Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Ново финансиране по програма Хоризонт за по-широка интеграция на роботите в промишлеността

17.11.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Европейската комисия обяви нов набор от покани за проектни предложения по линия на програма "Хоризонт Европа" за периода 2023-2024 г. в областта на цифровите технологии, промишлеността и космическото пространство на обща стойност от над 290 млн. евро.

 

С 206 млн. евро ще бъдат финансирани научни изследвания и проекти в сферата на високите технологии, предназначени да повишат дигиталната конкурентоспособност на Европа и в синхрон с целите на Европейския зелен пакт.

 

Интелигентни, дигитални и зелени технологии

 

76 милиона от тях са заделени за научноизследователски разработки в области като роботика, изкуствен интелект и данни, които да подобрят възможностите на роботите да изпълняват повторяеми задачи в ежедневна или работна среда и да позволят по-широкото им интегриране в индустрията и обществото.

 

Част от поканите в това направление предвиждат използването на изкуствен интелект и данни за ускоряване и улесняване на разработването на софтуер с висока степен на сигурност и приложимост на различни устройства и системи.

 

Безвъзмездни средства ще се отпускат и за концепции, насочени към използването на основани на фотоника технологии за подобряване на качеството на комуникационните мрежи, както и за създаването на "фабрика за иновации в областта на фотониката". Нейната цел е да спомогне за по-широкото прилагане на решения в сегмента в европейския промишлен сектор.

 

 

60 от предвидените 206 милиона евро в това направление ще бъдат инвестирани в изследвания в сферата на изкуствения интелект и базираните на данни решения в подкрепа на целите на Европейския зелен пакт. Потенциални разработки в тази категория са роботизирани системи и AI платформи за оптимизиране на използването на енергията и ресурсите в производствените вериги за създаване на стойност.

 

Останалите 70 милиона евро ще бъдат разпределени за разработването на услуги за т. нар. "cloud-to-edge" сървъри (от облачна към периферна изчислителна архитектура). Целта на това перо от средствата е да се създаде напълно отворена европейска инфраструктура за изчисления от този тип. Ще се подпомагат и пазарната реализация на проекти, посветени на интегрирането на 2D материали в полупроводникови системи, както и напредъкът при квантовите сензорни технологии.

 

От ЕК съобщават, че като част от дейностите във връзка с новото финансиране по програма "Хоризонт" ще бъдат учредени и годишни европейски награди за доставчици на софтуер и хардуер с отворен код.

 

Иновациите при изкуствения интелект

 

Значителен бюджет в размер на 85 млн. евро до края на следващата година е предназначен за стимулиране на научни изследвания в сферата на данните и компютърните технологии, които да катализират иновационните процеси в сферата на изкуствения интелект, допълват от ЕК.

 

Една от поканите поставя фокус върху иновации при основаните на ИИ операции с данни, позволяващи разработването на т. нар. "bias-free" AI базирани системи и услуги – без предубеждения.

 

Средства в това направление ще бъдат насочени и към реализацията на широкощабни пилотни проекти в сегмента на IIoT платформите, както и на авангардните изчислителни технологии от следващо поколение и приложенията им в различни ключови отрасли.

 

Повече информация относно възможностите за кандидатстване за безвъзмездни средства по линия на новообявения бюджет в общ размер на над 290 млн. евро ще намерите тук.

 

     
Източник: ЕК; снимки: Dreamstime

Ключови думи: EK   Хоризонт   роботика   изкуствен интелект   ИИ   AI   IIoT   данни  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...