Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Nidec откри втори развоен център в България с фокус върху роботиката, дроновете и електрификацията

26.04.2024   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Японският доставчик на решения за автоматизация и роботизация в автомобилостроенето, машиностроенето, полупроводниковата индустрия и промишленото производство Nidec откри втори научноизследователски и развоен център у нас. Технологичното звено ще се фокусира върху разработки в сферите на роботиката, дроновете, електрификацията и енергоспестяващите уреди и устройства.

Новата инвестиция на Nidec Instruments, която е част от азиатската корпорация, отново е базирана в София. Тя се реализира в рамките на по-малко от две години от откриването на първия развоен център на компанията в столицата, който е специализиран в проектирането на инвертори за хибридни и изцяло електрически превозни средства.

 

София като важен R&D център на Балканите

 

На официалната церемония по откриването, която се състоя в Sofia Airport Center, присъстваха председателят на Nidec Instruments Тушихидо Арий, директорът на Nidec Genmark Анихиро Сузуки и посланикът на Япония в България Н. Пр. Хисаши Мичигами. От българска страна в събитието взеха участие заместник-министърът на иновациите и растежа проф. Георги Ангелов, кметът на Столична община Васил Терзиев, кметът на район "Искър" Ясен Русев и ректорът на Технически университет – София Иван Кралов.

 

Проф. Ангелов подчерта, че Министерството на иновациите и растежа и японската група Nidec се радват на добра съвместна работа, а дейностите на компанията са сред приоритетните за МИР области – роботика, микроелектроника, електромобилност и високотехнологични иновации. Кметът Терзиев пък определи инвестицията като "поредна крачка към надграждането на българо-японските отношения".

 

"България и София се развиват като един от важните R&D центрове на Балканитe и тази инвестиция е много важна стъпка в това развитие. Искам да изкажа благодарност на Техническия университет, на всичките образователни институции, които подготвят кадри и помагат на компании като Вашата да изберат да дойдат в България", посочи още Васил Терзиев, като поздрави екипа на Nidec Corporation в страната за професионализма и допълни, че инвестициите се случват там, където има човешки потенциал.

 

 

Все по-широко присъствие на корпорацията в България

 

Друга компания, част от корпорацията – Nidec Elesys, получи сертификат за инвестиция клас "А" у нас по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) през октомври миналата година. Проектът отново е за развитие на научноизследователска и развойна дейност и е на стойност над 4,8 млн. лв., а с реализирането му са разкрити повече от 70 нови работни места.

 

В тазгодишното издание на наградите "Инвеститор на годината" през март Nidec Elesys RnD Europe беше отличена с приз в категорията "Инвестиция в иновативен бизнес".

 

"Японската корпорация е лидер в автомобилната индустрия. Тя е сред най-големите доставчици на автоматизация и роботи за е производства с приложения в автомобилостроенето, машиностроенето, електрониката и производството на електрически двигатели", обобщават от МИР.

 

Структурата на групата Nidec включва над 300 компании, ситуирани в повече от 40 държави по цял свят. В България Nidec Instruments Corporation ще се развива основно в областта на роботизацията и автоматизацията на полупроводниковата индустрия, допълват от Столична община.

 

     
Източник: МИР, СО

Ключови думи: Nidec   Nidec Instruments   Nidec Elesys   развоен център   роботика   автоматизация   роботизация   електромобилност   електрически превозни средства   дронове   автомобилна индустрия   полупроводникова индустрия  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...