Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Уникалната синергия между младежи и роботи моделира бъдещето на технологиите на Robo Days '24

19.04.2024   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Ако миналата събота, 13 април, сте били в района на Техническия университет в София, е силно вероятно да сте забелязали оживени групи от ученици и студенти с футуристични макети, собственоръчно конструирани роботи и най-различни технологични разработки в ръце около 7-и блок на висшето учебно заведение.

 

Не сте сгрешили, ако сте си помислили, че отиват на състезание. Допуснали сте грешка единствено, ако не сте влезли в сградата, за да научите повече за събитието. И за да видите младежи и роботи заедно в действие! Защото националната надпревара "Дни на роботиката" '24, която се състоя именно там и точно тогава, за поредна година ни отведе сякаш в друга реалност – в свят на идеи, креативност, амбиции и много талант.

 

Интересът расте с всяка изминала година

 

Организаторите на най-голямото състезание за роботика и иновации в България от Студентски клуб по роботика към ТУ-София (RoboClub.bg) посрещнаха над 250 надъхани млади изобретатели на различни възрасти – от ученици в начален етап до студенти и наскоро завършили образованието си прохождащи инженери.

 

Заедно със своите ментори се представиха състезатели и екипи от градовете Благоевград, Бургас, Добрич, Дългопол, Гоце Делчев, Кюстендил, Монтана, Павликени, Панагюрище, Перник, Пловдив, Първомай, Русе Сандански, София, Шумен, Царево, Ямбол и Варна.

 

Интересът към събитието беше още по-голям в сравнение с миналогодишното издание, а сградата на проекта "УНИТе" едва побра над 600-те гости на събитието, което беше напълно отворено за посетители и в рамките на целия съботен ден приветстваше нови и нови лица.

 

Robotics-Bulgaria по традиция връчи специални награди

 

Специализираният портал за роботика Robotics-Bulgaria.com и Издателство TLL Media за поредна година с гордост подкрепиха събитието като медийни партньори, а екипът ни по традиция бе удостоен с честа да връчи специални награди на най-добре представилите се в рамките на надпреварата участници.

 

Грамота за "Млад иноватор" нямаше как да не присъдим на една малка, но изключително умна, смела и уверена дама от гр. Царево – петокласничката Александра Станимирова.

 

Тя убедително презентира пред авторитетното жури на състезанието концепцията си за интелигентен и сигурен автоматизиран дом iHouse.

 

Като "Най-иновативна идея" отличихме проекта "RoboBee" на Калоян Димитров от 11 клас на Американския колеж в София.

 

Той представи новаторска софтуерна платформа за управление и комуникация на рояци от дронове, подходяща за приложения в изкуственото опрашване на вертикални ферми и високотехнологични оранжерии, обследване на територии с ядрено, химично или биологично замърсяване, издирване на изчезнали хора в трудни условия, както и безопасно откриване на неизбухнали боеприпаси, наблюдение на домове, сгради, стада и т. н.

 

Заедно със своя съученик и екипен партньор – 12-класника Момчил Колев, Калоян представи и проекта "Pchelichka"- роботизирана "пчела" за изкуствено опрашване на различни култури.

 

С огромно вълнение връчихме специалната награда на портала за роботика за най-атрактивно представен проект – "В кухнята на Robotics-Bulgaria", на харизматичната и талантлива Щилиана Кирова, която отскоро е дипломиран инженер по мехатроника от ТУ-София.

 

 

Младата дама направи изключително интересна презентация на иновативната си разработка "STK -23" – робот хващач с въртящ механизъм с вертикално движение, предназначен за широко приложение в модерни производствени процеси и поточни линии, включително в Industry 4.0 сценарии.

 

Освен с комплексното си устройство, системата ни впечатли и с интересния си дизайн, който беше изцяло съобразен с "кралската тематика" на тазгодишното издание на "Дни на роботиката" – "Robo Royale".

 

Роботиката и технологиите създават различна реалност за младите

 

Един от най-уникалните аспекти на националното състезание за роботика и иновации е онази различна реалност, която създава за бъдещите инженери. В нея можеш да се потопиш, още щом прекрачиш прага на събитието, на което няма как да видиш апатични тийнейджъри, заболи носове в смартфоните.

 

"Дни на роботиката" съчетава цели, дисциплина, мотивация и огромен заряд – енергията на младите хора да създават, променят, усъвършенстват, да преоткриват и прекрояват света със силата на технологиите. Тази година надпреварата получи подкрепата и на Министерството на образованието и науката (МОН) и Министерството на иновациите и растежа (МИР), които с патронажа на събитието още по-активно се ангажират да подпомагат следващото инженерно поколение на страната ни.

 

С ценни насоки, интересни щандове и специални награди участниците в състезанието подкрепиха организаторите от Студентски клуб по роботика към ТУ-София и редица технологични компании, като Tesy, Aurubis Bulgaria, Bosch Engineering Center Sofia, Фесто Производство, Ехнатон България, M2M Services и EnduroSat.

 

 

Разработки от бъдещето

 

На събитието видяхме повече от 130 креативни разработки и запалените им създатели, които ни показаха как естествено общуват младите хора с технологиите и как свободно владеят езика на иновациите. Те не само са в крак с последните тенденции и най-значимите разработки от световната индустрия в сферата на роботиката, електрониката и сензориката, дроновете, изкуствения интелект, Internet of Things и Industry 4.0.

 

За радост младите хора в България живо се вълнуват и от социално значими теми като устойчивост, зелена енергия, екосъобразно управление на отпадъците, енергийна ефективност, безопасно шофиране, достъпни технологии за улесняване на ежедневието на хора със специални потребности и т. н.

 

Сред изключително интересните и представени на ниво от младежите хардуерни и софтуерни разработки в категория "Иновативни решения" бяха проекти за: автоматизиран парник, станция за запояване и разпояване на елементи за SMT монтаж, интелигентни автомобилни технологии, дигитална "книга" за незрящи, умно кошче, платформа за управление и комуникация на рояци от "робопчели" или дронове за изкуствено опрашване, тракер за соларни панели и много други.

 

 

Учениците и студентите демонстрираха завидни познания и умения в проектирането и конструирането на прототипи на промишлени роботи и манипулатори за производството и индустрията, като споделиха и креативни идеи за бъдещи приложения. Отлично се справиха и в състезателните дисциплини: Следене на линия; 3D лабиринт; Мини сумо; LEGO следене на линия; LEGO мини сумо; Рали състезание с автономни и управляеми роботи.

 

Кои са официалните победители от състезанието по категории можете да научите от сайта на инициативата.

 

Поздравления от името на целия ни екип за изключително професионалната организация на събитието от страна на нахъсаните и талантливи млади хора от RoboClub.bg, които с всяка изминала година разширяват мащаба и тематичния обхват на националното състезание и не спират да палят искрата на иновациите у все повече ученици и студенти у нас!

 

     
Източник: TLL Media

Ключови думи: Дни на роботиката   Robo Days   RoboClub.bg   роботика   състезателна роботика   иновации   национално състезание   ТУ-София  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...