Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Робоготвачи и робосервитьори – ще завладее ли автоматизацията и ресторантьорската индустрия

Спомняте ли си Лингуини – непохватния готвач от забавната анимация на Pixar, който с помощта на виртуозния в кулинарията плъх Реми под шапката си успя да очарова дори хронично нацупения критик?

Идеята за готвачи в ресторантите, които не са хора, вече няма да ви звучи толкова налудничаво, ако се сетите, че те всъщност могат да бъдат… роботи.

 

Как се развива пазарът?

 

Напълно логично е автоматизацията, която се разпространява светкавично из всички сфери на индустрията и бизнеса, да обхване и този бранш. Актуално проучване на Market Research Report сочи, че глобалният пазар на роботи за доставки в мрежата на ресторантьорския бизнес е на стойност 11,5 млрд. щатски долара през 2022 г., доближава 14 млрд. към края на миналата година, а до 2032 г. прогнозите са да надхвърли впечатляващите 99 млрд. долара.

 

От Global Market Estimates пък изчисляват, че до 2027 г. световният пазар на роботи готвачи (картезиански, SCARA, 6-осни, цилиндрични, делта и други) ще нараства с комбиниран годишен темп на растеж от 16,5%.

 

Какво всъщност имат наум собствениците на заведения, когато инвестират в робоготвачи или робосервитьори? Да предложат атракция на посетителите си? Да привлекат общественото внимание с хитър рекламен подход? Или да използват максимално потенциала на тези бързи и прецизни системи да помагат в кухнята?

 

 

Вероятно всичко това. Възможностите на роботите да се превърнат в незаменими помощници на веригите за бързо хранене, а дори и на луксозните ресторанти, са безспорни. От друга страна, за да остане конкурентоспособен, интересен и търсен от потребителите, браншът е задължен да следва хода на технологиите. Които пък стремглаво се насочват към автоматизацията и дигитализацията…

 

Маркетолозите добавят като основни потенциални двигатели на пазара на роботи готвачи, сервитьори и доставчици на храна високите цени на труда и нарастващите разходи за управление на бизнес в бранша.

 

Нещо повече – за добро или за лошо пандемията накара много от собствениците на обекти в сектора да преосмислят стратегиите си. Същевременно роботиката блесна в глобален мащаб като потенциално решение на много от проблемите, свързани с повишените хигиенни изисквания, струпването на хора в ограничени пространства и необходимостта процесите да се оптимизират, за да се компенсират финансовите загуби.

 

Роботи вече сервират и у нас

 

Днес все повече компании в сегмента по света, а вече и в България, гордо канят клиенти в обектите си, за да бъдат обслужени от роботи. Пицарии, сладкарници и други заведения в София и Пловдив (а скоро вероятно и в други градове на страната) вече разполагат с роботизирани сервитьори. Голяма част от световните франчайз вериги за бързо хранене, които оперират у нас, пък внедряват автоматизирани киоскове за събиране на поръчките в обектите си, които елиминират проблема с опашките.

 

Въпрос на време е преди тази тенденция да се превърне от сензация в ежедневие, а ние да свикнем с гледката на роботите, които белят и режат зеленчуци, разнасят поръчки, мият чаши и чинии и наливат кафе.

 

Нещо повече – един мехатронен кухненски помощник може да поеме задълженията на 3-4 и дори повече човека, което обосновава инвестициите за собствениците на ресторанти в такива системи. Дали това би довело до безработица в сектора? Едва ли. Роботите заемат, но и създават нови работни места. А разтоварвайки персонала от досадните, уморителни и повторяеми дейности, автоматизираните системи позволяват на ресторантьорите да използват служителите си за по-важни задачи, като създаване на нови рецепти, компилиране на менюта, експериментиране с нови съставки и вкусове – или там, където наистина се случва кулинарната магия.

 

 

За да останат желани и търсени от бранша, разбира се, "робошефовете" трябва да стават все по-интелигентни и все по-интуитивно и автономно да се справят с възложените им задачи.

