Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Впечатляващи демонстрации на футуристични роботизирани модели на първия у нас Industrial Tech Forum – Sofia 2023

29.09.2023   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Един различен поглед към най-вълнуващите технологични достижения за индустриалния сектор с приложение у нас ще покажат пред аудиторията организаторите на дебютния Industrial Tech Forum – Sofia от водещото издателство за специализирана техническа периодика в България през последните 25 години TLL Media и партньорите им от Интер Експо Център.

 

Новият практически ориентиран презентационен формат, който ще се проведе на 4 октомври в най-модерната конферентна зала "Витоша" на изложбения център, ще съпътства тазгодишното издание на водещото събитие за индустриални машини и продукти в България MachTech&Innotech Expo (от 3 до 6 октомври).

 

Участниците в първия по рода си форум с практически ориентиран презентационен формат и прецизно селектирана професионална тематика ще имат уникалната възможност да се докоснат до иновациите в сферата на роботиката и съвсем отблизо – в рамките на демонстрационната програма на събитието. В паузите между модулите ще се провеждат интерактивни демонстрации на футуристични и вълнуващи проекти и разработки на живо, представени от редица млади и утвърдени инженери на една и съща сцена.

 

Сред тях ще видим:

 

  • Как екзоскелетите излизат от научната фантастика и навлизат в професионалната практика;
  • Кой е най-добрият четирикрак приятел на учените и инженерите;
  • Как роботите почистват соларни панели;
  • Как помагат интелигентните технологии в мониторинга на пчелни кошери;
  • Как PET бутилките могат да бъдат рециклирани и преработвани във филамент за 3D принтери;
  • Как се създава автоматизирана система за непрекъснат мониторинг на целия инкубационен процес в насекомните ферми;
  • Как роботите се борят с глобалното затопляне и с горските пожари и още…

 

Суперсили за работниците в строителството и индустрията

 

Чрез атрактивна демонстрация специалистите от Festool ще запознаят професионалната аудитория с една от последните си технологични иновации – активния екзоскелет с батерийно захранване ExoActive.

 

С до 50 нютона помощ на всяка предмишница системата носи облекчение на ръцете с по около 5 килограма. Така повечето електрически ръчни инструменти, като винтоверти, бормашини или шлайфове, ще се сторят на работниците леки като перце, а гостите на форума ще имат възможност дори да я изпробват на място!

 

Най-новият роботизиран помощник на лаборатория "Изкуствен интелект и CAD системи"

 

На живо в демонстрационната зона на Industrial Tech Forum ще видим и четирикракият роботизиран член на екипа на лабораторията в София Тех Парк – мобилната роботизирана платформа Unitree Go1 EDU или по-просто роботът "куче".

 

Повече за функциите му и как точно помага на учените в разработването на специализирани приложения за изследване на заобикалящата среда, за подобряване на изчислителни алгоритми за ориентиране на автономни системи, както и в областта на сигурността ще ни разкаже ръководителят на лабораторията доц. Радослав Милчев.

 

"Зелените" и вече успешни технологични разработки на RoboClub.bg

 

С изключително интересни, иновативни и вече успешни "зелени" проекти ще се включат в демонстрационната програма на форума и креативните младежи от Студентски клуб по роботика към Технически университет – София.

 

Те ще покажат машината за преработка на пластмасови (PET) бутилки във филамент за 3D принтери "ReCycle Machine", която ще създаде нов материал за прототипиране и ще оптимизира процеса по рециклиране, както и автоматизирана система за непрекъснат мониторинг върху целия инкубационен процес при насекомите, по задание на биотехнологичната компания Nasekomo.

 

Акцент в участието на клуба ще бъдат и двата впечатляващи проекта "Solar Reviver" и "Smart Honey", които взеха участие в PARA Robotics Incubator vol.2. Ще видим отблизо победителя във втория сезон на акселераторската програма - автономния робот за почистване на соларни панели, който наскоро бе отличен и с престижното първо място в предизвикателството "Зелени инженери" на Atamiq и GreenUP.

 

Екипът, разработил системата за мониторинг на пчелни кошери в реално време "Smart Honey", пък ще ни разкаже как с нейна помощ може да се намали физическият труд на пчеларите и да се подобри ефективността чрез периодично следене на параметрите в процес.

 

Екипите от SCIFI превземат сцената с три впечатляващи проекта

 

В нетуъркинг паузите между презентационните модули на Industrial Tech Forum, предвидени за атрактивните демонстрации и за интеракция на гостите с показаните модели, ще видим и амбициозните представители на Ученическия институт за компютърни иновации и производства (SCIFI) към Американския колеж в София.

 

Те ще ни разкажат как роботът с многопосочни колела Omniplantus, използващ редица авангардни технологии, наблюдава състоянието на флората в нестабилни екосистеми, застрашени от ефектите на глобалното затопляне.

 

Екип "ACS Phoenix" – първият български отбор, участвал в престижното международното състезание по роботика с над 30-годишна история FIRST Robotics Competition в Истанбул, ще покаже специално разработения по изискванията на надпреварата колесен робот с телескопичен манипулатор с гръмкото име STAMAT.

 

По демонстрационната сцена на форума ще се разхожда и ще лае и четирикракият горски патрул SHARO – роботът "куче" с 3D принтирани компоненти, чиято задача е да патрулира горите, за да се бори с незаконната сеч и горските пожари. SHARO може да преодолява трудни терени, да докладва пожари и да залавя нарушители с помощта на лицево разпознаване.

 

Не пропускайте да посетите събитието, за да видите на живо и внушителните екзоскелети и роботи с индустриално приложение на Power Robotics 5000.

 

Достъпът до форума е безплатен след предварителна регистрация тук.

 

Industrial Tech Forum, включително впечатляващите демонстрации в специалната зона във фоайето пред зала "Витоша" на Интер Експо Център, ще се излъчва на живо в YouTube и Facebook.

 

     
Източник: TLL Media

Ключови думи: Industrial Tech Forum   демонстрации   роботи   Festool   екзоскелет   ExoActive   Unitree Go1 EDU   RoboClub.bg   Solar Reviver   SCIFI   Power Robotics 5000  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...