Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Какви възможности за роботите в производството разкриват 5G комуникациите и облачните технологии

5G комуникациите и облачните услуги набират скорост в множество сфери с все по-масовото разпространение на дигитализацията и Industry 4.0 технологиите. Не можем да не се запитаме как тези иновации ще трансформират промишленото производство и в частност – работата на индустриалните роботи.

 

Водени от същия въпрос, изследователи от Инженерния факултет на Университета в Оукланд, Нова Зеландия, споделят резултатите от шестмесечно свое проучване, което цели да анализира потенциала на комуникационните технологии от пето поколение и облачните изчисления и платформи в сферата на индустриалната роботика.

 

Предстои ли бум в телеуправлението?

 

В рамките на изследването академичният екип си партнира с местния телекомуникационен оператор и доставчик на дигитални услуги Spark, а изводите в обобщение звучат така: приложенията в сегмента на промишлената роботика могат безпроблемно да бъдат преместени в облака и поддържани чрез 5G свързаност.

 

"Както вече е възможно да видим хирург в един град да оперира дистанционно пациент в съвсем друго населено място чрез телеуправляема роботизирана система, така в близко бъдеще вероятно ще бъде все по-честа гледката на цели армии от промишлени роботи в различни производства, управлявани отдалечено и в реално време чрез тези технологии", категоричен е ръководителят на екипа д-р Юкиан Лу.

 

Проучването е проведено в Лабораторията за Industry 4.0 технологии и интелигентни производствени системи, която е част от структурата на факултета. Инженерите се ангажират не само с теоретични проучвателни дейности, но и с тестване на практика на възможностите и предизвикателствата при управлението на индустриални роботи в облачна среда през 5G мрежа.

 

 

Изкуственият интелект отново се намесва

 

В първата фаза на изпитването изследователите използват специално конструиран в лабораторията робот и облачна платформа за управлението му посредством 5G комуникация.

 

Сред задачите им е да измерят времезакъсненията (или така наречения лаг) и да оценят надеждността и непрекъсваемостта на връзката. За целта инженерите прилагат различни настройки, покриващи изискванията както на приложения за частно, така и за обществено ползване на 5G мрежата. Друг тест включва изпращането на пакети от данни чрез системата между Оукланд, Сидни, Лондон, Сингапур и щата Орегон в САЩ.

 

"След приключването на първия етап от тестовете открихме, че ключът към постигането на оптимална скорост и надеждност на трафика е интегрирането на базирани на изкуствен интелект алгоритми в процеса. Те могат отлично да компенсират всякакви проблеми по време на преноса на данни", допълват от екипа.

 

Телекомуникациите в индустрията

 

От телекомуникационната компания Spark, която също много активно се ангажира с проучването, споделят, че 5G технологиите имат потенциал да се превърнат в основен двигател на дигиталната трансформация на бизнеса в редица сфери.

 

Рене Матепарай, директор "Мрежи и операции" в Spark, разкрива, че съвместната работа на екипа й с изследователите от Университета в Оукланд е спомогнала за концептуализацията и реализацията на множество интересни приложения на иновативни телекомуникационни технологии, като IoT, машинното самообучение, 5G и др., в техническата сфера, например в селското стопанство или пристанищната дейност.

 

"Съвместните ни проекти доказват, че конвергенцията между роботиката, автоматизацията, изкуствения интелект, облачните изчисления и телекомуникациите  може значително да допринесе за разработването на иновативни технологични решения на реални проблеми и да направи бъдещето ни по-свързано", разказва още Рене Матепарай.

 

По-надеждна комуникация, "по-послушни" роботи

 

Един от общите проекти на компанията и инженерния екип е посветен на възможностите при комбинирането на т. нар. MEC (Multi-Access Edge Compute) периферни изчисления с множествен достъп, основна 5G мрежа и други частни комуникационни мрежови архитектури.

 

Резултатите от тестовете показват, че е изпълним и дори надежден сценарий, в който облачна инфраструктура се разполага локално в дадено предприятие с цел управление на роботи и други средства за автоматизация през специално конфигурирана мрежа.

 

Така преносът на данни е на по-кратки разстояния, наблюдават се много по-ниска латентност и по-редки прекъсвания, трафикът е по-малко натоварен, а всичко това значително подобрява и потребителското преживяване, обобщават изследователите.

 

В резултат телеуправляваните роботи и системи са много по-отзивчиви на операторските команди и изпълняват много по-адекватно, безпроблемно и прецизно зададените им програми и задачи.
 

     
Източник: Университет в Оукланд

Ключови думи: 5G   облачни изчисления   облачни технологии   телекомуникации   индустриални роботи   промишлени роботи   Spark  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...