Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Почти двоен ръст в глобалните продажби на сервизни роботи заради дефицита на кадри

20.10.2023   |   Начало»Пазар
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

С цели 48% на годишна база са нараснали продажбите на сервизни роботи за професионални приложения през 2022 г., сочи последният доклад "World Robotics" на Международната федерация по роботика (IFR).

 

Общият брой на поръчаните и доставени системи в сегмента през изминалата година е достигнал 158 000 единици, а основен мотив за автоматизацията в роботизирани решения за компаниите е глобалният недостиг на квалифицирани кадри, подчертават от IFR.

 

"Секторът на сервизните роботи се развива изключително бързо. Дефицитът на работна ръка с необходимите умения в редица подсегменти на бранша на услугите, както и недостигът на кандидати за работа в много компании значително увеличават търсенето на професионални сервизни системи. В резултат на това на световния пазар са активни почти 1000 доставчици на такива решения, предлагащи различни автоматизирани услуги", коментира президентът на Федерацията Марина Бил.

 

Кои са петте ключови професионални приложения?

 

  • Мобилните роботи в транспорта и логистиката водят по пазарен дял и брой на внедряванията. От IFR отчитат, че през 2022 г. има повече продадени автономни роботи за тези сектори отколкото за всяко друго приложение в сегмента. Продажбите на мобилни системи за пренос на стоки и товари са нараснали с 44 на сто спрямо предходната година, като по света са доставени общо над 86 000 такива единици.

 

  • Специализираните роботи за приложения на открито с обществен трафик пък са били със 78% по-продавани през отминалия едногодишен период спрямо 2021 г., като достигат почти 37 300 единици. Много от тези системи са предназначени за доставка на храна и напитки в ресторанти, уточняват маркетолозите.

 

 

  • Роботите за сектора на хотелиерството също се радват на нарастваща популярност – повече от 24 500 единици (или впечатляващия ръст от +125% в сравнение с предходната година) са продадени през 2022 г. Роботите за мобилно насочване, информационно обслужване и телеприсъствие представляват по-голямата част от тези системи.

 

  • В продажбите на медицински роботи се наблюдава спад с 4% до около 9300 единици. Доставени са почти 4900 хирургически робота (+5%), но продажбите на роботи за рехабилитация и неинвазивна терапия са намалели с 16% до по-малко от 3200 системи в този подсегмент.

 

  • Продажбите на роботизирани решения за селското стопанство са нараснали с 18%, което се равнява на почти 8000 поръчани единици през 2022 г. Повече от 5800 робота (+9%) са продадени за различни селскостопански задачи, като доене и почистване на плевни. Липсата на достатъчно човешка работна сила в земеделските региони и търсенето на технологии за повишаване на устойчивостта в бранша правят обслужващите роботи ключов играч на този пазар.

 

  • Пазарът на професионални почистващи роботи нараства с 8% през 2022 г. и достига почти 6900 продадени бройки. Основното приложение е почистване на подове с 4900 продадени единици – ръст от 10%. Системите за почистване на под, включително промишлени прахосмукачки роботи, представляват повече от 70% от доставките в тази група приложения, информират от IFR.

 

 

Обслужващи роботи за потребителски приложения

 

Сервизните роботи от потребителския сегмент реално се произвеждат за масовия пазар, което ги прави много по-различни и популярни от обслужващите системи за професионална употреба. Продажбите на потребителски роботи достигат около 5,1 милиона продукта през 2022 г. спрямо 158 000 единици, продадени за професионални приложения.

 

През миналата година е регистрирано и най-силното потребителско търсене в областта на роботите домашни асистенти. Почти 4,9 милиона единици в този сегмент са доставени в рамките на 2022 г. Най-популярното приложение е почистването на домашни подове на закрито с около 2,8 милиона продадени робота. Роботизираните прахосмукачки са често срещани в домакинствата от много години насам. Процентът на ръст в близко бъдеще се очаква да е в ниския двуцифрен диапазон, а пазарът – да запази цикличната си волатилност, прогнозират от Федерацията.

 

Подобно на роботите прахосмукачки, градинските роботизирани системи вече са неизменна част от ежедневието на хората. Продажбите на роботи за косене на трева например достигат 1,1 милиона бройки през 2022 г.

 

Специализираните системи за социално взаимодействие и обучение са втората по големина група в рамките на потребителските приложения със 157 000 продадени единици през миналата година. Доставките на образователни роботи са нараснали до 104 000 единици, докато при роботите за социално взаимодействие и роботите придружители са отчетени около 53 000 единици, обобщават от международната федерация.

 

     
Източник: IFR; снимки: IFR, Dreamstime

Ключови думи: Сервизни роботи   IFR   роботика   обслужващи роботи   почистващи роботи   медицински роботи   мобилни роботи   автономни роботи   роботи асистенти  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Пазар

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...