Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Докъде ще се прострат границите на роботиката и изкуствения интелект през 2024 г. според ABB

Три ще са основните тенденции при базираните на изкуствен интелект роботизирани решения през 2024 г. според президента на ABB Robotics Марк Сегура. В предстоящите месеци до края на годината ще става все по-отчетлив фокусът върху критичната роля на AI технологиите в сегмента, смята експертът.

 

"От мобилните роботи и коботи до иновативните приложения в нови сектори и създаването на нови възможности за хората да се обучават и да разработват интелигентни решения – границите на изкуствения интелект през настоящата година ще се разширят значително, задавайки нови посоки на развитие в индустриалната роботика", коментира Сегура.

 

Нови нива на автономност

 

Главозамайващият напредък в областта на изкуствения интелект наново дефинира лимитите на възможното при промишлените роботи. AI платформите подобряват всеки аспект на тези системи – способността им да захващат, да манипулират с различни обекти, да се придвижват в динамични среди и т. н.

 

Благодарение на изкуствения интелект роботите от последно поколение се отличават с непостигани досега скорост, прецизност и товароносимост. Това им позволява автономно да изпълняват нови и нови задачи в дигитализираните фабрики, складове, логистични центрове и лаборатории, уточнява президентът на дивизията за роботика на ABB.

 

 

"Мобилните роботи с изкуствен интелект притежават потенциала да революционизират сектори, като дискретното производство, логистиката и лабораторната автоматизация. Системите, оборудвани с иновативни AI базирани технологии, като Visual SLAM на ABB, разполагат с усъвършенствани възможности за навигиране из комплексни среди и нови нива на автономност.

 

Това ще доведе до еволюция от линейните производствени линии към динамични мрежи, в които всички тежки, уморителни и повторяеми операции са автоматизирани, а хората се занимават с далеч по-удовлетворяващи задачи", коментира Марк Сегура.

 

Иновативни приложения в нови сектори

 

Потенциалните ефекти от навлизането на роботите с изкуствен интелект в индустрията отдавна излизат извън рамките на производството, убеден е специалистът. През 2024 г. системите в сегмента ще доведат до значително подобряване на ефективността в по-динамични сектори и приложения, като здравеопазването, биотехнологиите и търговията.

 

Особено голямо влияние тази година AI базираните роботи се очаква да окажат върху строителния сектор, където вследствие на все по-масовото им интегриране драстично ще се повишат производителността, безопасността и устойчивостта, убеден е анализаторът.

 

"Ключови умения, опосредствани от AI, като усъвършенстваното разпознаване на обекти и вземане на решения, заедно с напредъка при коботите, позволяват безопасна работа на роботите в споделени с хората среди.

 

Умните роботи от най-нова генерация могат безпроблемно да зидат тухли, да асемблират модулни конструкции и да произвеждат с адитивни технологии и то още по-бързо и прецизно от предшествениците си. Всичко това допринася за по-устойчиви практики в строителния сектор, по-ниски емисии и занижени потребности от транспорт на материали на големи разстояния", отбелязва Сегура.

 

Нови възможности за обучение и улеснена работа с роботите

 

Третата водеща през 2024 г. тенденция в сферата на интелигентната роботика според експерта са новите възможности по отношение на обучението и образованието, които ще запълнят ключови липси при нужните за работа в сектора квалификации. Наред с това роботите от ново поколение стават все по-достъпни за хората и бизнесите, уверен е анализаторът.

 

Той посочва AI базираните и по-лесни за конфигуриране и управление роботи от ново поколение като решение за премахване на една от основните бариери пред автоматизацията – липсата на достатъчно кадри с необходимите умения да програмират роботи.

 

Системите с изкуствен интелект ще насърчат и разширяване на обхвата на образованието в сферата на роботиката отвъд програмирането. Иновации, като гласовите команди, пък ще наложат изцяло нова динамика на взаимодействие между хора и роботи, обобщава Марк Сегура.

 

     
Източник: ABB

Ключови думи: ABB   АББ   роботи   изкуствен интелект   роботика   индустриални роботи   производство   строителство   коботи   мобилни роботи  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...