Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Младите изобретатели е добре да се фокусират върху разработки с пряка полза за обществото и индустрията

29.03.2024   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Денис Исметов, председател на Студентски клуб по роботика към Технически университет – София, пред Robotics-Bulgaria.com

 

Националното състезание "Дни на роботиката" непрекъснато се развива и еволюира. Кои са най-важните уроци, които научихте от миналогодишното издание?

 

Robo Days ‘23 беше първото национално състезание по роботика след ковид пандемията и първото издание, организирано от новото ръководство на Клуба по роботика към ТУ-София.

 

То ни доказа, че интересът към образователната и състезателната роботика се увеличава с всяка изминала година. Изводът ни е, че чрез подобна платформа можем да дадем поле за изява на всички желаещи млади изобретатели и творци на бъдещето.

 

Вярваме, че с всяко следващо издание състезанието "Дни на роботиката" трябва да върви напред и нагоре, а като организатори наша отговорност е непрекъснато да внасяме промени и подобрения. Такива са новите дисциплини тази година – "Роборали" (за автономни и управляеми роботи) и "LEGO мини сумо".

 

Отчитате ли повишаване на интереса на младите хора у нас към участие в надпреварата?

 

Категорично мога да заявя, че интересът и към състезанието по роботика става все по-голям. За предстоящото издание вече имаме регистрирани над 100 проекта от цяла България.

 

Друго доказателство за думите ми е фактът, че тази година има и множество записани участници от други университети в страната. Това изключително много ни радва, тъй като демонстрира нарастващата популярност на инициативата не само сред учениците, но и сред студентите у нас.

 

Проектите на RoboClub.bg демонстрират сериозен потенциал за пазарна реализация. Какви насоки ще дадете на участниците в категория "Иновативни решения" относно бизнес аспектите на разработките им?

 

Съветваме бъдещите си колеги никога да не се предават и да бъдат винаги креативни, упорити и отворени към нови знания. Светът има огромна нужда от откриватели и изследователи.

 

Участието в подобни надпревари, в конкурси и олимпиади е от съществено значение за младите хора, защото ги вдъхновява да развият своя потенциал, помага им да изградят състезателно мислене и им дава шанса да открият много съмишленици.

 

"Дни на роботиката" е инициатива, създадена именно с тази цел – да събере на една сцена млади изобретатели в разнообразни области и с различна подготовка, а те да създадат ценни контакти помежду си.

 

 

Важна насока към участниците в категория "Иновативни решения" е да се фокусират върху проекти и разработки с висока добавена стойност и такива с пряка полза за обществото и индустрията.

 

Именно затова тази година "Дни на роботиката" ще насочи вниманието към ключови области като: роботика и автономни системи, системи за сигурност, IoT решения, автоматизирани производствени системи, енергийноефективни решения, зелена енергия, рециклиране, екология, умно земеделие, градска инфраструктура, дронове, образователни технологии и много други.

 

Как компаниите от екосистемата могат да подкрепят дейността на Клуба и националното състезание по роботика?

 

Винаги сме били отворени към бизнеса, защото той е изворът на тенденциите в инженерното образование. Щастливи сме, че за поредна година ще проведем "Дни на роботиката" към ТУ-София съвместно с едни от най-иновативните компании в България, тъй като тяхната подкрепа допринася изключително много за развитието на младите хора у нас.

 

Всяка компания, която има интерес към подобни инициативи, може да се свърже с нас (на president@roboclub.bg и www.roboclub.bg) и да стане партньор на събитието. Приветстваме новите идеи и се радваме на всеки нов контакт.

 

Докъде смятате, че ще достигнат роботиката и изкуственият интелект в следващото десетилетие? Как би изглеждало състезанието Robo Days през 2034 г.?

 

Много интересен въпрос. 2034 година все още е много, много далече. Но изкуственият интелект и роботиката са две направления, които се развиват паралелно. На база наблюденията ни върху сектора смятаме, че през следващите години необходимостта от разработки за индустрията в тези два сегмента ще става все по-голяма.

 

Що се отнася до визията ни за "Дни на Роботиката" ‘34, в представите ни дотогава състезанието ще бъде събитие на международно ниво, в което ще се включват голям брой участници от различни страни. Вероятно ще се представят все по-футуристични разработки. Надяваме се надпреварата никога да не спира да се развива!

 

Преди броени дни обявихте чудесни новини – "Дни на роботиката" минава под патронажа на МОН и МИР. Какво означава това за Клуба и инициативата?

 

Министерството на образованието и науката (МОН) и Министерството на иновациите и растежа (МИР) ще бъдат официални партньори на състезанието. С това събитието преминава на изцяло ново организационно и имиджово ниво.

 

Подкрепата на тези две ключови за развитието на образователната и състезателна роботика институции е изключително ценна за нас. Тя е признание за усърдната ни дейност през последните няколко месеца, а в по-широк смисъл – и през последните години като цяло.

 

Патронажът на МОН и МИР е доказателство за младите хора в България, че институциите се ангажират с развитието им и подкрепят стремежа им към научноизследователска дейност и изграждане на инженерно мислене.

 

Очакваме Ви на 13 април в 7-и учебен блок на Технически университет – София, където ще имате възможността да се докоснете до иновативните разработки на следващото поколение млади български изобретатели.

 

     
Източник: TLL Media

Ключови думи: Дни на роботиката   Robo Days   RoboClub.bg   Студентски клуб по роботика   ТУ-София   състезателна роботика   образователна роботика  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...