Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Yaskawa разширява гамата си с два нови високопроизводителни 6-осни кобота за хигиенни приложения

Водещият японски производител на индустриални роботи Yaskawa лансира на пазара нова серия колаборативни роботи в санитарно изпълнение от популярната гама Motoman.

 

Иновативната продуктова линия се разработва и произвежда изцяло в Европа, съобщиха специално за Robotics-Bulgaria.com от фирма АТРИ Роботикс, която е официален представител на компанията в България.

 

Първите двама представители на специализираната фамилия HD (от Hygienic Design), създадена специално за хигиенни среди и приложения, са моделите HD7 и HD8 с товароносимост съответно 7 и 8 kg. Високопроизводителните 6-осни коботи са проектирани в колаборация с института за производствен инженеринг и автоматизация Fraunhofer IPA.

 

Широка приложимост в санитарни среди и чисти стаи

 

Motoman HD7 и HD8 могат прецизно и ефективно да изпълняват широк кръг от задачи в сферата на манипулирането в приложения с високи хигиенни изисквания, включително в лабораторната автоматизация, фармацевтичния сектор и хранително-вкусовата промишленост.

 

Двата специализирани модела отговарят на стриктните спецификации за използване в стерилни среди и чисти стаи. Те са подходящи за санитарни зони с най-висок клас на чистота (GMP Клас A в съответствие с EHEDG, EN 1672-2 и ISO 14159). HD7 покрива изискванията и на Клас 5 за чисти помещения (съгласно ISO 14644-1), а HD8 – на Клас 4 според процедурата за измерване и оценка, дефинирана в 14644-14.

 

Иновативен подход към хигиенния дизайн

 

Именно в проектирането на хигиенните характеристики на дизайна се вписват експертите от института Fraunhofer IPA, а резултатите са очаквано високи, споделят от Yaskawa. Motoman HD7 наскоро беше отличен с една от най-престижните награди за продуктов дизайн в света – Red Dot Award.

 

Иновативният манипулатор се отличава с редица ключови конструктивни специфики, които гарантират лесното му почистване, включително специално осево уплътнение и заоблени форми, както и липса на "мъртви" пространства и кухини, които да задържат прах и замърсявания.

 

Корпусът на кобота няма никакви външни отвори за монтажни елементи и вдлъбнатини, а материалите на повърхностите са с висока механична и химическа устойчивост, включително на агресивни химикали и почистващи препарати, каквито традиционно се използват в ХВП, биотехнологиите, фармацевтиката и химическия отрасъл.

 

 

Най-високият клас на защита IP69K и изключително гладките повърхности (с грапавост < 0,8 Ra) минимизират риска от задържане на частици замърсители и развитие на микроорганизми. Почистването е допълнително улеснено чрез поместването на всички кабели и тръбни системи (например за сгъстен въздух) във вътрешността на рамото.

 

Други преимущества на моделите са ниско ниво на емисии на частици и хигиенен клас греси, сертифицирани за употреба в санитарни среди и в контакт с храни (FGG), разказват от Yaskawa.

 

Високопроизводителни решения – от европейския за европейския пазар

 

Двата нови кобота поставят началото на новата хигиенна серия на компанията HD, която ще се произвежда изцяло в словенската й фабрика, ситуирана в гр. Кочевие. Цялостната концепция за фамилията също е разработена там, а предимствата й са базирани на преимуществата на утвърдената линия високопроизводителни роботи Motoman GP на японския производител.

 

Подобно на останалите представители на гамата Motoman, и новите хигиенни колаборативни роботи са оборудвани със задвижвания от последното поколение на фирмената сервотехнология Sigma 7, която им гарантира прецизни движения, отлично ускорение и висока точност, подчертават от Yaskawa. Обсегът на движение по ос 1 е +/- 180°.

 

HD7 и HD8 могат да бъдат комбинирани с универсални контролери YRC1000 или компактните им версии YRC1000micro, които им осигуряват усъвършенствани възможности за управление, комуникация, безопасност и широка софтуерна функционалност, обобщава производителят.

 

     
Източник: АТРИ Роботикс

Ключови думи: АТРИ Роботикс   ATRI Robotics   Yaskawa   колаборативни роботи   коботи   HD7   HD8   Motoman   хигиенен дизайн   хигиенни среди   чисти стаи   чисти помещения  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...