на роботиката през следващите десет години

16.07.2021   |   Начало»Бизнес

Нов доклад на Boston Consulting Group (BCG) отчита големия потенциал за растеж на роботиката, като подчертава, че през следващите десет години утвърдените играчи на пазара на машини и решения за индустриална автоматизация ще трябва да проявят ловкост и агресивност и да бъдат готови да поемат нови предизвикателства в стратегически и технологичен аспект, ако искат да запазят позициите си. Същевременно по-малки и стартиращи компании ще инициират иновации в нови области с потенциал да генерират големи печалби и да разширят обхвата на индустрията. Скоростта, с която те ще прокарват нововъведения, обаче все още не може да се предвиди.
 
Седем са тенденциите, които според BCG всички компании от сектора – и малки, и големи, ще трябва да следят внимателно, защото те ще оформят бъдещето на роботиката през следващите десет години.
 
Професионалните обслужващи роботи ще доминират сектора през това десетилетие, смятат от BCG. За момента те имат малък пазарен дял, но продажбите им може да надхвърлят двойно тези на конвенционалните роботи и роботите, използвани в логистиката. Световният пазар на роботика се очаква да се увеличи от около 25 млрд. щатски долара тази година до между 160 млрд. и 260 млрд. щатски долара през 2030 г., като пазарният дял на професионалните обслужващи роботи ще достигне 170 млрд. щатски долара, а пазарът на индустриални и логистични роботи ще бъде около 80 млрд. щатски долара.
 
Промяната в потребителските предпочитания и социалните тенденции ще увеличат нуждата от високотехнологични роботизирани решения. Стремежът към по-бързи доставки на персонализирани продукти ще доведе до експанзия на роботите в производството и логистиката. Междувременно, застаряващото население ще увеличи нуждата от мобилни обслужващи роботи, които да помагат за поддържане на лична хигиена, упражнения, хранене и други задачи. С оглед на все по-голямото разпространение на рециклирането и други екологични мерки, роботите ще трябва да поемат и сложни задачи по разглобяване и сортиране.
 
Роботите все по-често ще бъдат предпочитани за извършване на нископлатен и ниско квалифициран труд, като комбинацията от недостига на работна ръка и увеличението на заплатите в страните, известни доскоро с ниските си заплати, ще ускори замяната на хората с роботи.
 
Изкуственият интелект и други високи технологии ще подобрят взаимодействието между хора и роботи и ще увеличат способностите на роботите. Въвеждането на 5G мрежите пък ще доведе до увеличение на радиуса на действие на роботите, както и така наречените edge услуги.
 
Способностите на роботите ще включват и умението да се учат. Днес роботите се обучават чрез симулации, с които те не успяват да се научат как да реагират адекватно при непредвидени събития. Новите постижения в компютърните технологии може да предложат нов подход, базиран не на ролята на робота, а на крайната му цел.
 
Полуавтономните мобилни машини ще бъдат усъвършенствани достатъчно, за да се справят с все повече задачи в предварително зададени среди.
 
Азиатските компании, които в момента държат малък дял от пазара, ще започнат да конкурират американските и европейските производители. Южнокорейските и китайските фирми, много от които дебютираха на пазара през последните десет години, ще постигнат съществен ръст през следващото десетилетие. От 2017 г. насам броят на работниците, произвеждащи роботи, се увеличава с най-бързи темпове в Южна Корея, Китай и Япония. Тъй като големите азиатски търговски вериги започнаха да модернизират своите складове, за да посрещнат растящото търсене, нуждата от роботизирано оборудване за логистиката ще се увеличи и местните производители на роботи ще могат да спечелят от тази тенденция. Все пак повечето от тези продажби ще са в категориите AGV и конвенционални роботи, а не при бързорастящия сегмент на професионалните обслужващи роботи.

     
Източник: BCG; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: BCG   колаборативни роботи   обслужващи роботи   AGV  

Област: Бизнес  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...