Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

PARAi дава старт на третия сезон на инкубатора си за роботика и иновации

От Професионалната асоциация по роботика, автоматизация и иновации (PARAi) обявиха старта на третия сезон на една от най-успешните си инициативи – инкубатора за проекти в сферата на роботизираните технологии, изкуствения интелект и автоматизацията.

 

PARA Robotics Incubator vol. 3 по вече утвърдена традиция ще даде възможност на участниците да развият собствените си идеи и разработки до работещи прототипи с широка менторска помощ от страна на редица експерти от екосистемата, като ще им предостави безплатно и необходимия за проектите им хардуер.

 

Към кого е насочена програмата?

 

Инкубаторът е предназначен за иноватори на възраст над 14 години с възможност за индивидуално или екипно участие, а конкретните технологични сфери на третото издание включват:

 

 • Роботика, AGV;
 • Дронове;
 • Индустриални решения;
 • Машинно зрение;
 • Изкуствен интелект;
 • Земеделие;
 • Технически решения за устойчив начин на живот;
 • IoT.

Интерактивната обучителна програма ще даде на младите таланти в областта на роботиката и иновациите множество технически знания и ще им осигури достъп до модерни лаборатории и пространства за прототипиране за целите на инициативата.

 

Сред регистрираните от цялата страна ще бъдат селектирани пет проекта, а създателите им ще се включат в оспорвана надпревара за голямата награда от 5000 лв.

 

От PARAi припомнят, че участието в менторската програма е помогнало на младежи и екипи от предишните две издания да завоюват първи места в престижни конкурси, като Green Up и "Предприемачи в науката", както и да наберат финансиране от фондове за рисков капитал, Националния иновационен фонд и EIC Accelerator. Общия размер на средствата, привлечени от проекти след участието им в инкубатора, към днешна дата възлиза на над 3 млн. евро, информират от сдружението.

 

Важно!

 

За третия сезон на PARA Robotics Incubator можете да кандидатствате онлайн тук до 2 април 2024 г. Всички регистрирани индивидуални участници или екипи ще получат обратна връзка преди финалните презентации за подбор в София Тех Парк, съобщават още от асоциацията.

 

"Сподели ни детайли за твоя проект, отговори на девет кратки въпроса и разкажи какво искаш да постигнеш по време на шестте месеца. Ние от своя страна ще ти помогнем да дефинираш идеята си и да стигнеш до следващото ниво", приканват организаторите.

 

 

А ето и малко повече информация за основните етапи на програмата:

 

 • Селекцията на екипи ще се състои на 6 април т. г. в рамките на специалното събитие Demo Day в The Venue на София Тех Парк. Там всички екипи ще представят идеите си, а журито ще избере 5 проекта, които ще вземат участие в програмата;
 • Обучителната програма ще стартира на 7 април и ще продължи до 26 септември 2024 г. Тя ще включва активна работа с лекционна част и участие в менторски сесии, както и посещения на лаборатории и различни дейности по развитието на проектите;
 • На 26 септември по време на ежегодния Robotics Strategy Forum ще се проведе и финалната демонстрация на разработките. В рамките на деня ще бъдат обявени и наградени победителите от третото издание на инкубатора.

Насоки и възможности

 

Участниците в програмата е желателно да:

 

 • Бъдат мотивирани да се развиват в областта на техническите науки;
 • Имат собствен технически проект или идея;
 • Са отворени да получават обратна връзка;
 • Имат технически познания над средното ниво;
 • Искат да развият проекта си до работещ прототип.

Инкубаторът ще им осигури възможности да усвоят нови знания и умения, да получат идеи за по-нататъшно развитие на проектите, да създадат полезни контакти с експерти от сектора, както и да се възползват от съдействие при набавянето на необходимия хардуер и оборудване.

 

Нещо повече – с включването си в инициативата младите изобретатели ще станат част от динамично развиващата се екосистема на роботиката и иновациите у нас и ще получат шанс за широко медийно представяне и популяризиране.

 

Мотивите на организаторите

 

"Защо го правим? Имаме мисията да насърчаваме българските успехи в сферата на роботиката. В PARAi вярваме, че роботиката е необходимо да бъде подкрепяна още на ниво идея. Работим с ученици и студенти още от създаването на идеите.

 

Инициативите ни през годините ни срещнаха с много млади хора, които харесват роботиката и считат, че новите технологии са в помощ на човечеството, желаят да учат и същевременно имат интерес към предприемачеството търсят ментор в инженерните науки и искат да създадат собствен продукт", коментират от сдружението.

 

     
Източник: PARAi

Ключови думи: PARAi   PARA Robotics Incubator   инкубатор   роботика   изкуствен интелект   автоматизация   иновации   IoT   дронове   машинно зрение  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...