Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ABB Robotics в стратегическа колаборация с Porsche Consulting по пилотен проект за автоматизация в строителния сектор

12.01.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

ABB Robotics обяви ключово партньорство с Porsche Consulting – консултантското подразделение на немския производител на спортни автомобили. Основна цел на колаборацията е реализирането на пилотен съвместен проект, който да популяризира автоматизацията в строителната индустрия.

 

Чрез прилагането на иновативни роботизирани решения и усъвършенствани технологии двете компании си поставят задачата да оптимизират проектирането и производството на модулни конструкции за сглобяеми жилища, съобщават специално за Robotics-Bulgaria.com от бизнес направление "Роботика и дискретна автоматизация" на ABB.

 

Сътрудничеството е в отговор на нуждите на сектора от по-достъпни и устойчиви жилищни сгради в контекста на стремежа към по-екологично строителство и недостига на кадри и умения, разкриват от дивизията за роботика на корпорацията. От там допълват, че прогнозите на пазарните анализатори са за експоненциален ръст на автоматизацията в строителния бранш с до 85% до края на десетилетието.

 

Епохата на роботизираните фабрики за модулни жилища

 

Пилотният проект на ABB Robotics и Porsche Consulting се очаква да проправи пътя на високоавтономните фабрики за модулни жилищни панели и конструкции, които са потенциално решение на множество проблеми и предизвикателства пред сектора.

 

"Автоматизираните заводи за сглобяеми жилища ще направят домовете на бъдещето по-достъпни, като същевременно гарантират и високото им качество. Комбинирайки водещите роботизирани решения на ABB с експертизата на Porsche Consulting в планирането и управлението на високотехнологични фабрики, имаме намерение да подпомогнем трансформацията на този ключов сектор", коментира председателят на изпълнителния борд на консултантската компания Еберхард Вайблен.

 

"Налице е отлична възможност коренно да променим начина, по който се строят домовете ни. По-задълбочената и интелигентна автоматизация е отговорът на кризата с недостига на кадри. Тази колаборация ще даде база за подобряване на производителността, за по-съществено персонализиране на проектите и за повишаване на устойчивостта и ефективността на строителните практики", добавя президентът на ABB Robotics Марк Сегура.

 

 

Кадровият проблем в бранша

 

Длъжностите в сферата на строителството типично оглавяват списъците с работните позиции, за които не достигат квалифицирани кадри, а това поражда проблеми и с наличността на достатъчно жилища в редица държави, отбелязват от ABB. В САЩ например дефицитът на работници води до невъзможност да бъдат построени близо 4 милиона домове, от които има потребност секторът. В Германия прогнозите са за недостиг на жилища в цели 35 града до 2030 г.

 

"Стандартите за екологосъобразност и ефективност на сградите непрекъснато се повишават, а това налага възприемането на по-устойчиви практики при конструирането им. Сред тях са намаляване на необходимостта от транспортиране на изходни суровини до строителните площадки и елиминиране на разходите във връзка с премахването на неизползвани или ненужни материали", коментират от ABB Robotics

 

Модулното строителство обещава да реши и въпроса с пропуснатите човекочасове на откритите площадки при влошаване на атмосферните условия. Средата във фабриките е не само по-приветлива, но и значително по-безопасна за работниците в сектора, при които се случват около една трета от трудовите злополуки в индустрията изобщо и които са до 4 пъти по-застрашени от фатални инциденти на работното място в сравнение с други отрасли, уточняват още от ABB.

 

Строителният сектор изостава в автоматизацията и роботизацията

 

Глобално проучване на компанията, проведено сред 1900 малки и средни предприятия от строителния бранш в Европа, САЩ и Китай, показва, че едва 55% от анкетираните компании използват роботи. За сравнение, в автомобилостроенето делът на роботизираните фирми достига 84%, а в производството – 79 на сто.

 

Резултатите от допитването обаче сочат също, че 81% от анкетираните бизнес организации имат намерение и готовност да внедрят автоматизирани и роботизирани системи в дейността си още в рамките на следващото десетилетие.

 

     
Източник: ABB

Ключови думи: ABB   ABB Robotics   АББ   АББ България   Porsche   Porsche Consulting   строителен сектор   строителство   модулни жилища   сглобяеми къщи   автоматизация   роботизация  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...