Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Роботи рекордьори – кои са най-интересните световни постижения в областта на роботиката в книгата на Гинес

09.02.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Млади азиатски инженери са поставили нов световен рекорд за най-малък хуманоиден робот в света. Това съобщават от Епархийското мъжко училище DBS в Хонконг, в чийто клуб по роботика членуват четиримата обещаващи изобретатели на системата – ученици от 7 до 12 клас.

Разработен като достъпна и полезна платформа за целите на STEAM обучението, програмируемият робот с презареждаеми батерии и напълно функционални крайници е висок едва 14 см.

 

Още любопитни "първи" и "най" роботи

 

Този любопитен повод провокира екипа ни да потърси и други интересни рекорди от Книгата на Гинес в сферата на роботиката. Оказва се, че към днешна дата организацията е регистрирала над 400 разнородни по критерии постижения в това направление – видно от резултатите, които извежда търсачката в директорията с рекорди на официалния й уебсайт.

 

Сред тях са множество забавни, необикновени и дори странно звучащи достижения, като "първият потящ се робот", "най-многобройният мажоретен състав от роботи", "първият робот тромпетист", "най-високо скачащият робот в света", "първият робот бавачка" и дори "първият робот, участвал в рап битка"… От Гинес са регистрирали даже рекорд за "най-голям брой едновременно танцуващи роботи". За да не ви държим в напрежение, веднага ще разкрием и точната бройка – 1372!

 

От Книгата с рекорди научаваме още, че първата музикална група от хуманоидни роботи, която е издала албум, се нарича Compressorhead. Албумът пък е кръстен "Party Machine".

 

 

Рекордите в индустрията

 

Тъй като Robotics-Bulgaria.com се фокусира основно върху индустриалните роботи и техните приложения, ще направим преглед на някои от най-интересните рекорди в областта, които са от значение за промишления сектор и производството.

 

От Гинес, разбира се, правят уточнение, че световните рекорди се чупят и променят с всеки изминал ден, като най-актуалните постижения невинаги се публикуват на интернет страницата на организацията веднага след регистрирането им.

 

 

 • Държавата с най-много функциониращи роботи е Китай – по данни на IFR към 13 октомври 2022 г. в заводите в страната работят приблизително 1 224 000 робота;

 

 • Най-автоматизирана индустрия (отново според статистиките на IFR) e автомобилостроенето, в което са заети близо една трета (31%) от всички промишлени роботи на планетата;

 

 • Най-голямото изложение за роботи в света е IREX в Токио, а най-мащабното му издание – през 2005 г., когато в международния изложбен център в японската столица са се събрали близо 100 хил. посетители, 152 компании изложители и представители на 40 браншови асоциации;

 

 • Първият робот в индустриалното производство е Unimate, разработен от Джордж Девол и Джоузеф Енгелбергер и конструиран в първата в света компания за производство на роботи – Unimation. Моделът е внедрен в линия за асемблиране на General Motors във фабриката на корпорацията в Ню Джърси, а задачата му е да захваща отливки от конвейер и да ги заварява върху купетата на автомобилите;

 

 • Рекордът за най-бърз индустриален робот държи японският производител Fanuc с разработения през 1997 г. високоскоростен транспортен модел LR Mate 100I, чиято бързина на движение по осите е със 79% по-голяма от тази при предишни модели на компанията. Роботът може да изпълнява работен цикъл (последователност от движения от 2,5 cm нагоре и надолу и 30 cm наляво и надясно) за впечатляващите 0,58 секунди.

 

Други интересни постижения в сегмента

 

Най-силният робот манипулатор в индустрията според Книгата с рекордите на Гинес също е на Fanuc Corporation. Това е моделът със супервисока товароносимост от 2300 kg M-2000iA/2300. 6-осният манипулатор за фиксиран подов монтаж може да се завърта почти на 360 градуса и разполага с хоризонтален работен обсег от 3,7 m и възможност да повдига тежки и едрогабаритни обекти на височина до 4,6 m.

 

Интересни са и записите в регистъра на Гинес относно рекордни постижения при степените на свобода на роботите. В категорията на роботизираните манипулатори шампион е британската компания OC Robotics, чието змиеобразно роботизирано рамо за авиационното производство разполага с 27 степени на свобода.

 

Най-гъвкаво подвижният хуманоиден робот пък е Kengoro, разработен от Департамента по механика и информатика към Университета в Токио, който може да се възползва от цели 174 степени на свобода на движенията, включително от по 30 на всяка ръка.

 

 

Най-тежкият робот в индустрията се нарича AutoHaul. Той представлява напълно автономен влак с близо 200-тонен локомотив, собственост на металодобивната корпорация Rio Tinto, който безпилотно транспортира до 28 хил. тона железна руда между австралийска мина и товарен док на пристанището на разстояние 280 km помежду си.

 

Любопитен е и рекордът за най-мощен екзоскелет. Негов притежател е Guardian XO – роботизиран костюм от гамата на щатската компания Sarcos Robotics, който позволява на оператора да повдига обекти до 90 kg, използвайки сила за едва 5% от това тегло.

 

Най-големият мобилен хуманоиден робот пък е с височина 18 m и тежи над 20 тона. Той е представен през 2020 г. от японската технологична асоциация Gundam Global Challenge, която черпи идеята за модела RX-78-2 Gundam от популярна през далечната 1979 г. детска анимация.

 

 

Бързи, смели, сръчни, малки...

 

А ето и още няколко роботи, вписани в Книгата на Гинес като рекордьори, които вероятно ще ви се сторят интересни:

 

 • Най-бързо бягащият хуманоид (със скорост от 9 km/h) е разработеният от Honda модел ASIMO;

 

 • Най-бързата двуколесна роботизирана система се нарича Emiew. Тя е дело на Hitachi и може да се движи с 6 km/h;

 

 • Най-малкият (безжично управляем) мобилен робот пък е създаден в Университета Дартмут и е с размери едва 60 х 250 микрометра;

 

 • Най-дребният делта робот в света, "рожба" на Харвардския университет, е milliDelta с габарити 15 x 15 x 20 mm. Той е изключително бърз (със скорост до 0,45 m/s) и прецизен (с точност до около 5 микрометра) и може да бъде използван в прецизното производство;

 

 • Най-малкият автономен летящ робот е микродронът Delfly Explorer, създаден в Техническия университет в Делфт, който разполага с 28-сантиметров размах на крилата при собствено тегло само 20 g;

 

 • Няма как да пропуснем и най-голямото куче робот в света. То е на име Robodog (нищо шокиращо дотук) и е с размери 82 x 67 x 37 cm. Този едър робопес обаче е достатъчно силен да повдигне безпроблемно 5-годишно дете;

 

 • Любопитен е и рекордът за най-голямо роботизирано рамо в космоса. Тук на челно място се нарежда Canadarm 2 – гигантски манипулатор с дължина 17,5 m, тегло над 1640 kg и товароносимост 116 тона. Системата е прикачена към Международната космическа станция през 2001 г. от канадския астронавт Крис Хадфийлд (първият канадец в космоса изобщо) и американския му колега Скот Паразински;

 

 • За десерт сервираме и рекорд от света на меката роботика. "Най-мекият" робот в света според регистъра на Гинес е създаденият от харвардски екип робооктопод Octobot, който няма никакви хардуерни компоненти, включително батерии. Всички меки елементи от дизайна са изработени чрез 3D печат. Системата не се нуждае от захранване, тъй като се движи чрез химична реакция.

 

     
Източник: Guinness World Records; снимки: Dreamstime

Ключови думи: Рекорди   Гинес   роботи   индустриални роботи   промишлени роботи  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...