Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Съоснованата от българин компания Mujin набра 85 млн. долара за ускоряване на интелигентната роботизация

06.10.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Една от най-бързо растящите компании в сферата на интелигентните роботизирани решения за производството и логистиката в Япония Mujin обяви, че е набрала 85 млн. щатски долара финансиране от серия С, за да ускори развитието на технологиите си в сегмента.

 

Съосновател и главен изпълнителен директор на Mujin е младият български инженер д-р Росен (Рос) Дянков. През 2011 г. заедно със сътрудника си Исей Такино той създава фирмата в световния център на роботиката Токио с мисия да разреши един от най-належащите проблеми в индустрията – липсата на кадри.

 

"Само в рамките на 5 години екипът ни направи революция в роботиката с разработката на първия в света "необучаем" контролер за роботи, базиран на собствена технология за машинна интелигентност. Надграждайки този успех, бързо разширихме глобалния си обхват, а в следващите години получихме и множество признания за иновациите, лидерството и постиженията си в сегмента", разказват от компанията.

 

Мащабни инвестиции в интелигентната роботика

 

След основаването си през 2011 г., Mujin пуска на пазара първия необучаем контролер за управление на операции по захващане на произволни обекти MujinController PickWorker през 2015 г. Четири години по-късно фирмата разкрива свой офис и в Китай, а през 2021 г. вече е факт и подразделението й в Атланта, САЩ.

 

 

Значителното финансиране, което компанията получи през септември тази година, е осигурено от японското дружество SBI Investment, популярната фирма за рисков капитал от Силициевата долина Pegasus Tech Ventures, холандската 7 Industries, корпоративния инвеститор Accenture и известния бизнес ангел д-р Джеймс Куфнер.

 

С помощта на свежите средства от Mujin планират да подобрят достъпността на емблематичната си платформа за интелигентна роботика – необучаемия контролер, за интегратори и крайни потребители, давайки им възможността да разработват усъвършенствани приложения в сферата на автоматизацията и да тласкат още по-напред иновациите в сектора.

 

Уникален подход към роботизираните приложения

 

В ядрото на продуктовата програма на японската компания е именно умният универсален контролер, създаден да трансформира индустриалните роботи (независимо от производителя) в интелигентни машини, способни да автоматизират широк кръг от приложения в производството и логистиката.

 

"С помощта на устройството потребителите могат да създават и внедряват по-прецизни, безопасни и надеждни решения за автоматизация от ново поколение – и то по-бързо и достъпно. С над 12-те си години опит на пазара сме пионер в областта на интелигентната роботика, като даваме на специалистите в сегмента на индустриалната автоматизация шанс да отприщят креативността си и да проектират все по-иновативни системи и приложения", коментират от Mujin.

 

"С контролера налагаме уникален подход към създаването на приложения в сферата на роботиката, базирани на енергонезависим дигитален двойник в реално време и набор от алгоритми за възприемане, планиране и управление, които дигитализират реалния свят и позволяват на роботи и друго индустриално оборудване автономно да се придвижват през него. Вълнуваме се, че можем да продължим пътя си към оптималното усъвършенстване на MujinController и да го направим достъпен за всички", споделя Рос Дянков.

 

     
Източник: Mujin

Ключови думи: Mujin   Росен Дянков   необучаем контролер   интелигентна роботика   интелигентни роботи   производство   логистика  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиБизнесКариериСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...