Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Автономното бъдеще на роботите – какви иновации ще видим на Хановерския панаир тази година

22.03.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Сред основните притегателни точки за гостите от цял свят в експозицията на технологиите от бъдещето в рамките на тазгодишното издание на Хановерския панаир ще бъде специалната зона "Application Park" или арената на иновативните приложения в сферата на роботиката.

 

По време на водещата изложбена платформа за производствени и индустриални решения, която ще изпълни залите на панаирната палата в Хановер от 22 до 26 април, ще бъдат демонстрирани последните новости при интелигентните роботи, автономните мобилни системи, платформите с изкуствен интелект в роботиката, инструментите за разпознаване на обекти и изображения и виртуалните технологии, разкриват организаторите от Deutsche Messe.

 

Част от изложителите в специалната зона ще бъдат редица немски и световни компании, които разработват продукти и решения в тези динамично развиващи се сфери на роботиката. Сред тях ще са ArtiMinds Robotics, Conductix-Wampfler, Fravebot, L., Giovanni, Götting, Inbolt, Innok Robotics, Techman Robot, voraus robotik, wheel.me, N Robotics, Vision Lasertechnik, Cretec, DRV, BÄR Automation, Coboworx, Haracus и др.

 

Роботи, които се движат безпроблемно навсякъде

 

Акцент при експонтатите ще бъдат самоходни транспортни системи за приложения на закрито, както и автоматизирани робокари за индустрията. На фокус ще са и актуалните достижения при автономните мобилни роботи (AMR) – както системите за използване в закрити обекти, така и специализираните версии за условия на открито.

 

Редица производители в сегмента ще представят и универсални модели, подходящи за превоз на стоки и материали в цехове, складове и производствени халета и навън, съобщават още организаторите. Най-новите мобилни роботи за транспортиране разполагат с усъвършенствани технологии за преодоляване на препятствия по маршрута, като неравности и груби терени, а също и с висока степен на издръжливост и устойчивост на агресивни атмосферни влияния, включително дъжд и сняг, допълват от Deutsche Messe.

 

Голяма част от решенията в сегмента на автономните роботи, които ще видим по щандовете и из залите на изложбения център в Хановер този април, комбинират усъвършенстван хардуер със софтуер от ново поколение, който им гарантира улеснена навигация и безпроблемно придвижване.

 

Премиерни иновации

 

В зоната на приложенията "Application Park" много футуристични системи ще направят своя дебют. Сред тях ще са двукраки, колесни и хибридни роботи с изкуствен интелект, които могат да се движат напълно автономно дори из непознати, комплексни, негостоприемни и неструктурирани среди. Зад тази функционалност се крият сензорни системи и софтуерни платформи от последна генерация, които позволяват конфигурирането на изцяло нов тип решения за автоматизиране на ръчните процеси в индустрията и производството.

 

С помощта на AI технологии, дигитални двойници, 3D машинно зрение, адаптивна навигация в реално време и иновативни инструменти за инспекция тези роботи могат да извършват пълноценна поддръжка и обслужване на различни машини и линии в промишления сектор, разказват още организаторите на Хановерския панаир. Така сред потенциалните задачи, които бихме могли спокойно да поверим на автономните роботи, са подмяна на контейнери, затягане на крепежни елементи, почистване, лепене и т. н.

 

 

С възможностите си да обработват стотици пъти по-бързо информацията от някогашните си предшественици, съвременните роботи стават все по-умни, гъвкави и приложими в индустрията. В допълнение, автономните системи се отличават и с все по-голяма достъпност по отношение на бюджета и лекотата на програмиране и управление. Така автоматизацията се превръща във все по-атрактивно решение за повишаване на производителността в производството, логистиката и други сектори, коментират от Deustche Messe.

 

Акцент върху улесненото програмиране

 

Улесненото конфигуриране и управление при автономните, мобилни и индустриални роботи и коботи ще бъде сред основните акценти по време на предстоящото изложение в Хановер. Ще бъдат демонстрирани специализирани решения за конкретни приложения, например за гъвкаво, бързо и високоефективно асемблиране на кабели и конектори.

 

 

Една от системите в сегмента, която ще можем да наблюдаваме на живо и в действие, е оборудвана с лазерни скенери и 2D камера за визуална инспекция с висока резолюция, както и с усъвършенствани сензор за управление на силата и въртящия момент. Платформата може да бъде конфигурирана без усилия, опит и специални познания в областта на програмирането – с помощта на готови функционални блокове, разкриват още от панаирната компания, организатор на изложението.

 

     
Източник: Deutsche Messe

Ключови думи: Хановерски панаир   Hannover Messe   роботика   автономни роботи   Application Park   изкуствен интелект   AMR   мобилни роботи  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...