Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Могат ли умните роботи да преодолеят предизвикателствата в логистичния сектор

15.03.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Глобалната логистична индустрия служи като гръбнак на международната икономика с дял от около една десета от брутния вътрешен продукт в световен мащаб.

 

За се адаптират към значителния ръст на пазара в сегмента през последните години и да останат конкурентоспособни, компаниите активно инвестират в роботизирани системи и автоматизация, отбелязват от Международната федерация по роботика (IFR) в скорошна публикация на официалната уебстраница на организацията.

 

По актуални данни на браншовата асоциация продажбите на професионални сервизни роботи за транспортиране на стоки и материали са нараснали с цели 44% за периода от 2021 до 2022 г. Същевременно секторът изпитва сериозни трудности вследствие на недостига на работна ръка – проблем, който поставя на карта бъдещия растеж.

 

Усъвършенстваните роботи с изкуствен интелект от ново поколение се явяват потенциално решение на множеството предизвикателства пред логистичната индустрия, вярват от IFR.

 

Роботите се справят с вариациите и непредвидимостта в приложенията

 

"Недостатъчният брой на шофьорите на транспортни и превозни средства в сектора, както и на складовите и пристанищните работници оказва критичен натиск върху глобалните вериги на доставките.

 

Комбинацията от хардуерни средства за автоматизация и интелигентен софтуер обаче позволява на производителите на логистични и складови роботи да отговорят адекватно на специфичните потребности на предприятията в тази индустрия. Възможностите в тази посока са почти безгранични", коментира президентът на Федерацията Марина Бил.

 

Основна цел на внедряването на AI базирани роботи в логистиката е по-ефективно управление на вариациите и непредсказуемостта в редица приложения, като трансграничен транспорт и спедиция, електронна търговия или т. нар. last-mile доставки (в последната отсечка от доставката до крайната точка или потребител), уточняват от IFR.

 

Тези сценарии обикновено включват обработка на често променящи се стоки, поръчки и наличности. За да станат машините по-ефективни в такива динамични, несигурни и разнородни работни потоци, те се нуждаят от платформи с изкуствен интелект, които гъвкаво се учат от опита си вместо да разчитат на предварително програмиране.

 

Роботите с изкуствен интелект могат:

 

  • Да се научат как най-правилно и ефективно да захващат, обработват, транспортират и позиционират разнообразни обекти с висока скорост в склада или логистичния център;

 

  • Да използват машинно зрение, за да се придвижват безпроблемно из комплексни и неструктурирани работни среди;

 

  • С помощта на AI опосредствани интерфейси да свеждат задачи по поддръжката, които традиционно отнемат часове, до няколкосекундни настройки.

 

Не достигат 3 милиона шофьори

 

За много логистични компании моментът да автоматизират е именно сега, подчертават от IFR. Основна причина за това е глобалният недостиг на шофьори в сектора. По данни на Международния съюз за автомобилен транспорт (IRU) понастоящем незаети са над 3 милиона работни места в бранша по цял свят. С нарастващата демографска разлика между младите и старите шофьори на пазара на труда този дефицит се очаква да се удвои до 2028 г.

 

И докато гладът за кадри на всякакви длъжности в логистиката продължава да расте и да разклаща веригите на доставките в Европа, Азия и САЩ, в отделните региони причините за проблема и тежестта му варират в широки граници, подчертават от Федерацията.

 

В Япония компаниите от сектора са тласкани масово да автоматизират от новите наредби, ограничаващи извънредния труд. В Щатите пък се наблюдава по-сериозен недостиг на квалифицирани работници в сегмента на е-търговията, който е необходимо да бъде адресиран чрез технологични решения, убедени са експертите.

 

В Германия една от стратегиите е служителите в индустрията, извършващи тежък труд и предимно физически дейности, да бъдат задържани на работа до по-късна възраст чрез облекчаване на условията на труд и автоматизиране на максимално много дейности.

 

"Роботите са универсално решение на всички тези проблеми. И докато сервизните роботи все по-масово работят наред с хората в складовете, индустриалните решения продължават да автоматизират мръсните, опасни и тежки задачи зад предпазните огради. Обединената сила на роботиката и автоматизацията ще изиграе съществена роля при преодоляване на демографските предизвикателства в логистиката", допълва Марина Бил.

 

Роботите в логистиката – основна тема на изложенията и проучванията

 

Ролята на AI базираните роботи в стабилизирането и укрепването на сектора ще бъде сред основните теми и в тазгодишното издание на международното изложение за логистична автоматизация LogiMAT, което ще се проведе от 19 до 21 март в Щутгарт.

 

Предстои да бъдат официално оповестени и резултатите от годишното проучване на статистическото подразделение на IFR върху световния пазар на професионални сервизни роботи.

 

Тазгодишното издание ще отдели специално внимание на приложенията на открито, включително и в логистиката, за задачи във връзка с трафика, доставките, мобилното насочване, информационните услуги и телеприсъствието. Мащабното изследване се провежда в партньорство с експерти от института за производствен инженеринг и автоматизация Fraunhofer IPA.
 

     
Източник: IFR; снимки: IFR, Dreamstime

Ключови думи: IFR   изкуствен интелект   AI   логистика   логистичен сектор   логистични роботи   складови роботи   роботика   роботизация   автоматизация  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...