Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

КВАЗАР и британската компания ARC Aerosystems съвместно ще разработват иновации в сегмента на безпилотната авиация

01.12.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Центърът за компетентност "Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска" (КВАЗАР) към Института по роботика на БАН обяви, че влиза в партньорство с водещата британска авиационна компания ARC Aerosystems.

 

В края на ноември двете страни подписаха договор за съвместна научноизследователска и развойна дейност. Базираното в английския град Кранфилд дружество ARC Aerosystems е сред пазарните лидери в сегмента на авиационната техника и безпилотните летателни средства в Обединеното кралство.

 

Споразумението е част от инициативите във връзка със сключения през декември миналата година меморандум за сътрудничество между Център КВАЗАР и Националния консорциум на Великобритания за сигурност и устойчивост.

 

Планираните дейности

 

Като част от колаборацията си по линия на новия договор изследователите от КВАЗАР и великобританската компания ще обединят усилията си в развитието именно на сектора на дроновете и безпилотната авиация. Акцент в рамките на партньорството ще бъдат управлението на риска в тази сфера и защитата на критични инфраструктури в Черноморския регион, информират от Центъра за компетентност.

 

Фокус в съвместната дейност ще бъдат възможностите за използване на безпилотна летателна техника при обследването на ядрените централи на територията на България и Украйна, на язовирни съоръжения, железопътна инфраструктура и др.

 

 

Двете организации планират да създадат и специализиран център за обучение на пилоти и инженери, в който пенсионирани летци ще могат да се преквалифицират за работа в сферата на безпилотните системи. Звеното ще осигурява възможности за обучение и на млади учени и докторанти в направлението.

 

Партньорството в областта на дроновете и безпилотните летателни апарати има и по-широка цел – да спомогне на база международния опит за подобряване на регулациите в сектора у нас в диалог с Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД ГВА) и Ръководството на въздушното движение (РВД) на България, допълват от КВАЗАР.

 

     
Източник: КВАЗАР

Ключови думи: КВАЗАР   ARC Aerosystems   безпилотна авиация   безпилотни летателни системи   дронове  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...