Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Кои ще са водещите тенденции и иновации в сектора на промишлената роботика през 2024 г.

С настъпването на края на всяка година глобалните маркетингови агенции буквално се надпреварват с детайлни предсказания за водещите технологични тенденции в различни индустрии през следващите 365 календарни дни.

 

Що се отнася до сегмента на индустриалните роботи, екипът ни винаги с интерес следи прогнозите на специализираните в областите на автоматизацията, роботиката и изкуствения интелект пазарни анализатори от Analytics Insight.

 

"В света на промишлената роботика темповете на иновационните процеси са безмилостни. Всяка следваща година носи все по-смайващи технологични подобрения с потенциал коренно да трансформират начина, по който автоматизираме, произвеждаме и работим в индустрията. Гледайки напред към 2024 г., няма как да не предположим, че изкуственият интелект ще играе основна роля в дефинирането на посоките на развитие на сектора", коментират маркетолозите.

 

А ето и кои ще са ключовите тенденции и иновации, които ще революционизират сектора през следващата година според очакванията на Analytics Insight:

 

Умните роботи превземат фабриките

Изкуственият интелект логично се утвърждава като "мозъкът" на операциите при индустриалните роботи. Алгоритмите за машинно и дълбоко самообучение позволяват на AI базираните роботизирани системи самостоятелно да вземат решения, да се адаптират към променящи се среди и да изпълняват разнообразни задачи с ниво на интелигентност, което до неотдавна бе считано за възможно само в сферата на фантастиката.

Доминацията на коботите

Колаборативните роботи са в период на непрекъснат възход, а 2024 г. със сигурност няма да донесе изненадващи обрати в тази тенденция. Нещо повече – анализаторите очакват коботите да се превръщат във все по-интегрална част от работните станции на бъдещето с всяка изминала година. Тези системи ще стават и все по-гъвкави и безопасни с времето, което ще доведе до още по-активното им търсене от предприятията по цял свят.

 

Усъвършенствани "сетива" за индустриалните системи

С динамичното развитие на роботите и техните приложения в индустрията неминуемо се усъвършенстват и сензорните технологии, които служат за сетива на тези системи. През 2024 г. от Analytics Insigth предвиждат истински бум на решенията за триизмерно машинно зрение, на сензорите за сила и въртящ момент, както и на други сензорни платформи от последно поколение, които позволяват на промишлените роботи по-адекватно и интуитивно да възприемат комплексни и неструктурирани работни среди и да взаимодействат с тях.

 

Още по-тясна интеграция с IoT и Industry 4.0

Възможностите за интеграция на промишлените роботи с Internet of Things и industry 4.0 приложения позволяват безпроблемна комуникация между отделните системи във фабриките, високоефективен анализ на данни в реално време, както и функции за прогнозна поддръжка, които неимоверно оптимизират производствените операции. Следващата година интегрираните приложения от този тип се очаква да продължат да нарастват по брой и пазарен дял поради множеството ползи за предприятията, които осигуряват.

 

 

Не на ръба, а в периферията

Периферните (edge) изчисления се превръщат във водеща иновация и в сектора на индустриалната роботика. Тази технология дава на роботизираните системи способността да обработват данни локално, като по този начин се намаляват времезакъсненията и става възможно бързото, интелигентно и информирано вземане на решения в динамични среди. Ето защо периферните изчисления категорично ще попаднат сред водещите иновации през 2024 г. според експертите от Analytics Insight.

 

Роботизирана автоматизация на процеси

Възможностите на софтуерните и хардуерните роботи да автоматизират повторяеми задачи са сред най-атрактивните им за съвременния бизнес характеристики. Т. нар. RPA решения за роботизиране на различни процеси набират все по-висока скорост и в производството и логистиката, където се използват за елиминиране на грешките и оптимизиране на ефективността. До къде ще стигне подемът им през 2024 г. – предстои да видим.

 

Гъвкавост и възможности за персонализиране

Промишлените роботи непрестанно еволюират, като най-съвременните модели са значително по-адаптивни и функционални от предшествениците си дори само преди десетилетие. Модулните концепции при компонентите и периферията позволяват почти безкрайно персонализиране на тези системи за специфични приложения. Тази изключителна гъвкавост ще "властва" над сектора на индустриалната роботика и през следващата година, убедени са маркетолозите.

 

Хората и машините рамо до рамо

Изкуственият интелект прави промишлените роботи все по-интуитивни, отзивчиви и безопасни, а с това те намират все по-широко място в споделени приложения с хората. Именно затова според Analytics Insight човеко-машинната колаборация ще продължава да е ключова тенденция в индустрията и през 2024 г.

 

Устойчивите роботи на бъдещето

Стремежът към повишаване на енергийната ефективност и устойчивостта е водещ двигател за съвременните предприятия. Не по-различна е ситуацията и в сферата на индустриалната роботика, където всяко следващо поколение системи се отличава с все по-малък въглероден отпечатък и все по-големи възможности за икономия и дори възстановяване на енергия. 2024 г. със сигурност ще ни направи свидетели на още по-мащабното нашествие на "зелените" и устойчиви роботи в производството, уверени са анализаторите.

 

     
Източник: Analytics Insight

Ключови думи: Analytics Insight   индустриални роботи   промишлени роботи   индустриална роботика   тенденции   иновации   прогнози  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...