Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Създателите на робота Solar Reviver спечелиха наградата на фондация Карол Знание за предприемачество в науката

Алекс Новков и Теодора Савчева, студенти в Технически университет – София и членове на RoboClub.bg, са големите победители в тазгодишното издание на конкурса "Предприемач в науката" на фондация "Карол Знание".

 

Освен престижната титла креативните младежи получиха и чек за 30 хил. лв., с които да продължат развитието на идеята си, както и специална награда от София Тех Парк, която им осигурява участие в инкубационната програма SEEIP.

 

Оспорвана надпревара

 

В конкуренция с осем други новаторски проекта те представиха пред журито, представители на инвестиционната общност и бизнес ангели своя вече успешен и отличаван с други авторитетни призове робот за почистване на соларни панели Solar Reviver. Част от екипа, разработил иновацията, е и Александър Хаджидимитров, също студент в ТУ-София и представител на студентския Клуб по роботика към висшето учебно заведение.

 

Решението на съдиите беше взето след две гласувания, тъй като надпреварата беше изключително оспорвана. "Отлично подготвени презентации. Интересни дискусии с журито. Много въпроси. Прототипи и демонстрации. Участниците заслужиха аплодисментите на публиката и журито с признанието, че са на изключително високо ниво", коментираха организаторите на инициативата. В състезанието за наградата за предприемачество взеха участие и разработчиците на платформата за мониторинг на пчелни кошери с изкуствен интелект SmartHoney – също екип от RoboClub.bg

 

Журито и гостите имаха възможност да видят на живо прототип на Solar Reviver в библиотеката на фондацията. Екипът предвижда полеви тест в соларния парк на Аурубис България още в началото на следващата година. През 2025 г. се очакват и първите продажби на системата, предназначена за собственици на фотволтаични централи и соларни паркове.

 

Роботът с амбиция да революционизира поддръжката на соларни паркове

 

"Соларните панели (фотоволтаични клетки) са един от най-разпространените методи за преработване на слънчевата светлина в електрическа енергия. След тяхното монтиране се появява един от най-големите им проблеми – намаляването на ефективността им. Причини за появата на този проблем са най-често натрупването на прах, птичи изпражнения, природни замърсявания и др.", разказват създателите на Solar Reviver.

 

Системата е създадена да почиства повърхността на соларните панели, за да увеличи тяхното КПД за производство на електроенергия. Екипът цитира актуални проучвания, според които ефективността на соларните панели може да спадне с цели 35% вследствие на замърсяване. За целта роботът разполага с помпа за вода, отделение за препарат и специална четка за почистване, за да гарантира максимално ефективното отстраняване на натрупаните по повърхността му замърсители.

 

 

Проектът обхваща две направления: хардуер и софтуер. "Хардуерната част е изградена от микроконтролер, мотори и набор от сензори за различни състояния. Софтуерната част представлява уеб приложение, което позволява на потребителя да следи и дава отчет за състоянието на робота", разкриват още студентите.

 

Екипът

 

Алекс, студент в трети курс във Факултета по автоматика, работи и по двете направления, а Теодора – студентка във втори курс във Факултета по индустриални технологии и бивш възпитаник на Софийския университет със специалност "Квантова и космическа теоретична физика", е ангажирана основно със софтуерната част.

 

"Съсредоточен съм професионално в електрониката като хардуерен аспект и разработването на софтуерни продукти под форма на управление на системи или уебсайтове. Лична мечта и потенциална гордост за мен би било положителната обратна връзка от това което правя, за да мога да кажа, че това всъщност помага на обществото и на света", споделя Алекс.

 

"Смятам, че изкуственият интелект и технологиите са бъдещето. Искам да бъда част от създаването на иновативни технологии. Знам, че имам още много път, който трябва да измина, опит и знания, които да натрупам, но съм готова на 100% и нямам търпение. Харесва ми да мисля извън рамката и да експериментирам", добавя Теодора.

 

     
Източник: Фондация Карол Знание

Ключови думи: Фондация Карол Знание   Solar Reviver   робот за соларни панели   Предприемач в науката  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...