Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Нова система осигурява по-безопасно взаимодействие между хора и роботи

Изследователи от Кралския технологичен институт KTH в Стокхолм предлагат ново решение, което може да направи по-безопасно взаимодействието между индустриални роботи и хора, като в същото време повишава ефективността и намалява броя на ненужните прекъсвания на работния процес.

Проф. Лихуи Уанг и Хонгий Лиу са изобретили нова система, която позволява на роботите да опознават работната обстановка и околните обстоятелства. Благодарение на технологията роботите не преценяват само разстоянието между себе си и хората, с които работят, но могат и да идентифицират всеки от работниците и особеностите на фигурата им. Използвайки тази информация, роботът може да разпознае в каква поза стои работникът и да предвиди движенията му. Тази способност му позволява да получи достатъчно информация, за да внимава при взаимодействието си с хората, обясняват изследователите.

Системата използва изкуствен интелект, изискващ по-слаба изчислителна мощ и по-малък набор от данни от традиционните методи за машинно самообучение. Разчита се на форма на машинно самообучение, наречено "трансферно обучение", която използва повторно знанието, придобито чрез обучение преди да бъде адаптирано в оперативен модел.

Технологията изпреварва днешните изисквания на международния ISO стандарт за безопасност на колаборативните роботи, но все пак контекстната информираност носи по-висока ефективност в сравнение с едномерното взаимодействие между роботи и хора.

"Според ISO стандарта и техническите спецификации, когато човек се приближи до робот, той забавя движението си и спира, ако човекът се приближи достатъчно близо. Когато човекът се отдалечи, той подновява работата си. Това е доста ниско ниво на контекстна информираност", посочва Лиу. Според него това влошава ефективността, производството се забавя и хората не могат да работят близо до роботи.

Експерименти с новата система показват, че контекстно-информираният робот, може да работи по-безопасно и по-ефективно, без да се забавя производството. По време на един от тестовете ходът на ръката на робота е неочаквано блокиран от човешка ръка. Вместо да спре, роботът се приспособява – предвижда бъдещата траектория на човешката ръка и я заобикаля.

     
Източник: Кралски технологичен институт KTH

Ключови думи: колаборативни роботи   машинно самообучение   изкуствен интелект  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...