 

Научноизследователски екип от Университета в Кембридж наскоро разработи и представи робот готвач, "оборудван" с кулинарна книга, включваща осем рецепти. Благодарение на изкуствения си интелект системата успява да възпроизведе прецизно всички необходими действия за приготвяне на дадено ястие, само след гледане на видео с демонстрация от страна на човек. Роботът не само отлично разпознава коя от осемте рецепти следва истинският готвач, но след края на експеримента предлага и свое собствено блюдо, различно от зададените – на база придобитите познания за подходящо съчетаване на продуктите.

 

Вечно движение в кухнята?

 

Интересна концепция за "Infinite kitchen" или безспирно работеща кухня предлага веригата Sweetgreen от щата Илинойс. Собствениците й твърдят, че повече от половината от времето и труда на служителите са ангажирани с технически задачи по белене, рязане, смесване и подреждане на хранителни продукти и съставки.

 

Около 70% от тези задачи според тях обаче може сравнително лесно, изгодно и безпроблемно да бъдат автоматизирани с помощта на роботи, смятат предприемачите. Така ресторантът за бързо хранене вече може да издава по 400 до 500 порции на час или два пъти повече в сравнение с досегашните му възможности.

 

Хора все още са необходими – да зареждат съставките в специални контейнери, да добавят финални щрихи към блюдата, да взаимодействат с клиентите на място и изобщо - да дирижират процесите.

 

 

На изложението WTCE в Германия наскоро бе представен интелигентен робот с множество сензори, който може да разпознава и претегля съставки и да приготвя бързо набор от ястия по предварително зададен рецептурник с високо ниво на прецизност и хигиена и с еднакво високо качество. В допълнение, роботизираният манипулатор може да се адаптира към промени в реално време, да се учи от опита си и дори да почиства след себе си. Друг немски робоготвач, внедрен в местен ресторант, се оказва способен да следва цели 100 рецепти, като може да приготви шест различни от тях само за три минути.

 

Така роботи все по-масово се използват за правенето на салати, бургери и пържени картофи, десерти и други "бързи" храни във франчайз веригите по света. Американският бранд за мексиканска кухня Chipotle обаче дава по-сложна задача на своите роботи – да приготвят популярното и емблематично за Мексико гуакамоле, което се прави за около 50 минути на ръка. Специализираният за тази задача роботизиран асистент Autocado успява да се справи за половината от времето, като бели, премахва костилките и реже плода. Представете си ползите, при условие, че 3300-те ресторанта от веригата използват общо около 4,5 млн. щайги с авокадо на година!

 

Ресторантът експериментира и с други специализирани роботи – Chippy, който пържи по 150 порции картофи на час, и Flippy, който може да направи около 100 бургера за същото време.

 

Готвачът плъх от "Рататуй" изглежда вдъхновява доста бизнеси в бранша, а пример е европейската Remy Robotics, която прави свои малки автоматизирани кухни за онлайн поръчки и доставки на храна по домовете в Ню Йорк с капацитет за издаване на близо 70 поръчки на час. На Реми е кръстена и автоматизираната машина за салати на канадски стартъп, която "изстрелва" по 300 порции за всеки 60 минути.

 

Виртуалните и "необитаеми" кухни

 

Интересна е тенденцията с т. нар. виртуални или "ghost" кухни (в превод "необитавани" или пък "населени с духове"), които станаха популярни покрай пандемията като алтернатива на физическите ресторантьорски обекти. Към момента в САЩ има над 1500 такива виртуални заведения, в Индия са повече от 3500, а в Китай – цели 7500. Пробив в сегмента прави и основателят на компанията за споделено пътуване Uber Травис Каланик, чийто следващ проект са именно ghost кухните – автоматизирани миницехове за приготвяне на поръчана онлайн храна.

 

 

Популярна в бранша е и практиката хора да приготвят разнообразни блюда в полуфабрикатна форма, който се транспортират замразени до автономните робокухни, където роботите по заявка ги сготвят така, сякаш го е сторил човек готвач, оперирайки напълно самостоятелно с кухненското оборудване и обработвайки автономно клиентските поръчки.

 

След всичко прочетено дотук си представете как похапвате бургер с картофки. Човек или робот ви ги приготвя и поднася?

 

     
Източник: TLL Media; снимки: Dreamstime

Ключови думи: Роботи готвачи   роботи сервитьори   ресторантьорски бизнес   автоматизация   автоматизирани кухни  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...