Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Учен от Института по роботика на БАН бе удостоен с призa за млад изобретател на 2023 г.

02.02.2024   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

В последния ден на януари в Националния дворец на културата се състоя тържественото връчване на наградите на фондация "Еврика" за 2023 г. С авторитетнoто отличие за млад изобретател на годината бе удостоен Мартин Ралчев – учен от Института по роботика "Св. Ап. и Ев. Матей" при Българската академия на науките (ИР-БАН) и част от научния екип на Център за компетентност "КВАЗАР".

Призът се присъжда на младия учен като съавтор в три защитени патента за изобретения, регистрирани през 2023 г. – робот за почистване на подови повърхности, робот за UV дезинфекция и двуосен магниточувствителен сензор с елементи на Хол.

 

Ралчев е съавтор и на още две изобретения в процес на регистрация от Патентното ведомство. Това са устройство за определяне на физико-механичното състояние на деформирани скали и строителни материали и устройство за определяне на подвижността на токоносителите в полупроводници. Младият изобретател има дялово участие от по 75% в петте иновативни разработки.

 

Какви приложения намират изобретенията?

 

Двата патентовани робота представляват модификации на иновативни системи за почистване на подови повърхности с ултравиолетови лъчи. Те са предназначени за автоматизирано биологично обеззаразяване на жилища, офиси, училища, университети, изследователски центрове и научни лаборатории, хирургични зали, инфекциозни болници, изолатори, обществени и производствени сгради, хотелски стаи и комплекси, летища, казарми, домове за възрастни хора и приюти.

 

Самоходните роботи са подходящи за обработка на всякакви други помещения и зони, които изискват високоефективно общо почистване и дезинфекция в съчетание с екологичен ефект, поясняват от фондация "Еврика". Патентованите системи имат официално одобрение за използване в училища, болници и Covid отделения.

 

Повече за това как е устроен и функционира първият по рода си робот за дезинфекция на помещения чрез ултравиолетови лъчи, разработен от Мартин Ралчев и екипа на Център за компетентност "КВАЗАР", вижте в следното видео:

 

Третата разработка – двуосният магниточувствителен сензор, съдържащ елементи на Хол, намира изключително широко приложение в роботиката и мехатронните системи с изкуствен интелект, квантовата комуникация, 3D роботизираната медицина и минимално инвазивната хирургия, включително лапароскопията, безконтактната автоматика, контролно-измервателното оборудване, автомобилната промишленост, енергетиката, навигацията, биомедицинските изследвания, военното дело и сигурността, контратероризма и т. н.

 

Академичният път и постиженията на младия изобретател

 

Мартин Ралчев е дипломиран магистър електроинженер от Технически университет – София. Притежава редица допълнителни сертификати от обучения в сфери като домашна автоматизация, системно инженерство и роботика, устойчива енергетика и околна среда.

 

Интересите му са основно в областта на сензориката и роботиката, като след завършване на магистратурата си в ТУ-София постъпва на работа в ИР-БАН. Младият учен има 30 публикации, Scopus и WoS. Първата е свързана с елементите на Хол и тяхното приложение. След спечелен конкурс бива зачислен в задочна докторантура.

 

/Снимка: видео КВАЗАР/

 

Носител е на награда от XVIII Национална младежка научно-практическа конференция на Федерацията на научно-техническите съюзи (ФНТС) през 2021 г. за разработка на тема "3D принтиране на полимерни композитни материали за електрически и магнитни приложения". През 2020 г. пък от ФНТС удостояват Ралчев с отличие в секция "Сензори и измервателни технологии в роботиката и мехатрониката" към Института по роботика при БАН за принос в сектор "Роботика" с доклада "Робот за UV дезинфекция".

 

Младият изобретател получава парична награда от фондация "Лъчезар Цоцорков" по време на конкурса "Предприемач в науката" 2021 г., където кандидатства с проекта "Реализиране на система за анализ на наночастици". През 2023 г. му е присъден и приза "Иван Евстатиев Гешов" за най-млади учени на възраст до 30 години.

 

 

Ежегодните награди на фондация "Еврика" се връчват в четири категории – за млад изобретател, млад мениджър, млад фермер и за постижения в науката. Призът за млад изобретател, който всяка година отличава млади българи до 35-годишна възраст за иновативни разработки с голяма обществена значимост, тази година бе присъден за тридесет и трети път.

 

Номинациите за носители на наградите "Еврика" се излъчват от обществени и бизнес организации, научни звена и университети, неправителствени структури и медии, а окончателният избор се извършва от специализирани комисии в отделните тематични области.

 

     
Източник: БАН, Фондация Еврика

Ключови думи: БАН   КВАЗАР   Еврика   Мартин Ралчев   роботика   UV дезинфекция   патенти   изобретения  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиБизнесКариериСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...