Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

IFR обяви лауреатите на "Нобеловата награда за роботика" за 2024 г.

От Международната федерация по роботика (IFR) обявиха кои са носителите на най-престижните отличия в сектора за 2024 г. – наградите "Джоузеф Ф. Енгелбергер", връчвани ежегодно от Асоциацията за усъвършенстване на автоматизацията (Association for Advancing Automation) A3.

 

Кръстени на популярния американски инженер, считан за "бащата на роботиката", авторитетните призове се присъждат на най-изявените личности в областта за значимия им и дългогодишен принос в развитието на индустрията.

 

"Нобеловата награда за роботика", както е популярно отличието в технологичните среди, се връчва от 1977 г. насам в различни категории, включително за разработка на технологии, приложения, образователни инициативи и лидерство в сферата. Лауреати на приза дотук са 139 пионери и изтъкнати специалисти в бранша. Освен емблематичния медал и плакет, носителите на наградата получават и чек за 5 хил. щатски долара.

 

Лидерство в глобалната роботика

 

Победител в категорията за лидерство тази година е бившият президент на IFR (в периода 2015-2017 г.) Джо Джема. Експертът е отличен от журито на конкурса за над 35-годишния си опит в сектора. Професионалният му път в сферата на роботиката и автоматизацията минава през различни позиции в борда на директорите на бившата Асоциация на роботизираните индустрии (RIA, сега A3), както и членство в борда на Международната федерация по роботика.

 

Понастоящем Джема изпълнява ролята на главен директор по приходите (CRO) в американската компания Wauseon Mach Wauseon Machine & Manufacturing, която разработва решения за автоматизация, прецизна обработка, формоване на тръбни детайли и производство на метални изделия за предприятия из цяла Северна Америка. Към екипа на корпорацията специалистът се присъединява през 2022 г. Той е част и от Стратегическия съвет за технологии в областта на роботиката на A3.

 

 

Кариерното развитие на Джо Джема през последните повече от три десетилетия включва опит на различни длъжности във водещи компании от сектора на роботиката, автоматизацията и технологиите, като KUKA, Staubli Group Северна Америка, US enterprises, Advanced Technology Systems, Crellin Technologies и Corner & Lada

 

"Смирено и с благодарност приемам наградата "Джоузеф Ф. Енгелбергер". Това признание всъщност е за всички хора, с които съм работил през годините. За мен е истинска чест да получа отличието и от тяхно име. Не бих могъл да опиша колко съм благодарен на всички, които са ме подкрепяли през цялото това време. Нито частица от този успех не би била възможна без опората на семейството и колегите ми", коментира Джо Джема.

 

Технологичните пионери на сектора

 

От А3 присъждат "Нобеловата награда за роботика" за 2024 г. на още двама утвърдени пионери в еволюцията на роботиката. Отличието в категорията за фундаментални технологични разработки ще получат:

 

  • Д-р Реймънд Клавел, почетен професор в Швейцарския федерален технологичен институт (EPFL), за ключовата му роля в изобретяването и концептуализирането на делта роботите;

 

  • Марк-Оливие Деморе, за основополагащото му участие в разработването и пазарното популяризиране на делта роботите.

Официалното връчване на призовете ще се състои на тържествена церемония на 8 май т. г. в рамките на тазгодишното издание на знаковото изложение за автоматизация и роботика на A3 – технологичното шоу Automate (от 6 до 9 май) в Чикаго.

 

Организаторите информират, че форумът следващия месец ще бъде най-мащабният досега. Експозицията ще се простре на близо 34 хил. кв. м и ще посрещне повече от 800 компании изложители от цял свят. Сред горещите теми в рамките на платформата ще бъдат интелигентната роботика, новостите в машинното зрение, изкуственият интелект, усъвършенстваните технологии за управление на движението и т. н.

 

     
Източник: IFR

Ключови думи: Нобелова награда   роботика   Енгелбергер   IFR   A3   награда   отличие   автоматизация   Automate  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...