Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Роботизираните системи с ключова роля в ремонта и поддръжката на самолети

30.07.2021   |   Начало»Бизнес

През изминалата година пандемията от COVID-19 напълно блокира дейностите по поддръжка и ремонт на самолетни двигатели по света. Центровете за поддръжка вече планират постепенно да възстановят дейността си от втората половина на тази година, като се очаква значително увеличение на тези дейности в края на 2021 и 2022 г.
 
2020 г. беше най-лошата година за самолетната индустрия. В сравнение с 2019 г. самолетните компании по света отчетоха спад от средно 66% в самолетния трафик, което доведе до спад в приходите от 60,9%. За да оцелеят авиопревозвачите трябваше значително да съкратят разходите си, особено тези за поддръжка на самолетите. Една от стратегиите включваше отлагането й и използването на самолетите, които не се използват заради пандемията. Компаниите се опитаха да удължат периодите без поддръжка. В резултат борят на самолетите, които се нуждаят от такава, започна да се увеличава.
 
Кризата оказа директно влияние върху сектора, като бе отчетен спад от около 40% през 2020 г. Компаниите трябваше да затворят съоръженията за поддръжка и ремонт временно или направо да ги закрият, което наложи съкращаването на голям брой квалифицирани работници.
 
Друга последица бе по-ранното извеждане от експлоатация на по-старите самолети и запазването на все още годните за употреба части.
 
Според експертите от канадската инженерна компания AV&R са възможни два сценария за възстановяване на дейностите – рязко или постепенно. Тъй като възможностите за поддръжка и ремонт бяха съществено редуцирани по време на кризата, а броят на самолетите, които трябва да бъдат ремонтирани се увеличи, рязкото възстановяване ще доведе до значително увеличение на поръчките и забавяне в изпълнението им. Постепенното възобновяване на полетите ще ограничи този проблем, но предизвикателството да се възстанови експертизата, загубена през последната година, ще остане.
 
В новата реалност способността да се адаптират към сегашния малък обем на работа и предстоящото й рязко увеличение ще бъде ключова за успеха на компаниите от сектора. Загубата на опитен персонал ще бъде сериозен проблем, решение за който обаче има и това са роботизираните системи. Използването на роботизирани решения ще спомогне за справяне с по-големия обем работа, като при това ще се избегнат разходи за наемане и обучение на нов персонал. Роботизираните технологии също така могат да отговорят на по-строгите изисквания за допустими отклонения при ремонта на двигатели от последно поколение като LEAP, GTF и други. 

     
Източник: А3

Ключови думи: А3   роботизирани системи   самолетна индустрия  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...