Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Петте технологични мегатенденции в роботиката през 2024 г.

Промишлените роботи във фабриките и заводите по цял свят вече наброяват близо 3,9 млн. единици, сочат последните данни на Международната федерация по роботика (IFR). По мнение на експертите от глобалната браншова организация, непрекъснатият ръст в роботизацията се дължи на все по-масовото навлизане в сектора на няколко технологични мегатенденции.

 

А ето и кои са те според анализаторите от IFR:

 

1. Изкуствен интелект и машинно самообучение

 

Изкуственият интелект (ИИ) вече се разпростира практически във всеки аспект на ежедневието ни, а приложенията му в индустрията, и по-специално в роботиката и автоматизацията, стават все повече. Решенията с генеративен AI разкриват множество нови възможности пред сектора.

 

Това направление на технологията е специализирано в създаването на ново съдържание на базата на усвоени посредством обучение и самообучение познания. С негова помощ производителите на роботи разработват иновативни интерфейси с ИИ, които позволяват на потребителите да конфигурират системите си много по-интуитивно, използвайки естествен език вместо код. Така автоматизацията става далеч по-достъпна, включително за операторите без опит в програмирането, отбелязват от Федерацията.

 

 

Друг пример е AI базираната прогнозна поддръжка, която анализира състоянието и работата на робота, за да предвиди и предотврати потенциални бъдещи проблеми. Този инструмент пести на производителите ценно време, усилия и разходи за отстраняване на повреди и компенсиране на нежелани престои.

 

Алгоритмите за машинно самообучение пък обработват данни от множество роботи, за да идентифицират възможности за подобряване на работата им. Колкото повече информация събере даден алгоритъм, толкова по-прецизен става с времето, като така шансовете за оптимизация непрекъснато нарастват.

 

2.Колаборативни роботи с разширен кръг от приложения

 

Човеко-машинната колаборация продължава да е сред водещите тенденции в съвременната роботика. Впечатляващият напредък при сензорите, технологиите за компютърно зрение и интелигентните хващачи позволява на коботите да реагират адекватно и в реално време на промени в работната среда и по този начин да работят напълно безопасно и същевременно високоефективно в споделена среда с хората.

 

Колаборативните роботи се превръщат в незаменим помощник и заместник на операторите в извършването на тежки, рискови и повторяеми операции, включително в замърсени, агресивни и опасни среди.

 

 

Основна причина за бума на приложенията на тези системи в модерните производства, според IFR, е все по-широкият кръг от задачи, които са способни да изпълняват бързо, прецизно и безопасно. Експертите посочват, че сред най-динамично нарастващите по популярност през последните години сценарии, в които коботите са предпочитан избор, са заваръчните приложения. Все повече предприятия залагат на колаборативното заваряване поради недостига на квалифицирани кадри.

 

Увеличаващото се търсене в сегмента е доказателство, че роботите не създават нови проблеми на пазара на труда, а предлагат решение за съществуващите, убедени са от Федерацията. Коботите не изместват, а асистират специалистите в работата им, като така цялостно повишават производителността.

 

3. "Моботи"

 

Мобилните манипулатори, които стават все по-популярни и като "моботи" (от "мобилни роботи"), предлагат множество нови възможности за гъвкаво автоматизиране на разнообразни приложения в логистиката, автомобилостроенето, авиокосмическата индустрия и редица други сектори.

 

Ключовото им предимство се състои в комбинацията от мобилността на AMR системите и сръчността на настолните роботизирани рамена. Така моботите могат едновременно да се придвижват бързо и безопасно из комплексни среди и да боравят прецизно с различни обекти, което ги прави отлично решение за производството и складовата дейност.

 

 

Оборудвани с усъвършенствани сензори и камери, тези системи могат надеждно да извършват инспекция и поддръжка на машини и друго оборудване, включително в опасни за човека среди и условия. Друг съществен плюс на моботите е тяхната колаборативност, която допринася както за допълнителното разширяване на приложенията на коботите, така и за ръста на роботизацията в заводите, складовете и логистичните центрове по цял свят, уточняват от IFR.

 

4. Дигитални двойници

 

Технологията на цифровите двойници се използва все по-масово като инструмент за оптимизиране на производителността и на възможностите за управление на физическите системи чрез техни виртуални копия.

 

И тъй като роботите все по-дълбоко се интегрират в индустрията – не само физически, но и дигитално, цифровите двойници могат да използват оперативните данни от работата им в реална среда, за да генерират симулации и да предвиждат изходите от различни сценарии, поясняват от IFR.

 

 

Дигиталният двойник съществува като прост компютърен модел, което позволява неговото детайлно изпитване и модифициране без каквито и да било разходи или рискове за безопасността. Всички изводи от тестовете могат да бъдат приложени, а всички потенциални и реални проблеми – отстранени, още преди системата да бъде физически внедрена в цеха. Това представлява уникална възможност за производителите да "гледат напред в бъдещето", пестейки време, усилия и средства.

 

5. Хуманоидни роботи

 

По образ и подобие на своите създатели, хуманоидите все по-често намират място и в индустрията, в допълнение към поначало доминиращите им приложения в сегмента на сервизната роботика. Човекоподобният дизайн, включващ два горни и два долни крайника, е не само по-естествен и лесен за възприемане от хората, но и изключително функционален.

 

Така андроидите вече могат да изпълняват ефективно и множество задачи на специализирани работни станции, проектирани за хора. Това значително улеснява интегрирането им в съществуващи производства и приложения, допълват експертите от международната федерация.

 

 

Интересна новост в това направление е наскоро обявената цел на китайското Министерство на индустрията и информационните технологии страната да започне масово производство на хуманоидни роботи до 2025 г.

 

Според прогнозите на местните експерти, хуманоидите са следващата мегатенденция не само в индустрията, но и в ежедневния живот. По мнение на китайските футуролози, тази технология притежава потенциал коренно да трансформира начина, по който хората живеят, работят и произвеждат, подобно на компютрите и смартфоните.

 

"Петте мегатенденции в автоматизацията, които взаимно ще допълват и усилват ефекта си върху индустрията през 2024 г., доказват, че роботиката е мултидисциплинарна област, която стимулира конвергенцията на технологиите и създаването на интелигентни решения за все повече ключови задачи. Тези иновации ще продължават да сближават секторите на промишлената и сервизната роботика, формирайки облика на работните места на бъдещето", коментира президентът на IFR Марина Бил.

 

     
Източник: IFR; снимки: Dreamstime

Ключови думи: IFR   роботика   индустриални роботи   изкуствен интелект   машинно самообучение   моботи   дигитални двойници   коботи   хуманоиди  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...