Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Научен семинар за виртуална роботика ще се проведе във ФМИ

03.11.2023   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Първият научен семинар по проекта AI-BEST (AI and Big data for Education, Software and information Technologies) на тема "Виртуална роботика" ще се проведе на 9 ноември т. г. от 17:15 ч. в заседателната зала на Факултета по математика и информатика към Софийски университет "Св. Климент Охридски".

 

Лектор на събитието ще бъде проф. д-р Павел Бойчев, преподавател във ФМИ. Поканени са да присъстват всички заинтересовани в тематичната област на събитието.

 

Как се създават и манипулират виртуални роботи?

 

По време на презентацията ще бъде представена иновативна библиотека за виртуални роботи, по която работят в партньорство ФМИ и Университетът в Аизу (Япония) в рамките на меморандум си за сътрудничество.

 

Гостите на семинара ще имат възможност да се запознаят с архитектурата на библиотеката и нейните възможности за създаване и манипулиране на виртуални роботи. Предвидени са и интересни демонстрации на примери за различни виртуализирани системи – от по прости конфигурации и модели на човешка ръка до платформи с автоматично поведение на базата на данни от виртуални сензори. Ще бъдат показани и възможностите в тази сфера, които предлагат шлемовете за виртуална реалност.

 

 

Лекторът ще насочи вниманието на аудиторията и към предизвикателствата при проблемите със софтуерното реализиране на анимация и стратегиите за преодоляването им, които се прилагат в обучителните курсове на ФМИ.

 

Ролята на изкуствения интелект за бъдещето на софтуерните и IT технологии

 

Студентите и преподавателите с интереси в сферата на приложенията на изкуствения интелект за анализ на движения, които присъстват на събитието, ще научат повече и относно това как могат да се включат в проекта с фокус върху използването на ИИ и инструменти за обработка на големи обеми данни за целите на образованието и разработката на софтуерни и информационни технологии.

 

Проектът AI-BEST на ФМИ, който стартира през месец юли тази година, е финансиран от инструмента на ЕС NextGenerationEU чрез чрез Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

 

"Основна цел на AI-BEST е изследване и разработване на подходи и технологии за приложение на методите на изкуствения интелект и големите данни в различни области на информатиката и компютърните науки", поясняват от ФМИ.

 

     
Източник: ФМИ; снимки: Dreamstime

Ключови думи: Виртуална роботика   виртуални роботи   виртуална реалност   ФМИ   СУ   изкуствен интелект   ИИ  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Събитията
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...