Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Големият логистичен проблем на Япония през 2024 г. – роботите ли са ключът към разрешаването му

24.11.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Чували ли сте за японския "проблем 2024"? Напоследък в азиатската държава все повече се говори за предстояща криза с недостиг на кадри за транспорта и логистиката вследствие на очакваното влизане в сила на нови регулации относно извънредния труд при шофьорите на камиони и тирове.

 

Потенциалните икономически вреди, които може да донесе тази ситуация, изискват технологично решение, убедени са от Международната федерация по роботика (IFR). В скорошна своя публикация по темата организацията информира, че водещият производител на роботи в света работи по стратегии за преодоляване на надвисналия над логистичната й индустрия кадров дефицит, базирани на автоматизация.

 

"Наложената от правителството мярка за ограничаване на извънредния труд е ключова стъпка към подобряването на условията за служителите в сектора. Индустриалните и сервизните роботи са отлично решение на предизвикателствата, които се очаква да възникнат в тази връзка. Роботизираните системи отменят работниците в изпълнението на опасни, уморителни, тежки и повторяеми задачи, като така запълват дупките в производителността", коментира вицепрезидентът на IFR Такаюки Ито.

 

Роботите в товаро-разтоварните дейности

 

Средният брой работни часове на година за един шофьор на тежкотоварен камион в Япония достига 2568, което с цели 444 часа повече от усреднените стойности за всички работни длъжности в останалите държави по света, сочат данните на местното министерство на труда от 2022 г.

 

Товаренето и разтоварването на камионите е една от най-време- и трудоемките задачи за шофьорите. Мобилните роботи за транспортни и логистични приложения обаче могат да помогнат, посочват от Федерацията. "Ако роботите заместят работниците в товаро-разтоварните дейности, ще пестят по около 25% от времето им в рамките на една смяна. Роботизацията ще спомогне и за намаляване на човешките грешки във фулфилмънт бизнеса чрез автоматизирането на повторяеми операции като опаковане, пренасяне и доставка", допълват от IFR.

 

По-бързо складово обслужване

 

Роботите са все по-разпространени в съвременните складове. Използваните в сектора решения варират от компактни автономни мобилни системи до гигантски автоматизирани платформи за съхранение и обработка на складови единици.

 

Внедряването им значително съкращава необходимото време за обработка на задачите и поръчките, а способността им да манипулират с големи товари и опасни материали драстично намалява трудовите рискове за работниците, добавят експертите.

 

 

Бум на професионалните сервизни роботи

 

Множеството ползи от роботизацията в транспорта и логистиката са документирани в последния доклад на Международната федерация по роботика за развитието на глобалната индустрия през 2022 г.

 

Според данните на IFR, най-голям брой професионални сервизни роботи – над 86 хиляди единици, през изминалата година са произведени и продадени именно в сегмента на транспортирането на стоки и товари. Продажбите са се увеличили с цели 44% спрямо 2021 г.

 

Работните места на бъдещето

 

"Регламентите за извънреден труд и демографските промени изискват ускорено възприемане на технологиите за автоматизация във все повече отрасли на японската икономика.

 

Предизвикателствата в транспорта и логистиката са добри примери, които показват как роботиката и автоматизацията предоставят адекватни решения за работните места на бъдещето", обобщава Такаюки Ито.

 

Последните иновации при роботите за логистични приложения от Япония и цял свят ще бъдат демонстрирани по време на водещото международно изложение iREX в Токио, което ще се проведе от 29 ноември до 2 декември т. г. в Токио. Серия от интересни специализирани уебинари във връзка с тазгодишното издание на събитието можете да намерите тук.

 

     
Източник: IFR; снимки: IFR, Dreamstime

Ключови думи: Логистика   роботи   логистични роботи   Япония   дефицит на кадри   извънреден труд  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...