Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Авангардни роботи и технологии за отглеждане на насекоми демонстрираха в базата на Nasekomo

Цялостна роботизирана система за управление на производството на протеин от насекоми показаха в демонстрационния център на биотехнологичната компания Nasekomo в рамките на Ден на отворените врати на 28 септември.

 

Гостите имаха възможност да се запознаят с функциите на отделните роботи и подсистеми, които са част от решението и обслужват различни етапи от производствения процес.

 

Събитието се проведе специално за българската аудитория като част от дейностите по мащабния европейски проект CoRoSect, който обединява 19 водещи в сферата на иновациите организации от Стария континент и цели да оптимизира отглеждането на насекоми чрез дигитализация, както и да осигури по-големи възможности за растеж на индустрията.

 

Как роботите се грижат за насекомите

 

Сред акцентите по време на демонстрацията бяха автономен транспортен робот, който подава на индустриална роботизирана ръка касети с насекоми, робот за фини манипулации, а също и комплексно приложение за мониторинг и управление на качеството в реални условия. Всички тези елементи работят в интерактивно взаимодействие помежду си в динамична роботизирана клетка и съвместно изпълняват необходимите операции.

 

Роботите са продукт на двегодишни разработки от страна на различни партньори по проекта, като поведението на всеки от роботите като част от системата е тествано в рамките на близо месец в базата на Nasekomo, за да бъде усъвършенствана свързаността помежду им, разкриха от компанията.

 

 

"Проектът CoRoSect е пример за това доколко авангардна може да бъде насекомната индустрия, която, освен осигуряването на така нужния протеин, има ключова роля и за въвеждането на кръгово производство чрез усвояването на нискостойностни суровини от агро- и хранителната индустрии", коментират от базираната у нас високотехнологична фирма, като допълват, че интересът към отглеждането на насекоми нараства изключително бързо, а това в близко бъдеще ще доведе до необходимост от автоматизиране на индустрията, за да може тя да отговори на потребностите на пазара.

 

Пазарното търсене и технологиите в надпревара

 

"Този проект подкрепя позиционирането ни като биотехнологична компания, а така също проправя и пътя за развитието на една иновативна на много нива индустрия", подчерта основателят на Nasekomo Ксавие Марсенак.

 

Според данни на Rabobank в момента търсенето на протеин от насекоми е 6 пъти по-голямо от предлагането, тъй като все още не са налични технологии, които успешно да индустриализират отглеждането в нужните за земеделието мащаби. В същото време проучване на глобалния пазар на протеини от насекоми разкрива, че докато той се е оценявал на 428 млн. щатски долара през 2022 г. на базата на прогнозен комбиниран годишен темп на растеж (CAGR) от 26,5%, очакванията са до 2027 г. пазарът да нарасне до 1,39 млрд. щатски долара, информират още от Nasekomo.

 

"Проектът CoRoSect изпреварва времето си, за да може да отговори на прогнозираното нарастване на нуждата от нови технологии за производство на протеин. Тъй като се работи с живи организми, предизвикателствата са много и разнообразни. Например проследяването и управлението на условията, в които се отглеждат насекомите, е изключително ключово за осигуряване на качествен протеин в предварително заложени обеми", поясниха от компанията. По време на Деня на отворените врати от компанията демонстрираха специална система, която с помощта на изкуствен интелект следи и анализира състоянието и числеността на насекомите.

 

 

Ключовите постижения и предстоящите цели

 

"Работата в Nasekomo беше изключително богата и успешна. Тествахме обстойно системата CoRoSect и получихме доста добри резултати, които надхвърлиха нашите очаквания. Благодарение на подкрепата на компанията успяхме успешно да тестваме автоматично приложение за управление на качеството в реални условия.

 

Всъщност днес за първи път демонстрирахме свързаност на нашите роботи в конфигурация, която да обслужва реален процес на отглеждане на ларви за муха Черен войник, с които Nasekomo работи", сподели по време на събитието проф. Рико Мьокел от университета в Маастрихт, който е координатор на CoRoSect.

 

В рамките на събитието в демоцентъра на Nasekomo беше обявено, че предстоят проучване и разработки и с друг вид насекомо, а като най-голямо предизвикателство от тук нататък по проекта беше посочена финалната демонстрация в испанската ферма Entomotech.

 

     
Източник: Nasekomo

Ключови думи: Nasekomo   CoRoSect   роботи   изкуствен интелект   отглеждане на насекоми   насекомна индустрия   автономен мобилен робот  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...