Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Германия измества Япония от третото място в глобалната класация на най-роботизираните държави

12.01.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Оспорваната надпревара за най-роботизирана страна на планетата продължава, а обичайните заподозрени сред лидерите в автоматизацията непрекъснато се борят за по-висока позиция в класацията.

 

Шампион според публикувания преди дни доклад на Международната федерация по роботика (IFR) за плътност на роботизацията през 2022 г. продължава да е Република Корея, а втората позиция отново е запазена за Сингапур.

 

Изненадата обаче идва с третото място, на което предходната година Япония допълни азиатската челна тройка. По последни данни на IFR на "почетната стълбица" през 2022 г. се нарежда европейска държава и то не коя да е, а Германия – най-силната икономика в ЕС.

 

Резултатите от проучването в цифри

 

  • Титлата за интегратор на индустриални роботи номер едно в света остава при Южна Корея, където на всеки 10 000 работници в производството са инсталирани по 1012 робота – с 12 единици повече в сравнение с 2021 г. Плътността на роботизация в страната нараства средно с по 6% всяка година от 2017-а насам, а водещи клиентски сектори са електрониката и автомобилостроенето;

 

  • Сингапур отново застава на второ място със 730 робота на всеки 10 хил. служители. От IFR отчитат, че това е малка държава с нисък брой на работниците в производствения сектор;

 

  • На престижната трета позиция е Германия с 415 роботизирани системи на 10 хил. работници – с 18 единици повече от 2021 г. и комбиниран годишен темп на ръст в роботизацията от 5% за последните пет години;

 

  • Досегашният "бронзов медалист" и най-голям производител на роботи в света Япония се класира четвърта с 397/10 000 и среден ръст в плътността на роботизация от 7% за периода от 2017 до 2022 г.;

 

  • Китай успява да запази петото си място от предходната година, а целенасочените усилия и инвестиции на местното правителство в автоматизация водят до скок в плътността със 70 единици за година до 392 робота на всеки 10 000 работници и то на фона на близо 38-те милиона души, заети в производствения сектор;

 

  • Следват Швеция, Хонг-Конг, Швейцария (която се изкачва от 11 до 8 позиция) и Тайван;

 

  • Плътността на роботизация в САЩ – десета в класацията, се покачва от 274 на 285/10 000 през 2022 г.

 

Близо троен ръст в глобалната плътност на роботизацията от 2013 г. насам

 

На фона на непрекъснато нарастващия брой инсталации на промишлени роботи в глобалното производство всяка година светът достигна нов рекорд от 3,9 милиона единици, работещи във фабриките през 2022 г.

 

И ако само преди десетилетие, през 2013 г., плътността на роботизация е едва 53 робота на всеки 10 000 работници, то през 2022 г. според данните на IFR цифрата се увеличава близо тройно – до 151.

 

"Резултатите от проучването ни върху плътността на роботизация разкриват как се развива автоматизацията по света и ни позволява да сравняваме отделните държави и региони. Темповете, с които съвременните фабрики интегрират роботи, са впечатляващи, а новият рекорд от 151 робота на 10 000 служители в производството показва повече от двойно по-висока плътност в сравнение с преди само 6 години", коментира президентът на IFR Марина Бил.

 

Данните по региони

 

С три държави в челната десетка – Германия, Швеция и Швейцария, Европейският съюз застава на лидерската позиция сред регионите с най-висока средна плътност от 208/10 000 (при средна за цяла Европа 136/10 000).

 

С 168 единици на всеки 10 хил. работника и над средните статистики в глобален мащаб втора измежду регионите се нарежда Азия, която излъчва и общо шестима представители при страните в топ 10.

 

В Северна Америка изчислената плътност на роботизацията за 2022 г. е 188 робота, отново над средната за света, а САЩ продължава да е сред десетте най-автоматизирани държави на планетата, обобщават от Федерацията.

 

     
Източник: IFR

Ключови думи: IFR   роботика   роботизация   плътност на роботизацията   Германия   автоматизация  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...