Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Корейски инженери разработиха и пилотно внедряват първата специализирана AI технология за роботи в производството

19.01.2024   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

На разположение на дигиталните фабрики от бъдещето вече е първата в света технология с изкуствен интелект (ИИ), специално създадена за нуждите на индустриалните роботи в производството и доведена до фаза на практическо внедряване. Иновативната AI платформа за управление на работата на роботизираните системи е дело на научноизследователски екип от Департамента за ИИ системи към Корейския институт за машини и материали (KIMM).

Решението може да бъде използвано широко например в автомобилостроенето за автоматизирано производство на части за превозни средства, както и в монтажа и асемблирането на машинни възли и различни други промишлени изделия. Създателите на иновацията са убедени, че тя ще допринесе значително за оптимизиране на производствените процеси в цеховете и заводите през идните години.

 

AI базираната технология вече пилотно се внедрява в линиите на местни производители на електронни компоненти, а южнокорейският екип планира плавно да разшири по тип и обем обхвата на приложенията, в които интегрира платформата.

 

Големите езикови модели на помощ

 

Разработената от инженерите в KIMM иновация се основава на голям езиков модел и виртуална среда за конфигуриране. Системата е способна адекватно да разбира командите на оператора и автоматично да генерира съответните програми за изпълнението им чрез комбинация от необходимите движения и операции.

 

С помощта на платформата с изкуствен интелект чрез текстово или гласово въвеждане могат да бъдат създавани разнообразни последователности от дейности и задачи, а приложенията могат да бъдат оптимизирани посредством предварително проучване на реалните работни условия и параметри във виртуална среда. В допълнение решението спомага за минимизиране на времето за изпълнение и движение на робота, като се грижи и за автоматичната детекция на различни обекти и предотвратяването на сблъсъци и инциденти.

 

"Доскоро внедряването на роботизирана система за извършване на различни операции в производството изискваше модифициране на работната среда, така че роботът да се впише по-най-добрия начин в нея. Това обаче водеше със себе си значителни ограничения.

 

 

Нещо повече – една цялостна платформа за програмиране и управление на роботи в индустрията чрез изкуствен интелект е необходимо да включва в себе си всички аспекти на работните процеси и следователно – огромен брой технологии за координиране на разпознавателните функции и движенията, наред със специфичните за конкретната задача възможности.

 

Досега подобна цялостна разработка не съществуваше, а повечето достижения в сегмента не стигаха от изпитвателните лаборатории до физическите производствени станции", коментират инженерите от южнокорейския институт.

 

Предимствата

 

Комбинирането на големите езикови модели с роботиката обаче разкрива множество нови хоризонти пред програмирането на системи за производствени приложения. Новосъздадената AI технология позволява специфициране на изпълнението на конкретна задача с минимално участие на оператор. Благодарение на предварителното виртуално симулиране на приложението роботът може да бъде лесно и бързо внедрен в дадена линия практически без необходимост от модифициране на станцията и то без компромис с функционалността и ефективността му при изпълнението на съответната задача.

 

В хода на реалните производствени тестове платформата се обучава и за адекватни реакции при различни ситуации, които биха могли да възникнат. "Това е първата в света технология с изкуствен интелект, специализирана за програмиране на роботизирани операции, която достигна до реалното производство.

 

Вече я тестваме и за управление на процеси в сегмента на електромобилността, където може да се използва за изработка на компоненти за електрически превозни средства, а приложните и области тепърва ще се разширяват", обобщава ръководителят на екипа от корейския институт Чанг-хюн Ким.
 

     
Източник: KIMM

Ключови думи: Роботи   производство   изкуствен интелект   програмиране   виртуална симулация   KIMM  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...