Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Около половината от работниците в Германия считат роботите за решение на проблема с дефицита на кадри

19.01.2024   |   Начало»Кариери
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Почти всеки втори работник в индустрията и производството в Германия смята, че индустриалните роботи са решение на мащабния проблем с недостиг на квалифицирани кадри.

 

Това показват резултатите от специализирано проучване, проведено от местен институт за пазарни анализи. Изследването е проведено сред 1000 служители на различни промишлени предприятия в рамките на последното издание на изложението automatica в Мюнхен през юни 2023 г., а изводите са официално публикувани от Muenchen Messe на уебстраницата на технологичния форум.

 

automatica като представителна извадка на немската и глобалната индустрия

 

Водещото международно технологично шоу на всеки две години събира елита не само на германските, но и на световните производители, разработчици, интегратори и търговци на продукти, системи и решения в сегментите на автоматизацията и роботиката. Ето защо инициаторите на проучването считат участниците и посетителите изложението за отлична представителна извадка на немската и глобалната индустрия.

 

А ето и някои от най-интересните изводи:

 

  • 84 на сто от интервюираните считат, че роботизацията на тежки, уморителни или опасни дейности значително намалява стреса и натоварването върху квалифицираните служители;

 

  • Според 72% от отговорилите на въпросника използването на роботи е и възможност да се предотврати необходимостта от изнасяне на производства в чужбина;

 

  • 68 на сто от взелите участие в допитването работници са на мнение, че благодарение на роботите персоналът в индустрията има възможност да работи безопасно до много по-напреднала възраст;

 

  • 67% от анкетираните твърдят, че изкуственият интелект им е от помощ на работното място;

 

  • Мнозинството от запитаните смятат, че софтуерни AI разработки, като ChatGPT, ще се използват масово за вземане на решения в производството в бъдеще;

 

  • 45 на сто от респондентите призовават за засилен контрол върху AI платформите.

 

 

Контролът трябва да остане в човешки ръце

 

Когато машини, роботи и цифрови технологии се използват на работното място, контролът трябва да остане в човешки ръце – в това са убедени 45 на сто от респондентите в проучването. За сравнение в Япония едва 18% от запитаните работници смятат, че е нужен по-строг контрол върху изкуствения интелект и умните роботи, подчертават от Мюнхенския панаир. В Китай привържениците на тази са около 35%, а в САЩ – 38 на сто.

 

Това вероятно е индикатор, че германците са по-наясно с потенциалните рискове от това AI платформите и машините да поемат нещата "в свои ръце". Инициаторите на изследването посочват като възможна причина и определени нагласи в немското производство, съответстващи на т. нар. Good Work Charter на Европейската индустрия – организационна рамка, която винаги поставя хората във фокуса на автоматизацията и роботизацията.

 

"Роботите и изкуствения интелект, като ChatGPT, безспорно ще дадат облика на работните места на бъдещето. Ако използваме тези технологии правилно, значително можем да подобрим условията на работа в промишлените отрасли и производството", коментира Патрик Шварцкопф, главен изпълнителен директор на Robotics + Automation – секторното подразделение на Германската асоциация на машиностроителната индустрия VDMA.

 

Роботите като двигатели на прехода към зелени технологии

 

Според 72% от служителите на немски предприятия, взели участие в специализираното проучване по време на automatica 2023, производството на "зелени" и устойчиви продукти е ключова възможност за Германия като индустриален хъб на Европа. Технологиите, които пестят енергия, намаляват емисиите или постигат други цели в сферата на устойчивостта, правят работните места в промишлеността далеч по-привлекателни, показват още резултатите от изследването.

 

74 на сто от анкетираните твърдят, че производството на "зелени" продукти добавя особена психологическа стойност към работата. 82% от запитаните пък са на мнение, че именно индустриалните роботи в основата на подходящата стратегия за разширяване и мащабиране на "зелените" производства в масови. Към секторите с най-голям потенциал анкетираните причисляват производството на соларни панели, батерии за електромобили, термопомпи и др.

 

     
Източник: Messe Muenchen

Ключови думи: automatica   Messe Muenchen   Мюнхенски панаир   роботика   роботизация   автоматизация   индустриални роботи   проучване  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Кариери
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...