Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

ABB подчертава ключовата роля на роботите в кръговата икономика

Индустриалните роботи имат важна роля в прехода на глобалната индустрия към моделите на кръговата икономика и декарбонизацията. ABB е сред производителите в бранша, които не само осъзнават необходимостта от адаптиране на производствените концепции към целите за устойчиво развитие, но и активно работят по посока постигането им.

 

Стремежът към устойчивост е заложен още на етап дизайн, а сред основните приоритети при проектирането на всеки робот е той не само да бъде качествен и функционален, но и да издържи във времето. Някои от моделите на ABB са в експлоатация вече повече от 35 години, разказват от компанията.

 

Удължен сервизен живот

 

ABB предлага множество решения, които удължават експлоатационния цикъл на роботите, например базирани на данни свързани услуги, които насърчават потребителите да предприемат различни мерки за максимизиране на сервизния живот на системите си. Такива са например платформите за прогнозна и базирана на състоянието поддръжка, които позволяват идентифициране на роботите, които са подложени на най-голямо натоварване, и прилагане на персонализирани стратегии за обслужването им.

 

Благодарение на тези услуги голям автомобилен производител в клиентската мрежа на ABB получава възможността да удължи полезния живот на над 280 робота в експлоатация поне до 2035 г., въпреки че всеки от тях вече е надхвърлил 25 хил. часа работа.

 

Втори живот за роботите

 

След като роботът все пак достигне края на жизнения си цикъл, той може да бъде подложен на частично рециклиране и реинженеринг, за да бъде повторно използван. От 60 до 80% от системите подлежат на подобно препроизводство, а останалите се изпращат за цялостно рециклиране на компонентите, разказват от ABB. Така почти всички системи в автомобилостроенето получават втори живот, а до една пета от тях – и трети, допълват от компанията.

 

В глобалната структура на ABB функционират общо 6 центъра за ремонт на употребявани роботи, базирани в Европа, Азия и Съедините щати. Те преработват и връщат в експлоатация при същите или други клиенти по около 250 единици на година.

 

Забавянията по веригите на доставките в резултат от пандемията водят до ръст от над 25% в търсенето на рециклирани роботи през 2022 г., като от компанията очакват тази тенденция на увеличение да се запази и в бъдеще, тъй като все повече потребители от различни индустрии се стремят да намерят по-устойчиви решения за производствата си.

 

 

Хиляди рециклирани роботи се връщат успешно на работа

 

През последния четвърт век от ABB са ремонтирали и модернизирали хиляди индустриални роботи, както и множество контролери, манипулатори и друга периферия, доведени до състояние като нови. Преди да бъде сертифициран като рециклиран, всеки робот "втора ръка" преминава щателна инспекция и поне 16-часов функционален тест. След това той получава гаранционен период от две години от въвеждането му в повторна експлоатация, като може да бъде надграден и с последен модел контролер.

 

При покупката на рециклирани системи потребителите получават същата поддръжка от местните сервизни екипи на ABB, както и при инвестицията в нов, включително инсталация, обучение и т. н.

 

Закупуването на употребяван робот води до икономия на 75% от въглеродните емисии в сравнение с поръчката на нов. Изхвърлянето на една роботизирана система за скрап, например модел от серията IRB 6640 на ABB, пък би довело до загуба на 1,4 тона материал (предимно метал), който изисква големи количества енергия и въглеродни емисии за събиране и рециклиране.

 

"Докато светът постепенно осъзнава тежестта на екологичните проблеми в съвремието ни, все повече потребители на роботи възприемат подходите на кръговата икономика. Това им позволява да извлекат максимума от роботизираните си системи и отговорно да се отнесат към тях след изтичане на полезния им живот. Ето защо сме решени да продължаваме да помагаме на клиентите си чрез решения за повишаване на устойчивостта", обобщават от ABB.


 

 

АББ България
Централен офис - София
бул. Витоша 89Б, Сграда А, Етаж 17
1408 София, България
Милениум Център София
Web: https://new.abb.com/bg/abb-in-bulgaria/contacts

Бизнес направление
"Роботика и Дискретна автоматизация"
E-mail: bg-roboticssupport@abb.com

     
Източник: ABB

Ключови думи: ABB   АББ България   индустриални роботи   промишлени роботи   рециклиране   реинженеринг   IRB 6640  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...