Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

INSAIT ще си сътрудничи в областта на изкуствения интелект и роботиката с най-големия японски изследователски институт

17.11.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Страната ни влиза в стратегическо сътрудничество с Япония, което обхваща реализацията на съвместни изследователски проекти в сферата на изкуствения интелект и роботиката.

Партньорството ще се осъществява по линия на наскоро подписан меморандум между Института по компютърни науки, ИИ и технологии INSAIT към Софийския университет и най-голямата научноизследователска организация в азиатската държава – RIKEN.

Това е първото споразумение между двете страни с фокус върху изкуствения интелект. В обхвата му попадат както колаборацията по конкретни проекти, така и провеждането на общи изследователски и докторантски програми. Основните области на дейностите и разработките ще бъдат роботиката, машинното обучение, компютърното зрение и др.

 

 

Признание за българските достижения в сферата

 

Възможностите за съвместни инициативи в областта на високите технологии бяха обсъдени по време на официалната визита у нас на един от най-изтъкнатите световни учени в тази сфера и директор на японския институт – проф. Масахи Сугияма от Университета в Токио.

 

"Постигнатото споразумение е поредно признание към българския институт INSAIT и резултатите, които постига в областта на изкуствения интелект. Това увеличава интереса към него и дори водещите научни институции в света, какъвто е RIKEN, имат интерес от партньорство и работа по съвместни проекти", коментират от Министерството на образованието и науката по повода.

 

Сред първите дейности в рамките на меморандума е съвместен уъркшоп в INSAIT с участие на млади учени и изследователи от България и Япония в сферата на изкуствения интелект.

 

     
Източник: INSAIT; снимки: INSAIT, Dreamstime

Ключови думи: INSAIT   RIKEN   изкуствен интелект   роботика   машинно обучение   компютърно зрение  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...