Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Актуален поглед към роботиката като средство за постигане на целите за устойчиво развитие на ООН

02.02.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Роботите имат все по-фундаментална роля в постигането на седемнайсетте ключови цели за устойчиво развитие до 2030 г., заложени в програмата на ООН. Върху тази теза поставят фокус от Международната федерация по роботика (IFR) в скорошна своя публикация. Докладът изследва основните области, в които роботизираните технологии могат да спомогнат за гарантирането на по-устойчивото бъдеще на планетата от днешна гледна точка.

 

"Устойчивостта във всичките й социални, икономически и екологични аспекти се превърна във водеща тема на дискусия за съвременното общество. В този контекст интеграцията на роботи и роботизирани технологии се доказва като мощно средство за постигане на амбициозните цели за устойчиво развитие (ЦУР или SDGs), залегнали в дневния ред на ООН", коментират от IFR.

 

Индустриалната революция в помощ на устойчивостта

 

Водещи сред заложените цели, чието реализиране би могло да бъде подпомогнато от роботиката, са ЦУР 8 (Насърчаване на постоянен, приобщаващ и устойчив икономически растеж) и ЦУР 9 (Изграждане на гъвкава инфраструктура, насърчаване на приобщаваща и устойчива индустриализация и стимулиране на иновациите).

 

Чрез поемане на опасните, уморителни, повторяеми и мръсни операции в индустрията, роботите подобряват безопасността на персонала, стимулират приобщаването, като дават възможност на работници с увреждания да се трудят наравно с останалите и цялостно допринасят за по-здравословна и сигурна работна среда, подчертават от IFR.

 

В допълнение роботизираните системи значително подкрепят застаряващата работна сила и помагат на развиващите се страни да подобрят качеството и конкурентоспособността на износа си, добавят от Федерацията.

 

Ефективно производство и устойчиво потребление

 

Роботизираната автоматизация гарантира стабилност на процесите, по-висока производителност и по-малко бракувани изделия в индустрията, което в крайна сметка води до много по-високо качество на продукцията.

 

Повишената ефективност в производството минимизира потреблението на енергия и ресурси, привеждайки дейностите на съвременните предприятия в сектора в съответствие с ЦУР 12 (Осигуряване на устойчиви модели на потребление и производство).

 

Децентрализираните модели на производство, които стават възможни благодарение на роботизацията, значително намаляват разходите и ресурсите за транспорт и създават възможности за развитие на пазара на труда на местно ниво, добавят от IFR.

 

Грижа за околната среда

 

Към задачите, които човечеството възлага на роботите, отдавна се числят и рециклирането, намаляването на отпадъците и устойчивото производство на енергия. Роботизираните системи значително допринасят за постигането на ЦУР 7 (Гарантиране на достъп до финансово достъпна, надеждна, устойчива и съвременна енергия за всички), като правят производството на системи и компоненти за генериране на енергия от възобновяеми източници икономически жизнеспособно.

 

Роботизацията играе решаваща роля и в процеса на рециклиране – от детекцията на различни типове пластмаса през сортирането до адитивното производство с рециклирани суровини. С това роботите подкрепят изпълнението и на ЦУР 13 (Предприемане на спешни действия за борба с климатичните промени и въздействието им), уточняват още от Федерацията.

 

Здравеопазване и благосъстояние

 

Роботизираните системи имат значителен принос и за постигането на ЦУР 3 (Осигуряване на здравословен начин на живот и стимулиране на благосъстоянието за всички във всички възрасти) – факт, чиято валидност беше многократно доказана по време на пандемията.

 

Роботите за почистване и дезинфекция; онези, които заместват хората във фабриките; сервизните модели, които асистират здравния персонал и обслужват пациенти; роботите хирурзи, чрез които лекарите оперират от разстояние; онези, които се грижат за доставки по домовете, както и за неспирната работа на логистичните центрове; роботите в лаборатории и фармацевтични фабрики, които произвеждат и тестват лекарства, ваксини, лични предпазни средства и медицински изделия – всички те са незаменими помощници на човека в изпълнението на тези ключова цел в контекста на устойчивостта.

 

 

Образование и полово равенство

 

Видно е, че роботите имат съществена роля и в реализирането на ЦУР (Осигуряване на приобщаващо и равностойно качествено образование и стимулиране на възможностите за учене на всички през целия живот). От детските комплекти за програмиране в помощ на STEM oбразованието в класната стая до обучителните модели за професионална подготовка на кадри за индустрията, роботите са насреща във всички етапи на образователния процес.

 

Не по-малка е важността на роботизацията и що се отнася до ЦУР 5 (Постигане на равенство между половете). Роботиката спомага за приобщаване на жените и девойките към традиционно доминирани от мъже сфери на индустрията, производството и труда като цяло, убедени са от IFR.

 

Изхранване и безопасност на храните

 

От Федерацията смятат за изключително ключова ролята на роботите и в борбата с глада и подпомагането на изхранването на световното население. Чрез подобряване на ефективността и степента на автоматизация в земеделието и селското стопанство, мониторинг на почвите и други специализирани дейности роботизираните системи съдействат за осигуряване на устойчивост в агрисектора и за осъществяването на ЦУР 2 (Премахване на глада, постигане на сигурност на храната и по-качествено хранене и насърчаване на устойчиво селско стопанство).

 

Съхраняване на водните ресурси и устойчиви градове

 

Макар и постиженията в тази сфера все още да са в начален етап, роботиката вече осезаемо допринася за опазването на водните ресурси и постигането на ЦУР 6 (Осигуряване на достъпност и устойчиво стопанисване на водоснабдяването и канализацията за всички), коментират експертите. Основни инструменти в това направление са роботизираните системи за инспекция и поддръжка на ВиК съоръжения.

 

Що се отнася до ЦУР 11 (Трансформиране на градовете и населените места в приобщаващи, безопасни, стабилни и устойчиви центрове), тук преимуществата, които осигуряват роботите, изкуственият интелект и машинното зрение в сфери, като рециклиране, почистване, градска безопасност, контрол на трафика и на достъпа и т. н., са безспорни, доказани и видни за всички, смятат от Федерацията.

 

 

Опазване на водните и сухоземните екосистеми

 

Специализираните роботи за подводни приложения пък са мощен инструмент за осъществяването на ЦУР 14 (Съхранение и устойчиво ползване на океаните, моретата и морските ресурси за устойчиво развитие), допълват специалистите.

 

На тези системи се делегират рискови и комплексни задачи, като инспекция и поддръжка на подводни тръбопроводи и съоръжения, офшорни платформи, почистване на водорасли, събиране и рециклиране на пластмасата в световния океан, а също и инспекция и наблюдение на водоеми и подводни зони с цел опазване на флората и фауната.

 

По подобие на това роботите допринасят и за постигането на ЦУР 15 (Запазване, възстановяване и стимулиране на устойчивото ползване на сухоземните екосистеми, устойчиво стопанисване на горите и т. н.). Все по-често в дейностите в това направление се включват специализирани роботи за патрулиране и борба с горските пожари, мониторинг и обработка на почвите и др.

 

     
Източник: IFR; снимки: Dreamstime

Ключови думи: IFR   роботи   роботика   устойчиво развитие   ООН  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...