Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Нов метод за комуникация между хора и роботи използва добавена реалност

Автоматизацията все повече навлиза в складовете и други съоръжения, което налага подобряване на взаимодействието между хора и роботи, за да се избегнат инциденти. В търсене на решение, изследователи от Университета Бингхемптън в Ню Йорк и инженери от производителя на потребителска електроника OPPO разработиха нов метод за комуникация между хора и множество роботи, който включва използване на добавена реалност (AR).

Използването на AR интерфейси за управление на роботи не е нещо ново, но подходът на екипа от Бингхемптън съдържа някои нови елементи. Първо, множество роботи могат да бъдат управлявани едновременно. Също така хората могат да наблюдават актуалното местоположение на роботите и да влияят на поведението им.

"Обикновено хората използват AR само за визуализация на това какво прави роботът в даден момент. В случая обаче комуникацията е двупосочна, като хората могат да коментират действията или инструкциите на роботите. Комуникационният канал не е много сложен, но е двупосочен и подобно взаимодействие се случва за първи път", обясняват изследователите.

На този етап технологията за взаимодействие между хора и роботи, използвана в складове и други индустриални съоръжения, е примитивна и като цяло отделя всяка група в отделна зона.

Наскоро Amazon започна да насърчава работниците да носят специални жилетки, които изпращат сигнали, така че, ако хората трябва да навлязат в зоната на роботите, за да поправят нещо или защото някоя кутия е паднала от някой рафт, всички роботи в близост до човека спират веднага. Това определено не е най-добрият начин за съвместна работа или взаимодействие между хора и роботи, посочват изследователите от Бингхемптън. С разработената от тях технология човек може да види какво правят роботите, дали някой от тях се насочва към определена зона и, ако види такъв, може да го инструктира да спре за няколко минути.

     
Източник: Университет Бингхемптън

Ключови думи: Университет Бингхемптън   добавена реалност   AR   роботи  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...