Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Официално бе открита лаборатория "Умни и специализирани роботи", създадена от Ехнатон

В края на май 2021 г. в Технически университет – София, филиал Пловдив, официално бе открит Център за компетентност "Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии", разположен във възстановената част от сградата на III-ти корпус.

В центъра ще заработят 20 научни лаборатории (плюс още две във II-ри корпус), като обществената поръчка за доставката на научна техника е на стойност 9,8 млн. лв.

Една от най-високотехнологичните нови учебни лаборатории в новооткрития център е "Умни и специализирани роботи", проектирана и реализирана от екипа на водещата българска инженерингова компания Ехнатон.

Новата лаборатория е продължение на дейността на фирмата в помощ на българското образование. Компанията реализира през 2018 г. две модерни учебни лаборатории по роботика и автоматика в Технически университет – София и Технически университет – София, филиал Пловдив.

"Изключително горди сме със завършването на вероятно най-комплексната и иновативна лаборатория по роботика и автоматизация в България – и то в Пловдив, в сърцето на индустрията! Още по-щастливи сме, че цялостната интеграция е дело на талантливи млади инженери, които са готови да предадат опит и знания на следващите поколения", заяви Николай Кривошиев, ръководител направление "CNC системи и индустриални роботи" в Ехнатон.

Съвременни познания и практическо обучение с най-модерни технологии

Лаборатория "Умни и специализирани роботи" дава възможност на младите инженери да получат най-адекватни и съвременни познания, комбинирано с практическо обучение с високи технологии и реална апаратура. Освен практика, свързана с учебния процес, в тях се провеждат множество обучения от страна на професионалисти от Ехнатон. С наличната техника екипът на Ехнатон също развива сложни интеграции между системи, които са рядкост за Източна Европа: 2D и 3D машинно зрение, многоосни серво системи, сензори за сила, мониторинг на процеси (SCADA, BI), анализ на производствени данни (deep learning, изкуствен интелект), като натрупаното знание впоследствие се прилага в учебния процес и реални проекти.

В учебния стенд са интегрирани 2 робота – индустриален и колаборативен, които могат да работят както заедно, така и поотделно. Също са интегрирани и системи за 3D и 2D зрение за разпознаване на детайли в реално време, чиито координати се трансферират към управлението на роботите. 2D камерата се използва и като система за визуален контрол на качеството. Движението на детайлите е осигурено с 3-осна серво маса, а за безопасността се грижи специализиран safety контролер от последно поколение.

Уникална образователна и научноизследователска инициатива

В церемонията по официалното откриване на Център за компетентност "Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии" участие взеха еврокомисарят Мария Габриел, заместник-кметът на Пловдив Анести Тимчев, ректорът на Техническия университет в София проф. дн инж. Иван Кралов, директорът на филиал Пловдив проф. д-р инж. Въльо Николов, Пламен Панчев, изпълнителен директор на Тракия икономическа зона (ТИЗ), преподаватели и студенти.

"Най-ценното от гледна точка на обучението на бъдещите инженери е, че те ще имат достъп до най-модерната научна техника в света. Вярваме, че в Центъра за компетентност ще привлечем да работят след завършването си най-добрите студенти с интерес към науката", заяви в словото си директорът на филиал Пловдив проф. д-р инж. Въльо Николов.

Центърът е уникален у нас не само с нивото и броя на високотехнологичните лаборатории, а и с това, че се помещава в изключително красива историческа сграда на ул. "Цанко Дюстабанов" № 8, чиято реставрация току-що приключи.

     
Източник: Ехнатон

Ключови думи: Ехнатон   Akhnaton   ТУ-София   интелигентни технологии   енергоспестяващи системи   роботи   ТИЗ  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...