Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

IFR кани компании от цял свят да се включат в проучване за текущото състояние и бъдещето на коботите в индустрията

19.04.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

От Международната федерация по роботика (IFR) обявиха възможност за компании от сектора на роботиката от цял свят да се включат в широкообхватно проучване, посветено на развитието на коботите в промишления сектор.

Анкетата "Статус и бъдеще на колаборативните индустриални роботи" е достъпна тук, а участниците имат възможността да споделят опита, възгледите и плановете си, като с това да очертаят ключовите тенденции в сегмента и да откроят възможностите и предизвикателствата при внедряването на коботи.

 

"Индустриалните коботи изживяха впечатляващи и много над средните темпове на растеж през последните няколко години. Статистиките ни показват обаче, че системите от този тип все още представляват едва една десета от глобалния пазар на промишлени роботи.

 

Кои фактори тласкат развитието им напред и какво пречи на сегмента да се разраства още повече? Към тези въпроси насочваме вниманието чрез кратко проучване. Включете се в него, като попълните въпросника", коментират от Федерацията.

 

Изводите от практиката

 

Анкетата поставя фокус върху ползите и ограниченията при внедряването и използването на промишлени коботи в глобалните предприятия. Сред потенциалните преимущества от интеграцията на такива системи от IFR посочват лесното използване, възможностите за занижаване на бариерите пред роботизацията, разработването на нови приложения и т. н.

 

Експертите приканват компаниите да споделят какви са типичните компромиси, които им се налага да правят при използването на кобот вместо на конвенционален индустриален робот, както и да разкажат какви алтернативи на колаборативните системи намират за приложения, в които се налага човешка намеса – например оборудване на промишлени конфигурации със сензори за безопасност.

 

Въпросникът обхваща и възможност респондентите да посочат кои според тях са основните клиентски индустрии на коботите към момента – автомобилостроене, електроника или друго. Анкетираните могат да отличат и основните приложения на промишлените колаборативни роботи, например палетизиране, заваряване и т. н.

 

 

Прогнози за бъдещо развитие

 

Проучването отделя специално внимание на тенденциите за бъдещо развитие на сегмента и по-широко популяризиране на колаборативната роботика в индустрията. Участниците в изследването имат шанс на база личния си опит и впечатления да посочат кои според тях са ключовите технологии в областта, както и да прогнозират какво влияние ще окаже изкуственият интелект върху използването на коботи в следващите години.

 

За целите на анкетата от IFR разграничават няколко различни нива на колаборация между персонала и коботите:

 

  • Използване на роботи с предпазни ограждения – нулева колаборация;
  • Съвместно съществуване на хората и роботите в едно предприятие;
  • Последователна колаборация – хора и роботи на отделни станции;
  • Сътрудничество при изпълнението на задачи;
  • Същинска колаборация в споделено работно пространство с обратна връзка.

Компаниите, участници в изследването, имат възможност да споделят какви са практиките в цеховете и заводите им към момента, както и какви са плановете им за стартиране, разширяване или оптимизиране на съвместната работа между хора и роботи в следващите 5 или 10 годни.

 

     
Източник: IFR; снимки: IFR, Dreamstime

Ключови думи: IFR   роботика   коботи   колаборативни роботи   коботи   индустриални коботи   проучване   анкета  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...