Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Четири технологии, които правят pick-and-place роботите по-практични от всякога

Pick-and-place роботи се използват в индустрията от години. Решенията от последно поколение обаче най-накрая се доближават по гъвкавост и функционалност до така необходимите допълнителни работни ръце за промишлените производители. Ръце, които се движат по-бързо, повдигат по-тежки товари и то със значително по-голяма прецизност и постоянство в успеваемостта от човешките.

Така тези системи вече намират приложение практически във всеки сектор и сценарий. А в сравнение с други средства за роботизация са и много по-лесни за внедряване.

 

Това са изводи на Асоциацията за усъвършенстване на автоматизацията (А3) от проучване на съвременните pick-and-place решения на пазара, които организацията публикува в своя блог статия. От A3 регулярно изготвят публикации върху различни технологични аспекти на роботиката и автоматизацията, които целят да идентифицират и популяризират някои от водещите тенденции в сектора.

 

Водещи приложения

 

От асоциацията подчертават, че pick-and-place роботите от най-нова генерация се използват за най-разнообразни задачи, като захващане, преместване и позициониране на компоненти при асемблиране, опаковане на кутии, организиране на контейнери, зареждане и разтоварване на металообработващи машини, инспектиране на детайли, палетизиране, подравняване, аранжиране и др.

 

Кои са водещите технологии в основата на разширената ефективност и приложимост на тези решения? Ето ги и четирите отговора на този въпрос според експертите от A3:

 

Мултифункционално машинно зрение

 

Роботите с интегрирано компютърно зрение определено не са новост за индустрията. Те могат лесно да избират между един или друг обект въз основа на заданието. Модерните pick-and-place роботи безпроблемно използват пълнофункционално вградено триизмерно зрение с ниски нива на шум и камери с висока резолюция, които регистрират формата, размера, отразителната способност и цвета на предмета. Тези възможности значително подобряват надеждността на системите в задачи като качествена инспекция и сортиране на контейнери с хетерогенно съдържание.

 

Интегрирани сензори и серийни интерфейси

 

Макар в миналото един енкодер да е бил достатъчен за управлението на един роботизиран манипулатор, в днешно време сензори за обратна връзка се инсталират по цялата дължина на рамото от основата до крайното изпълнително устройство, отбелязват от A3.

 

Събраната информация, например данни за температурата и неточности в предавателните механизми, се изпраща посредством серийни интерфейси и може да бъде използвана за усъвършенстване на безопасността и прогнозна поддръжка на pick-and-place роботите.

 

 

Усъвършенствано движение

 

Движението на роботите днес на практика се ограничава единствено от това къде са способни физически да се позиционират. Картезианските роботи например се движат по ортогонални оси (X, Y и Z) по точни декартови координати. В допълнение към по-прецизното придвижване в пространството, съвременните системи превъзхождат предшествениците си и по значително по-високите скорости на движение.

 

На пазара се предлагат например портални роботи с продължителност на работния цикъл от половин секунда. Модерните pick-and-place решения са способни и на микродвижения, което им позволява да захващат и обработват детайли с размери от порядъка на няколко милиметра, отчитат от асоциацията.

 

Измерване на сила и въртящ момент

 

Зрението, силата на захващане и чувствителността към промени в температурата на роботите са част от "сетивата" им, създадени да имитират човешките. Разработките в областта обаче непрекъснато се стремят и към подобни на човешките тактилни усещания.

 

Напредъкът при прецизните сензори за сила и въртящ момент допълва другите сетивни възприятия на роботите и им позволява да извършват с гъвкавост и точност комплексни задачи като шлайфане, зачистване и полиране.

 

Когато се налага работа с миниатюрни детайли, машинното зрение е ключово за роботите. Само по себе си обаче то не е достатъчно, за да им даде информацията, нужна за адекватно захващане и подравняване на обектите. Тук идват на помощ датчиците за сила и въртящ момент, които оптимизират и задачи като асемблиране, тестване и опаковане на различни продукти.

 

От A3 приканват компаниите, които имат процеси, клетки или приложения за роботизиране, да се включат в предстоящото издание на международното изложение за автоматизация и роботика Automate от 6 до 9 май т. г. в Чикаго, където новостите при pick-and-place роботите отново ще бъдат сред основните фокуси на експозицията.

 

     
Източник: A3, Automate; снимки: Dreamstime

Ключови думи: A3   Automate   pick-and-place   роботи   опаковане   палетизиране   сортиране   машинно зрение   сензори  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...