Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Азия категорично доминира в сектора на индустриалната роботика през 2022 г.

13.10.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Значителен ръст на роботизацията във всички водещи пазарни сегменти и във всички региони на света през 2022 г. отчита последният годишен доклад на Международната федерация по роботика (IFR).

 

Азия е безспорен лидер по брой на новите инсталации, оставяйки Европа и двете Америки далеч зад гърба си в класацията, а Китай е водещ световен пазар на промишлени роботи с огромна преднина пред Япония и САЩ, които се нареждат съответно на второ и трето място.

 

Статистиките на IFR сочат, че през отминалата календарна година общият брой на новоинсталираните индустриални роботи в предприятията по цял свят е 553 052 единици, което е с 5% повече в сравнение с предходната. 73% от всички нови внедрявания са в Азия, 15% в Европа, а 10% в Северна и Южна Америка.

 

"Рекордната граница от половин милион нововнедрени роботизирани системи в глобален мащаб бива премината и дори надвишена за втора поредна година, а очакванията ни за световния пазар на индустриални роботи през 2023 г. включват дори още по-голям ръст от 7% - до 590 хил. единици", коментира президентът на Федерацията Марина Бил.

 

 

Азия уверено държи лидерските си позиции

 

Амбициите на китайското правителство да превърне страната във водеща световна сила в световната промишлена роботика се увенчават с успех. През 2022 г. Китай е най-големият пазар на индустриални роботи с 290 258 нови инсталации. Това е увеличение с 5% спрямо досегашния рекорд, отбелязан през 2021 г. Тогава регистрираният брой на новите роботизирани системи в китайските фабрики пък беше с цели 57 на сто повече в сравнение с предходната година.

 

За да отговорят на динамиката на непрекъснато разрастващия се местен пазар, локалните доставчици на решение в сегмента започнаха да разкриват нови производствени мощности и да разширяват капацитета на съществуващите, подчертават от IFR. Така в периода от 2017 до 2022 г. броят на нововнедрените роботи е нараствал средно с 13% на годишна база, изчисляват експертите.

 

 

В Япония – "сребърният медалист" в класацията по мащаб на пазара, през миналата година са заработили 50 413 нови робота, което представлява увеличение с 9% спрямо 2021 г. Най-високи засега остават годишните темпове на роботизация в страната на изгряващото слънце през 2018 г. преди пандемията, отчитат от Федерацията.

 

За периода 2017-2022 г. в Япония е регистриран средногодишен ръст от 2 на сто. Най-големият производител на роботи в света запазва лидерската си позиция по този показател с пазарен дял от 46% от глобалното производство през 2022 г.

 

Пазарът в Република Корея през отминалата година бележи увеличение с 1%, а нововнедрените роботи там наброяват 31 716 единици, показва докладът на IFR. Това е втора поредна година на незначителен растеж, след четири години на спад в броя на инсталациите. Въпреки това Южна Корея остава четвъртият по големина пазар на роботи в света – след Китай, Япония и САЩ.

 

 

Европейската карта на роботиката

 

Европейският съюз запазва позицията си на втори най-голям пазар на индустриални роботи в световен мащаб през 2022 г. със 70 781 нови единици и ръст от 5% в сравнение с предходната година. Германия отново е сред петте държави с най-високи темпове на внедряване и пазарен дял от 36 на сто в рамките на ЕС, макар броят на инсталациите през миналата година да бележи минимален спад с 1% (25 636 робота).

 

Италия застава на второ място с дял от 16% от европейския пазар. Годишните инсталации там нарастват с 8% на годишна база до 11 475 нови единици. Трета в ЕС е Франция с 10% от пазара и 13-процентен ръст (или 7380 нови робота през 2022 г.)

 

В Обединеното кралство след Brexit са внедрени 2534 нови системи. Макар графиката спрямо предходната година да е с 3% нагоре, този брой е равен на по-малко от една десета от продажбите на Германия, подчертават от Международната федерация по роботика.

 

Северна и Южна Америка

 

56 053 робота са заработили във фабриките на двата континента през 2022 г., надхвърляйки пиковите нива от 2018 г. (55 212 единици). САЩ е най-големият пазар в региона със 71 на сто от новите инсталации или 29 576 робота. Рекордният връх от 2018 г. (40 373 нови системи) там остава непокорѐн.

 

Водещ клиентски отрасъл за сектора на индустриалната роботика в САЩ продължава да е автомобилната индустрия, в която ръстът на нововнедрените единици е впечатляващ (+47% или 14 471 нови робота). Делът на автомобилостроенето сред клиентските индустрии достига 37 на сто, а на втора и трета позиция следват машиностроенето и производството на електроника и електроуреди.

 

Другите два големи пазара в Америка са Мексико (с ръст от 13% и 6000 нови единици) и Канада (със спад в търсенето от 42% и 3223 нови единици). Последните данни са в резултат на по-слабото търсене на роботи от страна на автомобилния сектор, който традиционно води по темпове на роботизация в Канада, поясняват от IFR.

 

Бразилия остава важен глобален производствен център за моторни превозни средства, авточасти и компоненти. Международната организация на производителите на МПС (OICA), базирана в страната, докладва обем на продукцията от 2,4 млн. нови автомобила през 2022 г. Това показва големия потенциал за сегмента на автоматизацията в този отрасъл. Годишният брой инсталации в страната обаче нараства доста бавно с циклични възходи и спадове. През 2022 г. са инсталирани 1858 робота, което все пск е с 4% повече в сравнение с предходната година, изчисляват от Федерацията.

 

Прогнозите за настоящата година

 

"През 2023 г. се очаква забавяне на глобалния икономически растеж. Инсталациите на нови индустриални роботи тази година обаче вероятно няма да следват този модел. Няма признаци общата дългосрочна тенденция на растеж скоро да приключи, по-скоро ще бъде обратното. Прагът от 600 000 нови единици в световен мащаб се очаква да бъде достигнат още през 2024 г.", обобщават от IFR.

 

Повече факти и статистики за развитието на индустриалната роботика по света през изминалата 2022 г. вижте в обзорното видео тук.
 

     
Източник: IFR

Ключови думи: IFR   роботика   индустриална роботика   индустриални роботи   промишлени роботи   доклад  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...