Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Автоматизираното производство на конектори за електромобили може да е сложно, но не и с роботите на Yaskawa

Производството на мехатронни конектори за електрически превозни средства е комплексен процес, който изисква прецизност, качество и максимална производителност, за да отговори на потребностите на бързоразвиващия се сектор на електромобилността.

 

Все повече производители в бранша залагат на автоматизацията, за да се справят с динамиката на пазара и да останат конкурентоспособни. Този подход избира и глобалният доставчик на конектори за автомобилостроенето CGR, като се доверява на немския системен интегратор MSA Vorrichtungsbau да модернизира производствената линия във фабриката му в гр. Метман (Северен Рейн-Вестфалия) с 9 робота от знаковата гама Motoman на Yaskawa.

 

Задачата

 

Повод за инвестицията е въвеждането в производство на нов мехатронен компонент, предназначен за нуждите на големи световни автомобилни корпорации. Става въпрос за предварително асемблиран конектор, чийто корпус се отлива от пластмаса чрез инжекционно формоване. Важна особеност на приложението са строгите изисквания относно безопасността на изделието, които налагат спазване на стриктни стандарти и прилагане на безкомпромисен контрол на качеството.

 

За автоматизиране на процеса е необходимо решение, което не само е сертифицирано за използване в чисти стаи, но е и достатъчно гъвкаво да произвежда няколко модификации на продукта с различни типове контакти.

 

Трикомпонентното решение

 

MSA разработва концепция за високотехнологична производствена линия, съставена от три ключови елемента – станция за предварително асемблиране, машина за леене на пластмаса под налягане и система за финишна обработка и качествен контрол.

 

Процесът е изцяло автоматизиран и функционира без никаква необходимост от намесата на оператор или надзорен екип. На всички етапи (с изключение на фактическото отливане на пластмасовите компоненти в инжекционния автомат) се използват роботи от серията Motoman GP на Yaskawa.

 

Тази емблематична фамилия от модели с общо предназначение на японския производител обхваща изключително широк асортимент от 6-осни роботизирани манипулатори с товароносимост от 4 до впечатляващите 600 kg.

 

 

Роботите GP (General Purpose) намират приложение практически във всеки отрасъл на индустрията, включително за асемблиране, манипулиране, обслужване на машини, фрезоване, пробиване и зачистване, шлайфане и полиране, качествена инспекция и т. н.

 

Универсалните възможности на серията не са единствената причина, поради която от MSA се спират именно на роботите GP. Те се отличават и с ненадмината прецизност и повторяемост, които са ключови за проекта във фабриката на CGR. Нещо повече – в предприятието вече се използват множество други модели роботи на Yaskawa, тъй като компанията отдавна се е уверила в предимствата им.

 

В допълнение към всичко изброено дотук, роботите Motoman осигуряват на производителя на конектори и усъвършенствани възможности за комуникация и управление чрез патентования интерфейс Motologix, който е интегриран както в контролерите YRC1000 на роботизираните системи, така и в цялостната контролна платформа на фабриката в гр. Метман.

 

Как функционира линията?

 

  • Производственият процес започва с етапа на предварително асемблиране, за който се грижат четири малки модела Motoman GP4 на ротационна индексираща маса. Те отделят контактите от намотката, изолират ги и ги обработват, а след това ги асемблират и поставят т. нар. пинове.
  • В следващата стъпка заготовките се заливат с пластмаса в машината за инжекционно формоване. С изваждането на готовите компоненти от матриците се занимава един робот Motoman GP50 с товароносимост 50 kg. Той ги позиционира върху конвейер, преминаващ през различни станции за довършителна обработка.
  • След капсуловане и тестване готовите конектори се опаковат от друг робот на Yaskawa в специални контейнери за последващо транспортиране към други зони на завода.
  • Роботизираната система се нуждае от едва 37,5 секунди, за да произведе паралелно 4 компонента, а общият й капацитет е над 1,9 млн. конектора. Въпреки големия брой роботи, интегрирани в линията, тя може да бъде преконгифурирана за производството на нов тип изделие в рамките само на няколко часа.

 

 

 

 

АТРИ Роботикс
Стара Загора 6000
ул. Цар Иван Шишман №77, офис 32
Тел.: +359 893 967 467; +359 899 625 160
E-mail: robotics@a3robotics.bg
Web: https://a3robotics.bg/

 

     
Източник: АТРИ Роботикс

Ключови думи: АТРИ Роботикс   ATRI Robotics   Yaskawa   Motoman   GP   електромобили   електромобилност   конектори   автоматизация   роботизация  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...