Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Възможност за участие в проучване по проекта VOJEXT за синергията между производството и сектора на изкуствата

02.02.2024   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

До 29 февруари т. г. имате възможност да се включите в проучване на тема "Синергията между артистите и производствената индустрия: Вашият глас има значение", организирано в рамките на международния проект VOJEXT, който цели да насърчи внедряването на когнитивни коботи в европейските малки и средни производствени предприятия.

Инициативата се реализира по линия на програма "Хоризонт Европа" с участието на 19 партньорски организации от 11 държави, включително страната ни, а Българската търговско-промишлена палата (БТПП) е координатор на информационните и комуникационните дейности по проекта.

 

Новото проучване, в което са поканени дадат своя принос и български компании от секторите на роботиката и индустрията, е предназначено да изследва опита и нагласите на малкия и среден бизнес при реализацията на проекти с насоченост в артистичната сфера и сектора на изкуствата.

 

Анкетата ще откриете тук.

 

Цели на проучването

 

С краткия въпросник, който може да бъде попълнен в рамките на 5 минути, предприятията могат да дадат своя принос за подобряване на колаборацията между индустрията и артистите, която е все по-често срещана с напредъка на технологии като роботиката, изкуствения интелект и адитивното производство. Резултатите ще бъдат оповестени официално в рамките на предстоящ форум, посветен на развитието на МСП и на мрежата от дигитални иновационни хъбове (DIH) в ЕС.

 

"Проектът VOJEXT, действащ като връзка между европейските центрове за цифрови иновации (DIH), специализирани в областите на изкуствения интелект, роботиката и изкуството, е пионер в насърчаването на иновациите.

 

 

Фокусът на проучването този път в върху артистичните среди, като един от основните стълбове на проекта, както и върху проектите, в които хората на изкуството и индустрията обединяват сили. Тези колаборации не само са генератор на иновативни идеи, но служат за база и при интегрирането на технологии от артистичната сфера в производството. Споделеният опит дава нов тласък и на иновационните хъбове", коментират организаторите.

 

Изследването има за цел да проучи мотивите на малките и средните предприятия да поемат изпълнението на поръчки за сектора на изкуствата, предизвикателствата в процеса, както и отзивите от сътрудничеството. Пример за такива партньорства са например компаниите, които с помощта на роботи, изкуствен интелект, 3D печат и други новаторски технологии изработват декори за киноиндустрията, произвеждат компоненти за музикални инструменти и т. н.

 

Повече за инициативата VOJEXT

 

Мащабният проект цели да осигури по-благоприятна технологична и бизнес среда за малките и средни предприятия в ЕС чрез внедряване на т. нар. когнитивни или познавателни решения. Колаборативните роботи са идентифицирани като един от най-подходящите инструменти за целта, тъй като могат да заместят служителите в редица уморителни, опасни и повторяеми дейности, като така ускорят и оптимизират процесите, намаляват разходите за труд и рисковете за персонала.

 

Дейностите по проекта VOJEXT включват:

 

  • Анализ на взаимодействието между човек и робот в контекстуална среда;
  • Анализ на изискванията за безопасност и ергономия на работните пространства на роботите;
  • Разработване на познавателни коботи с роботизирани манипулатори, които наподобяват устройството и движенията на човешката ръка и могат да извършват фини, повтарящи се или опасни операции вместо работниците;
  • Анализ на социоикономическите предизвикателства пред фирмите, техническите изисквания и функционалния дизайн на разработваните пилотни роботизирани системи;
  • Семантично моделиране, планиране и преконфигуриране;
  • Тестване на коботите от МСП и дигитални иновационни хъбове;
  • Разработване на комуникационен план и разпространение на информация сред заинтересованите групи.

 

     
Източник: VOJEXT, БТПП; снимки: Dreamstime

Ключови думи: VOJEXT   БТПП   проучване   производство   изкуство   коботи   колаборативни роботи   МСП   DIH  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Проекти
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...