Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Индустрията в Северна Америка все по-усилено инвестира в роботи

02.05.2024   |   Начало»Новини
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Производствените компании в Съединените американски щати все по-отчетливо насочват фокуса на инвестициите си към промишлените роботи, сочат предварителните данни от годишното проучване на Международната федерация по роботика (IFR) за развитието на роботизацията в глобален мащаб през 2023 г.

 

Според статистиките на организацията през изминалата година броят на инсталациите на индустриални роботизирани системи в САЩ е регистрирал ръст в размер на 12%, а нововнедрените в северноамериканските фабрики роботи са надхвърлили 44 300 единици. Окончателните резултати от изследването се очаква да станат известни в края на септември т. г., а от Федерацията по традиция ще ги публикуват в ежегодния си доклад за напредъка в сектора.

 

Автомобилостроенето уверено води класацията

 

Най-активно продължава да се роботизира автомобилният сектор в САЩ, показват още предварителните пазарни анализи на IFR. Следващи в класацията за най-автоматизирани отрасли са електроиндустрията и електронното производство.

 

"Съединените щати разполагат с една от най-високотехнологичните производствени индустрии в цял свят. Първоначалните изводи от обработката на статистическата информация за 2023 г. отново са показател за устойчиво високо търсене на роботи от всички големи клиентски сегменти в САЩ. Понастоящем производителите на автомобили инвестират в роботика главно, за да стимулират прехода към електрически превозни средства и да отговорят на недостига на работна ръка", коментира президентът на Федерацията Марина Бил.

 

 

Според данните на маркетолозите от IFR продажбите на роботизирани системи за автомобилни приложения миналата година са се увеличили с 1% спрямо предходната 2022 г., когато беше отчетен ръст на годишна база от цели 47%. Така от 14 472 единици през 2022 г. новоинсталираните роботи в американските автомобилни заводи достигат 14 678.

 

Водещи по брой на интеграциите са производителите на цели превозни средства и тези на компоненти за сектора с общ дял от близо една трета (33 на сто) от всички нови внедрявания. Към момента САЩ държи второ място в света по обем на производството на леки автомобили след Китай, отбелязват от браншовата организация.

 

Електрическата и електронната индустрия с 37% ръст

 

Новите инсталации на роботи в електрическата и електронната индустрия в северноамериканската държава са нараснали с 37% до 5120 единици през 2023 г. Този брой почти настига рекордните нива отпреди пандемията от 5284 единици, регистрирани през 2018 г. Актуалният резултат представлява пазарен дял от 12% от всички инсталирани индустриални роботи в производствената индустрия на САЩ, поясняват от IFR.

 

"Търсeнето на промишлени роботи в тези сегменти е повлияно от тенденциите на укрепване на вътрешните вериги на доставките, както и от проектите, стимулиращи прехода към чиста енергия", считат експертите.

 

Инсталациите в други индустрии в САЩ, надхвърлящи минималната граница в статистическия доклад на IFR от 3000 единици, за 2023 г. са както следва:

 

  • Металообработка и машиностроене – 4123 единици и ръст от 6% спрямо предходната година;
  • Производство на пластмасови и химически продукти – 3213 единици и увеличение с 5 на сто в сравнение с 2022 г.

Тези два сектора представляват дял съответно от 9 и 7% от общия брой на новите инсталации на промишлени роботи през миналата година.

 

Подем на роботиката в цяла Северна Америка

 

Нововнедрените роботи в Канада на годишна база по последни данни са достигнали 4616 единици, което сочи ръст от 43% в сравнение с предходния едногодишен период. Автомобилната индустрия е отговорна за 55% от всички инсталации в страната през 2023 г. Продажбите в автомобилния сектор пък са нараснали с впечатляващите 99%. В този бранш са инсталирани нови 2549 единици през 2023 г. Това е рекорд за всички времена, обобщават от IFR.

 

Инсталациите на роботи в производствената индустрия на Мексико през миналата година остават почти непроменени по брой спрямо предходната – 5868 единици. 4068 от тях са интегрирани във водещия клиентски сектор в страната – автомобилната индустрия, която е допринесла за 69% от нововнедрените роботи през 2023 г.

 

     
Източник: IFR; снимки: IFR, Dreamstime

Ключови думи: IFR   роботика   роботизация   индустриални роботи   промишлени роботи   САЩ   автоматизация   автомобилостроене  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Новини

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...