Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Три сценария за бъдещето на роботиката

23.07.2021   |   Начало»Бизнес

Три са възможните сценарии за развитието на роботиката през това десетилетие според нов анализ на Boston Consulting Group (BCG). Влиянието на всеки един от тях ще зависи от множество фактори, включително скоростта на технологичния напредък, развитието на "убийствени приложения", световния икономически растеж, потребителските нагласи и като цяло приемането на автономните машини от обществото.
 
Първият сценарий включва възход на специализираните решения. Той в най-голяма степен отразява днешното състояние на нещата. Типично за него е проектирането на роботизирани системи за специфични приложения, за които няма голямо търсене и не генерират големи продажби. В резултат цените им са сравнително високи и компаниите не могат да разчитат на понижение на разходите чрез повишаване на ефективността чрез производството на големи количества.
 
Доминираща позиция ще имат малки и средни компании и стартъпи, създаващи решения за специализирани приложения, съобразени с изискванията на клиентите, докато влиянието на по-големите играчи ще бъде ограничено до типичните за тях приложения като например автомобилното производството. Системните интегратори, които вече предлагат технологии за специфични ниши, може да предложат и надградени и допълващи решения на клиентите си. Успешни ще бъдат компаниите, които са силно фокусирани върху желанията на клиентите и предлагат най-специализираните решения при най-нисък разход, донякъде като внедряват вече наличното мехатронно оборудване, за да подобрят функциите и характеристиките му.
 
Вторият сценарий включва навлизането на стандартизираните автономни устройства. На този пазар ще прогресират по-малко комплексни системи, включващи машини, които са лесни за инсталиране, конфигуриране и интегриране. Пример за подобна система са роботите за доставки, автономните роботи с операции от точка до точка или роботите за зареждане на електромобили. Като цяло в тази категория попадат не особено сложни решения, които са толкова стандартизирани, че могат да бъдат проектирани и закупени онлайн. Още повече че тук няма регулации или социални бариери, които да създават затруднения.
 
Важни на този пазар ще бъдат доставчиците на евтини мехатронни елементи. Утвърдените производители на роботизирани решения ще трябва да понижат разходите си за проектиране и производство и да подобрят капацитета си чрез партньорства с хардуерни и софтуерни компании.
 
"Google Свят" е третият възможен сценарий. При него напредъкът в машинната интелигентност, физическите умения и свързаността водят до широко разпространение на интелигентни роботизирани модули, които се справят със сложни и динамични ситуации. Сегментът с най-голям растеж ще бъде този на професионалните обслужващи роботи, включително автономното хотелско и куриерско оборудване и роботите за жп и летищна поддръжка.
 
Ключът към успеха на пазара ще бъде софтуерът, което обуславя и доминацията на софтуерните компании и други дигитални стартъпи. Традиционните производители на роботи са застрашени да станат tier 1 и tier 2 доставчици на мехатронно оборудване, което отговаря на стандартите, генерирани от софтуерните компании. При мехатронните компоненти единствено характеристиките и качеството им ще са от значение.
 
Според BCG всеки един от тези сценарии е еднакво възможен до 2030 г. Неизвестното в уравнението е това колко бързо новите интелигентни технологии и други цифрови постижения могат да достигнат до ниво, на което да доведат до икономически изгодно развитие на масови приложения. Все пак тенденциите са очевидни – като цяло на пазара на роботика преминаването към Google Свят e неизбежно и този сценарий почти сигурно ще има превес през следващите две десетилетия. Компаниите от сектора ще трябва да направят стратегически избор – да се фокусират върху приложения, продукти или софтуер.

     
Източник: BCG; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: BCG   роботи   мехатронни компоненти  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...